x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica "Hollywood Music in Bucharest"

"Hollywood Music in Bucharest"

de Dana Andronie    |    02 Mai 2011   •   17:41
"Hollywood Music in Bucharest"
163380-contesa-maritza.jpgLa 22 mai, începând cu ora 19:00, sunteţi invitaţi la "Hollywood Music in Bucharest". Veţi călători în lumea filmului (de la clasic până la mo­dern) pe ritmurile celor mai cunoscute coloane sonore, excelent interpreta­te de cei 62 de instrumentişti ai European Royal Orchestra, aflaţi sub ba­ghe­ta celebrului dirijor austriac Gottfried Rabl. Proiecţiile vor reda cele mai frumoase momente des­prin­se din filmele de aur ale Hollywoodului ("Sound of Music", "Telecinemateca", "Superman", "James Bond", "E.T.", "The Phantom of The Opera", "Hook", "Titanic", "Star Wars" etc.).

Atmosfera de gală de la Sala Pala­tului va fi completată de glasul divin al sopranei Media­na Vlad, prim so­lis­tă a Teatrului de Operetă "Ion Dacian" şi de tenorul Mircea Ciurez.

Jurnalul Naţional: Mediana Vlad este un nume reprezentativ pentru coloane sonore ce au intrat în istoria filmului?
Mediana Vlad: E adevărat, abordez şi stiluri muzicale mai "uşoare" pentru publicul larg, dar care necesită o tehnică specială, diferită de cea a muzicii de operă, operetă sau vocal-simfonică. Am avut numeroase apariţii în concerte de muzică de film, mai ales în genul de musical. Am trăit bucuria de a mă transpune – prin cânt şi prin actorie – în binecunoscutele şi îndrăgitele personaje de desene animate, marca Disney, va­rianta originală titrată în limba română, precum "Albă-ca-Zăpada" sau "Frumoasa din Pădurea Adormită".

Cum ai ajuns până aici? 
Am pornit de la cântul gospel, începând activitatea de la 4 ani, ca solistă în cor de copii, continuând apoi colaborarea solistică cu diverse ansambluri în Statele Unite. Am luat calea operei, prin absolvirea Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, obţinând în 2010 titlul de Doctor în Muzică. Am urmat şi calea operetei, fiind angajată la Teatrul Naţional de Operetă "Ion Dacian", după care mi s-au arătat musicalul şi muzica de film.

Ce coloană sonoră s-ar potrivi cu povestea vieţii tale?
Cu filmul "The Thorn Birds" ("Pasărea Spinului"), dar cu un alt final, în mod fericit, să zicem din "The Sound of Music" ("Sunetul Muzicii").

Ai devenit, de curând, mamă... Soprana cântă (şi) în casă?
Am un repertoriu foarte bogat: "S-a gândit băbuţa să se-mbo­gă­ţeas­că", "Ştii cine face zum-zum-zum", "Cine-a creat stelele pe cer, peştele, pasărea?"... Fetiţa mea, de 10 luni, zburdă de bucurie, încearcă să cânte şi ea. Bine, versurile ei sunt ti-ti-ti-ta-ta-ta şi na-na-na... 

Opereta bate filmul?
Din fericire, soţul – şi el muzician – mă bate la cap să mai las călcatul de rufe şi să studiez! Datorită unei aşa încurajări, mă simt într-adevăr norocoasă. De fapt, contează să-ţi placă genul muzical pe care alegi să-l prezinţi publicului în cel mai conştiincios şi creativ mod cu putinţă. Restul e... muzică. Un muzician autentic este un gânditor care se foloseşte de mijloacele tehnice pentru a ne transporta către o imagine filozofică a existenţei, imagine favorizată de logica organizării sonore şi emoţionale, într-o lume a cunoaşterii ce ne poate în­vă­lui fără să o putem cuprinde. Fru­mu­­seţea tonului, a timbrului şi a culorilor vocale îmbinate într-acelaşi mă­nunchi cu strălucirea virtuoză a teh­nicii vocale şi cu sensibilitatea vi­zi­­unii imaginative a artistului este cheia suc­cesului interpretării. Să ştii să dă­ru­ieşti şi să te dăruieşti!

×