x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Il Tabarro și Gianni Schicchi, capodopere din Il Trittico de G. Puccini, pe scena Operei române clujene!

Il Tabarro și Gianni Schicchi, capodopere din Il Trittico de G. Puccini, pe scena Operei române clujene!

de Magdalena Popa Buluc    |    20 Mai 2024   •   17:00
Il Tabarro și Gianni Schicchi, capodopere din Il Trittico de G. Puccini, pe scena Operei române clujene!

Miercuri, 29 mai, începând cu ora 18:30, îți dăm întâlnire la IL TABARRO / GIANNI SCHICCHI - două opere într-un act, care fac parte din celebrul Il Trittico puccinian.

Drama apăsătoare și elementele comice, comicul de situație și personajele satiric portretizate se vor reuni în cele două spectacole care au impresionat universul liric! Inspirată din drama La Houppelande de Didier Gold, cea mai întunecată dintre operele lui Puccini, Il Tabarro este centrată pe ideea trecerii timpului, întruchipată metaforic de momentul apusului, de anotimpul toamnei și, mai ales, de curgerea lentă a fluviului Sena, în jurul căruia se dezvoltă întreaga poveste. Această operă într-un act spune povestea scurtă a lui Michele (interpretat de baritonul Florin Estefan), care o suspectează pe tânăra sa soție, Giorgetta (interpretată în debut de soprana invitată Nadia Cerchez), că îi este infidelă. Povestea - plină de intrigi secundare și de personaje care dau viață peisajelor și sunetelor Parisului anilor 1900 - ajunge la o concluzie dramatică atunci când Michele îl surprinde pe neașteptate pe amantul soției sale și îi curmă existența, acoperindu-i apoi trupul cu mantaua sa.

Având ca sursă de inspirație Divina comedie a lui Dante, acțiunea din savuroasa comedie Gianni Schicchi de Puccini se desfășoară în Florența anului 1299. Povestea are loc în dormitorul lui Donati imediat după moartea acestuia, în timp ce rudele sale lacome se prefac îndurerate și îi caută testamentul. Starea de spirit se transformă în furie atunci când rudele descoperă că au fost dezmoștenite. Acestea îl caută pe istețul și descurcărețul Schicchi (interpretat de baritonul invitat Luca Bruno) pentru a falsifica testamentul. Cu toate acestea, Schicchi le întoarce planul împotriva lor, lăsându-și moștenire cea mai mare parte din averea lui Donati, în timp ce rudele, toate părtașe la infracțiunea de falsificare, sunt obligate să stea deoparte în tăcere.

Voia bună și momentele emoționante nu vor lipsi la spectacolul IL TABARRO / GIANNI SCHICCHI de miercuri, 29 mai, ora 18:30! Te invităm să ni te alături și să trăiești o seară de neuitat la Operă!

×