x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica În ciuda pandemiei, ediția jubiliară a Festivalului Internațional George Enescu aduce la București 32 orchestre de top din 14 țări

În ciuda pandemiei, ediția jubiliară a Festivalului Internațional George Enescu aduce la București 32 orchestre de top din 14 țări

de Magdalena Popa Buluc    |    02 Aug 2021   •   17:24
În ciuda pandemiei, ediția jubiliară a Festivalului Internațional George Enescu aduce la București 32 orchestre de top din 14 țări
Sursa foto: catalina Filip

În ciuda pandemiei și a problemelor impuse de aceasta, ediția jubiliară a Festivalului Internațional George Enescu va aduce la București 32 din cele mai apreciate orchestre la nivel mondial, din 14 țări de proveniență.  Cele mai multe orchestre de top vin din Marea Britanie și Germania, printre care London Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra, Orchestra Filarmonică Regală din Londra, Academy of St Martin in the Fields, Philharmonia London; precum și Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Berlin dirijată de Vladimir Jurowski, Filarmonica din München cu Valery Gergiev dirijor.

Din programul Festivalului fac parte și Orchestra Del Teatro Alla Scala din Milano, cu un program special și cu un dirijor care vine pentru prima dată în România, Andrés Orozco-Estrada; Orchestra Academiei Naționale Santa Cecilia din Roma cu Danielle Gatti dirijor; Orchestra Națională a Franței, dirijată de noul ei director, Cristian Măcelaru; Les Dissonances, cu David Grimal director artistic și solist; Royal Concertgebouw Orchestra cu doi dirijori – Daniel Harding și Alan Gilbert, Rotterdam Philharmonic Orchestra, sub bagheta directorului artistic Lahav Shani, precum și Ansamblul Arpeggiata, împreună cu Christina Pluhar și contratenorul Philippe Jaroussky.  

Vor fi prezente pentru prima oară pe scena Festivalului Enescu London Mozart Players, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Ungare, Orchestra Filarmonică din Zagreb și Orchestra de Stat din Atena.

Una dintre aparițiile interesante de la această ediție, de asemenea pentru prima dată la Festival, este Filarmonica Mării Baltice dirijată de Kristjan Järvi,. Recunoscută pentru concertele sale spectaculoase, precum și pentru faptul că muzicienii săi provin din întreaga regiune a Mării Baltice, orchestra fi prezentă la București cu două concerte deosebite, alături de două soliste de top: pianista Maria João Pires (pe 30 august) și violonista Viktoria Mullova (pe 31 august). Filarmonica Mării Baltice va avea în program și Simfonia nr. 2 în la major op. 17 de George Enescu.

De asemenea, în programul Festivalului se regăsesc și cele mai cunoscute ansambluri muzicale românești, cum sunt Orchestra și Corul Filarmonicii George Enescu, Orchestra si Corul Academic Radio, orchestrele Filarmonicilor din Iași, Timișoara, Sibiu, Cluj-Napoca și Bacău, precum și Orchestra Simfonică București, Orchetra Națională de Tineret și Orchestra de Cameră Radio. Orchestra Filarmonicii George Enescu va concerta în Gala de Deschidere a Festivalului sub bagheta dirijorului Paavo Järvi.

La concertele Academy of St. Martin In The Fields cu Joshua Bell, Orchestra Filarmonicii Regale din Londra cu Vasily Petrenko și Julia Fischer, recitalul susținut de Joyce DiDonato and Ensemble, Orchestra de Cameră Mahler cu Yuja Wang, și recitalul susținut de Maxim Vengerov și Polina Osetinskaya, biletele individuale s-au epuizat, singurele locuri disponibile în acest moment fiind în cadrul abonamentelor.

Continuă vânzarea de bilete pentru această ediție jubiliară a Festivalului. Pregătirile pentru venirea celor peste 3500 de artiști sunt avansate, în ciuda pandemiei. Organizatorii reasigură faptul că Festivalul Enescu va avea loc în perioada 28 august – 26 septembrie și că toate concertele se vor desfășura în condiții de siguranță sanitară. În cazul excepțional în care un concert nu are loc, cumpărătorii își vor putea recupera banii pentru biletele la acel eveniment.

Accesul la Sala Palatului și la Sala Radio se va face cu îndeplinirea condițiilor sanitare, adaptate la faptul că numărul de locuri ocupate va fi de 70% din capacitatea sălii: distanțare fizică și purtarea măștii de protecție.

Dată fiind cererea foarte mare de bilete, organizatorii au decis ca la Ateneu să fie ocupate 100% din locuri și, din acest motiv, accesul spectatorilor în sală se va face doar pe baza unui act de identitate și a prezentării unuia dintre următoarele documente: dovadă oficială care atestă vaccinarea anti SARS-CoV-2 (minim 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare), test PCR negativ efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea concertului, dovadă medicală a faptului că se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, dovadă rezultat negativ certificat de o unitate medicală al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore înainte de începerea concertului.

De asemenea, aceleași condiții se vor aplica și pentru accesul la concertele de la Sala Auditorium.

 

Puteți găsi informații despre procedura de achiziționare, precum și de condițiile de acces pe site-ul Festivalului, secțiunea Bilete.  Este posibil ca, din cauza pandemiei, să apară schimbări în program. Accesul în sălile de concerte se va face cu respectarea condițiilor sanitare, iar purtarea măștii va fi obligatorie.

Festivalul Internațional George Enescu 2021 este programat să aibă loc între 28 august și 26 septembrie 2021, cu un program artistic excepțional, susținut de 3500 de artiști străini și români, pe o durată record de 4 săptămâni, dar și cu măsuri care să reducă riscurile de sănătate pentru spectatori, artiști, organizatori și jurnaliști.

Programul complet poate fi găsit pe site-ul festivalenescu.ro.

 

×