x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica În sfârşit, Costi Ioniţă a luat Baku! Mandinga reprezintă România la concursul Eurovision care va fi găzduit de Azerbaidjan

În sfârşit, Costi Ioniţă a luat Baku! Mandinga reprezintă România la concursul Eurovision care va fi găzduit de Azerbaidjan

de Dana Andronie    |    11 Mar 2012   •   21:00
În sfârşit, Costi Ioniţă a luat Baku! Mandinga reprezintă România la concursul Eurovision care va fi găzduit de Azerbaidjan


Dupa ce patru ani s-a ascuns sub pseudonimul Umberto Tomassi, ca doar-doar va trece de juriul de specia­li­tate, in cele din urma Costi Ionita a reu­sit – cu identitatea sa reala si cu pie­sa "Zaleilah" incredintata trupei Man­dinga – sa penetreze competitia Eurovision.

Chiar daca Lucian Viziru a facut scan­dal, reclamand la DNA juriul care s-a ocupat de preselectie, luan­du-se pana si de Costi Ionita, spu­nandu-i ca "il ajuta fata", "costita" si-a vazut visul implinit, izbutind – asa cum a declarat si prezentatorul "La Mustata", Costantin Trofin – sa ia Baku. Ba, atentie!, chiar cu multi de 10! Pe 10 martie, cu numarul 10 de participare in finala si dupa 10 ani de existenta, "Romania, nu uita, Mandinga e trupa ta!".

George Natsis (presedinte), Dan Teodorescu, Mihai Ogasanu, Cornel Ilie, Eduard Circota, Luminita Anghel, Liliana Levintza, Dana Dorian si George Zafiu au format juriul de specialitate care a hotarat ca Madinga merita 83 de puncte, la care s-a adaugat punctajul maxim obtinut la televoting. Electric Fence s-a clasat pe locul doi, cu piesa "Sun-ta", primind doar din partea juriului punctajul maxim (96 de puncte), impresionandu-i pe specialisti atat prin originalitate, cat si prin prestatia vocala a solistei. In schimb, publicul nu a apreciat piesa in limba romanes, adunand putin peste 2.000 de voturi.

Mandinga a inregistrat o crestere spectaculoasa in social media cu ocazia competitiei Eurovision. Piesa castigatoare are un videoclip filmat in aceasta iarna, pe plaiuri arabesti, in Dubai – Emiratele Arabe Unite.

Ramane de vazut daca "Zaleilah" va ajunge totusi in finala din Azerbaidjan, de pe 26 mai. Romania va intra in prima semifinala, pe 22 mai. Suntem "rupti in fund", da, dar vedem noi Baku?! Organizatorii s-au opintit mai abitir anul acesta, fiindca bugetul pentru cea de-a 57-a editie a lipsit cu desavarsire. Televiziunea Romana fiind prea saraca pentru a mai contribui cu suma necesara unei participari decente, iar lui Dan Manoliu – seful de proiect – i-a revenit ingrata misiune de a cersi pe la sponsori pentru ca Romania sa-si poata permite drumul, cazarea, show-ul si promovarea in Azer­baidjan.

Toate aceste probleme financiare vor pali daca Romania va prinde un loc fruntas in competitia europeana. Insa, daca va ocupa un loc din coada clasamentului, atunci sa te tii! Ce ne-a trebuit noua participare la Eurovision, pe ce s-au dus banii, de ce n-am acceptat ca suntem prea saraci ca sa mai ravnim la o iesire in decorul european muzical... Oricum, exista o persoana in capul careia se vor sparge toate oalele. Dan Manoliu va aduna fie toate laudele, fie toate cioburile...

Editia din acest an va fi cu greu uitata, mai ales ca Rusia si-a desemnat grupul "Buranovo Grannies" – format din sase bunicute. Daca vor castiga cu piesa "Petrecere pentru toti", bunicutele au declarat ca vor folosi toti banii pentru a construi o biserica in Buranovo.

Si Marea Britanie are o participare care va intra in istoria concursului. Legendarul cantaret Engelbert Humperdinck (75 de ani) va participa cu o piesa produsa de Martin Terefe. Un artist care a vandut, la nivel mondial, peste 150 de milioane de albume, care a fost nominalizat de patru ori la premiile Grammy si a fost recompensat cu 24 de discuri de platina si 63 de aur, intra in competitia Eurovision! N-are nimic de pierdut, ci demonstreaza doar gradul de inteligenta al poporului care l-a votat sa-l reprezinte. O lectie pe care romanii nu cred ca sunt capabil s-o invete vreodata. Respectul fata de valori, sa-si aprecieze artistii si sa nu caute in fiecare eveniment doar miezul cariat de scandal.

Finalistii...
In urma preselectiei, au intrat in finala: Catalin Josan ("Call my name"), Mandinga ("Zaleilah"), Vicky Red ("If you ever feel"), Bianca Purcarea ("Don’t say sorry"), Electric Fence ("fiun-ta"), Ovidiu Anton ("I walk alone"), Ana Mardare ("This must be love"), Ioana Bianca Anuta ("Girls don’t cry"), RPK ("Singura Care"), Tasha ("Say my name"), Lucian Oros ("The best a man can get"), T&L ("Twilight"), Raluca Ocneanu ("Time is on my side"), Ana Mardare ("If you find simple words to say"), Miss Mary ("Rollin’")

×
Subiecte în articol: mandinga zaleilah eurovision 2012