x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Între joc şi mister: dirijorul Gabriel Bebeşelea şi pianistul Bruce Liu pe scena Ateneului Român

Între joc şi mister: dirijorul Gabriel Bebeşelea şi pianistul Bruce Liu pe scena Ateneului Român

de Magdalena Popa Buluc    |    08 Oct 2024   •   23:30
Între joc şi mister: dirijorul Gabriel Bebeşelea şi pianistul Bruce Liu pe scena Ateneului Român

Concertele simfonice de joi, 10 octombrie şi vineri, 11 octombrie 2024, desfăşurate în Sala mare a Ateneului Român în cadrul stagiunii simfonice 2024-2025 a Filarmonicii George Enescu îi vor avea ca protagonişti pe dirijorul Gabriel Bebeşelea, dirijor principal al Filarmonicii, şi pe Bruce Liu, unul din starurile actuale ale pianisticii mondiale.

Admirat pentru entuziasmul şi muzicalitatea sa, Gabriel Bebeșelea este recunoscut ca fiind „unul dintre cei mai talentaţi dirijori români ai ultimelor decenii” (Jurnalul Festivalului George Enescu, 7 septembrie 2011), iar din 2020, artistul activează în calitate de Dirijor Principal al Filarmonicii George Enescu.

 

Lucrarea Pastorale-Fantaisie pour petite orchestre, compusă de George Enescu, care deschide programul concertelor simfonice ale săptămânii, a fost adusă la lumina rampei de Gabriel Bebeşelea, acesta având meritul de a transcrie manuscrisul, de a o edita (publicată fiind la Editura Muzicală a Muzeului Naţional George Enescu) şi de a o înregistra apoi, în premieră mondială, alături de Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin (la casa de discuri Capriccio, în 2018).

 

Bruce Liu face parte dintre revelaţiile generaţiei sale de pianişti. A câştigat, în 2021, cea mai recentă ediţie a prestigiosului Concurs Internaţional Frédéric Chopin, interpretările sale din concurs fiind curând lansate pe disc şi apreciate cu distincţiile Critics' Choice, Editor's Choice, Best Classical Albums of 2021 din partea Gramophone Magazine.

 

Despre arta sa, critica de specialitate s-a exprimat elogios: „interpretări de o frumuseţe ce-ţi taie respiraţia” – BBC Music Magazine; „virtuozitate de spiriduş” – Diapason; „în cercurile muzicii clasice, se bucură de o reputaţie asemănătoare unei vedete rock” – The Globe and Mail.

 

Pianistul s-a născut la Paris, părinţii fiind chinezi. A crescut la Montreal, iar extraordinarul său talent poartă amprenta deopotrivă a rafinamentului european, a dinamismului american şi a unei îndelungi tradiţii culturale din China.

 

Pe scena Ateneului Român, Bruce Liu va interpreta Concertul nr. 1, în mi minor, pentru pian și orchestră, op. 11 de Frédéric Chopin.

 


10.10 2x400
 

În repertoriu figurează încă o bijuterie, poemul Ucenicul vrăjitor de Paul Dukas, o poveste muzicală plină de haz a baladei omonime de Goethe, care descrie cum, în lipsa maestrului vrăjitor, ucenicul îşi încearcă puterile magice comandând unei mături să care apă pentru a umple un bazin, care însă nu reuşeşte apoi să întrerupă vraja. Peripeţiile magului nepriceput şi dezastrul creat au fost atât de plastic întruchipate muzical, încât au făcut parte din pelicula Fantasia (1940), creată de Disney, cu celebrul Leopold Stokowski la pupitrul Filarmonicii din Philadelphia.

 

Apoteoticul Poem al extazului, piesă târzie, de maturitate, compusă de Aleksandr Scriabin, încheie incandescent programul celor două seri simfonice de la Ateneu.

 

În rotonda Ateneului Român, va avea loc vineri, 11 octombrie, de la ora 18, lansarea volumului Musica Ricercata sau 11 povestiri muzicale surprinzătoare, semnat de Gabriel Bebeşelea şi publicat la Editura Humanitas, unde autorul se va afla în dialog cu Vlad Zografi şi cu Gabriel Liiceanu.

 

Ateneul, Român

Joi, 10 octombrie 2024, ora 19

Vineri, 11 octombrie 2024, ora 19

Orchestra simfonică a Filarmonicii George Enescu

Dirijor GABRIEL BEBEȘELEA

Solist BRUCE LIU

Program

George Enescu - Pastorale-Fantaisie

Frédéric Chopin – Concertul nr. 1, în mi minor, pentru pian și orchestră, op. 11 de Paul Dukas – Ucenicul vrăjitor

Aleksandr Scriabin – Poemul extazului, op. 54

 

Mai multe informații despre stagiunea 2024-2025 pot fi găsite aici:

https://www.fge.org.ro/calendar

Prețurile biletelor sunt:

Categoria I:   140 lei

Categoria II:  130 lei

Categoria III: 120 lei

Biletele se pot cumpăra:

- De la Casa de Bilete a Ateneului Român (Program: marți - vineri 12:00 - 19:00. Telefon: 021.315.68.75)

- Online, accesând site-ul www.fge.org.ro – secțiunea „Calendar“

×