După cele patru seri de vis de la Sala Palatului, unde am urmărit câţiva dintre greii jazz-ului internaţional, Bucharest Masters of Jazz 2008 se încheie la 24 noiembrie, cu un spectacolul extraordinar, Nigel Kennedy.
De la Media Services Events am aflat câteva amănunte din spatele scenei. "Pregătirile au început în urmă cu şapte luni şi totul s-a construit în jurul concertului cu 5 Peace Band; iar confirmarea a venit exact în ziua concertului John McLaughlin la Bucureşti, mai precis în seara concertului, când eram chiar cu el la masă, la Marriott", spune Bogdan Enache. Iniţial, festivalul a fost "gândit" să aibă două zile, apoi trei şi în final au fost patru "legate", plus a cincea, Nigel Kennedy. "Ediţia aceasta, noi o numim ediţia zero, pentru că în funcţie de ea festivalul va căpăta conturul adevărat al unui festival de jazz", a precizat Enache.
Al Jarreau a sosit cu o zi înainte de concertul de la Bucureşti şi a fost fericit că a prins o zi însorită, iar dimineaţa a vrut să stea un pic în faţa hotelului la soare. În ziua concertului a venit la sală şi acolo a repetat timp de două ore, totul ieşind foarte bine din prima, de altfel, la fel de perfect a fost şi recitalul său! După concert a rămas în spatele scenei, unde s-a întâlnit cu Aura Urziceanu şi apoi cu toată lumea care a venit acolo. A fost extrem de încântat de atmosfera de la festival, a vrut să discute cu toată lumea, din când în când mai spunea bancuri. Monty Alexander a ajuns destul de "dărâmat" la Bucureşti, deoarece toată săptămâna a zburat cu avionul numai dimineaţa, aşa că trezirile de la ora 4:00 l-au obosit destul de mult. A acceptat însă cu mare plăcere să se vadă cu Iancsi Korossy, marele pianist român stabilit în Statele Unite, alături de care a cântat în trecut. Cei din Count Basie Orchestra au fost încântaţi de festival, iar în ziua spectacolului lor s-au întâlnit în hotel cu Dianne Reeves, au făcut poze,i-au urat "La mulţi ani!", succes etc. Erik Truffaz a fost extrem de modest şi deschis să afle cât mai multe despre România şi mi-a spus că îi place enorm folclorul românesc (şi cel bulgar), de unde s-a şi inspirat uneori. Pe toată durata recitalului, Dianne Reeves Erik a stat în culise, unde a ascultat-o fascinat. Dianne Reeves a sosit în România după un drum de... 35 de ore, şi fiind primul concert din turneu a avut mari emoţii. A fost încântată de numărul mare de oameni care au venit s-o vadă şi de căldura cu care a fost întâmpinată pe toată durata spectacolului. Şi pentru că în urmă cu o zi a fost ziua ei de naştere a primit un tort, o sticlă cu vin vechi, un imens buchet de flori, un ursuleţ şi o felicitare în cameră din partea organizatorilor. A mărturisit că e foarte mândră că a apucat să voteze înainte de a pleca (bineînţeles, cu Obama). După show a petrecut în barul hotelului alături de trupa sa şi de cei de la 5 Peace Band (mai puţin Chick Corea, care s-a odihnit). I-a rugat pe organizatori să filmeze sala şi reacţia publicului ca să le pună pe blogul personal.
Five Peace Band
John a fost extrem de încântat că revine la Bucureşti şi şi-a adus aminte toate detaliile concertului din mai. A băut un pahar cu vin românesc împreună cu cei din formaţia Diannei Reeves şi cu colegii McBride, Colaiuta şi Garrett. La repetiţii au avut discuţii legate de interpretare, acesta fiind al treilea concert din turneu. După spectacol, John şi Vinnie au luat legătura cu Damian Drăghici, care a aranjat o petrecere privată la hotel. Cu acest prilej, Drăghici i-a surprins pe cei de la Five Peace Band cu virtuozitatea instrumentiştilor săi. McLaughlin, Colaiuta şi McBride au filmat tot show-ul Damian Drăghici & Band, iar lui McLaughlin i-au dat lacrimile de emoţie. Marele muzician a mărturisit că nu i s-a mai întâmplat asta decât o singură dată în viaţă."Datorită unor oameni întreprinzători şi inspiraţi ni s-a întâmplat şi nouă ceva cu adevărat deosebit şi rar, ca o eclipsă de soare în plină zi sau captivant ca o finală de Cupă Davis: patru zile de jazz pursânge"
Marius Popp - pianist de jazz
Citește pe Antena3.ro