x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Johann Strauss readuce muzica clasică pe scenele din România în concertul Crăciun Vienez

Johann Strauss readuce muzica clasică pe scenele din România în concertul Crăciun Vienez

26 Oct 2022   •   23:05
Johann Strauss readuce muzica clasică pe scenele din România în concertul Crăciun Vienez

Spectatorii din România se vor bucura din nou de atmosfera sărbătorilor de iarnă pe ritmurile muzicii clasice vieneze în interpretarea faimoasei orchestre Johann Strauss Ensemble, condusă de carismaticul dirijor Russel McGregor.

După o pauză de doi ani, impusă de pandemie, tradiția continuă cu un nou turneu național al concertului „Crăciun Vienez” și va răsuna pe scenele mai multor orașe, precum Brașov, Arad, Timișoara, Cluj-Napoca, Sibiu, Mureș, Oradea, Râmnicu Vâlcea sau București.

Iubitorii de muzică clasică din Cluj-Napoca se vor putea bucura de reprezentația specială a muzicienilor austrieci, pe 15 decembrie, de la ora 19:00, la Cinema Florin Piersic, informează organizatorii.

Lucrări muzicale ce aparțin marilor compozitori Johann Strauss I și II, compoziții de Franz Lehar, Karl Komzak, Julius Fucik, dar și temele de Crăciun create de Johann Sebastian Bach, sunt doar câteva dintre bijuteriile muzicale care vor înnobila programul concertului, timp de două ore.

Johann Strauss Ensemble încântă mii de spectatori din România, an de an, prin sunetul tipic austriac, virtuozitate, plus o picătură de umor, elemente care stau la baza succesului internațional al acestei orchestre de muzicieni de prim rang. Atracția concertelor susținute de orchestra austriacă se datorează, în mare parte, magnetismului lui Russel McGregor, dirijor și prim-solist, deținător al unei viori fabricate de Carlo Giuseppe Testore în anul 1697, „sora mai mică” a celebrei viole a lui Wolfgang Amadeus Mozart.

În acompaniamentul sau sub bagheta lui Russel McGregor au performat artiști celebri din aria muzicii de operă, precum Luciano Pavarotti, Jose Carreras sau Ildiko Raimondi. Toate recomandările și experiența concertelor precedente oferite de Johann Strauss Ensemble creează premisa unui spectacol deosebit care încântă auditoriul.

Istoria orchestrei Johann Strauss Ensemble începe în anul 1985, când a fost fondată de către membrii orchestrei Bruckner din Linz. Grupul lucrează de atunci fără întrerupere la perfecționarea sunetului și stilului, adăugând piese noi și inovatoare repertoriului standard. Orchestra îi datorează o mare parte din evoluția profesională violonistului și dirijorului Russell McGregor, care s-a alăturat ansamblului în 2004. Respectând tradiția concertelor Strauss din secolul XIX, acesta dirijează în stilul Stehgeiger, adică din poziția de solist.

McGregor s-a născut în Oxford, dar a crescut în Melbourne, Australia, unde la vârsta de 7 ani a început să studieze vioara. Din 1992 Russell locuiește în Viena, iar din 1997 este concertmaestru și dirijor al orchestrei Palatului Schönbrunn.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: craciun vienez concert