x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica JTI, la aniversarea celei de-a XX-a ediții a TIFF: Dans, film despre dans, expoziție multimedia

JTI, la aniversarea celei de-a XX-a ediții a TIFF: Dans, film despre dans, expoziție multimedia

de Magdalena Popa Buluc    |    28 Iul 2021   •   20:34
JTI, la aniversarea celei de-a XX-a ediții a TIFF:  Dans, film despre dans, expoziție multimedia

„Dansul nu are nevoie de traducere. Este ancestral și universal”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs JTI România, Moldova și Bulgaria, la proiecția specială a filmului Indiile Galante, prezentat în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF). „Am încercat să construim o punte între Întâlnirile JTI care susțin cu predilecție dansul contemporan și TIFF, un festival de film. Dansul părea un element de nișă, dar este din ce în ce mai apreciat la marile festivaluri. Ca dovadă, anul acesta, la Cluj, vor fi trei evenimente cu și despre dans”, a adăugat Gilda Lazăr.

   „Este o tradiție la TIFF să prezentăm un film despre dans sau care e legat de dans, împreună cu JTI, unul dintre partenerii de tradiție ai Festivalului. Încercăm să găsim în fiecare an un film relevant, bun, care să nu vă dezamăgească. Sunt convins că și în această seară vă veți bucura de o peliculă excepțională”, a declarat Tudor Giurgiu, Președintele TIFF.

Aseară la cinema Victoria din Cluj a fost prezentat filmul Indiile Galante, în regia lui Philippe Beziat. Un film despre reinventarea operei baroce a lui Jean-Philippe Rameau, scrisă acum 300 de ani, Indiile Galante, prin simbioză cu dansul urban (Hip-hop, Vogue, Krump, Break) și, totodată, un manifest politic.

„Filmul a fost finalizat în urmă cu un an, fiind difuzat în Franța în noiembrie anul trecut. Este primul Festival Internațional la care particip, ceea ce reprezintă o onoare pentru mine. Sunt bucuros să văd atâția oameni aici în această seară. Mulțumesc JTI, TIFF, mulțumesc tuturor.”, a declarat regizorul Philippe Beziat, prezent la proiecție.

Contribuția JTI la această cea de-a XX-a ediție aniversară a TIFF, este una dintre cele mai consistente, de-a lungul celor aproape 15 ani de parteneriat.

Sergei Polunin, cunoscut balerin și actor, va fi prezent pentru prima dată în România, la Cluj, cu sprijinul JTI. Sergei Polunin va participa la proiecția filmului „Dancer”, un documentar chiar despre viața lui, regizat de Steven Cantor și difuzat astăzi, 28 iulie, ora 19:00, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj. Mâine, pe 29 iulie, Polunin va dansa în spectacolul „Sergei Polunin: Up, Close and Personal”, de la 20:30, la Castelul Banffy din Bonțida. În cadrul ambelor evenimente, Sergei Polunin va discuta cu publicul la final.

Considerat „băiatul rău” al dansului, Polunin a dansat pe marile scene ale lumii, iar la 19 ani a devenit cel mai tânăr prim balerin al London Royal Ballet.

De asemenea, în cadrul acestei ediții a TIFF poate fi vizitată în perioada 23 – 30 iulie, la Muzeul de Artă din Cluj, expoziția multimedia Mirrors of Brâncuși, organizată cu sprijinul JTI. Proiectul urmărește să surprindă esența sculptorului român, din perspectiva receptării, printr-o serie de instalații și de experiențe bazate pe opera lui Constantin Brâncuși. Expoziția itinerantă a avut loc prima dată la București, la Muzeul Țăranului Român, și este organizată de Fundația Art Production, Centrul de Resurse pentru Cetățenie Activă și Christian Westblink, MȚR și Muzeul de Artă din Cluj Napoca. Itinerariul Mirrors of Brâncuși, prezentată recent la Târgu Jiu,  va continua, urmând să poată fi vizitată în august-septembrie în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, la Festivalul Internațional George Enescu și la Bergen, în Norvegia.

×