x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica La Brăila, folkul a fost în prim plan

La Brăila, folkul a fost în prim plan

de Alex Revenco    |    08 Noi 2011   •   21:00
La Brăila, folkul a fost în prim plan

La sfarsitul saptamanii trecute, Braila a fost in sarbatoare, festivalul-concurs de muzica folk atragand, in egala masura atat tineri, cat si maturi. Trei zile la rand, Casa Tineretului a fost neincapatoare, dupa ce locurile pe scaune au fost sold out, spectatorii au ocupat culoarele si scarile. Nu numai vedetele din recital, dar si concurentii valorosi au fost rasplatiti cu ropote de aplauze, publicul fiind deo­se­bit de cald.

In Gala de duminica au fost anuntati premiantii: Premiul pentru virtuozitate instrumentala (1.000 de lei) a fost obtinut deIustin Gilea (Chapeau Bas din Ploiesti) – vioara si Norbert Schek din Oradea – chitara; Premiul pentru cea mai buna creatie (1.000 de lei) a revenit grupului Icarus din Botosani, pentru cantecul 'Tu si toamna'; Premiul special al juriului (1.000 de lei) a fost castigat de Alexandra Sidor din Cluj. Iata celelalte premii: locul III (1.500 de lei) – George Covaci din Constanta, locul II (2.000 de lei) – grupul Dac’Art din Bucuresti, locul I (2.500 de lei) – Adrian Cosmin Va­man din Bacau. Marele Premiu (5.000 de lei) i-a revenit lui Norbert 'No­ris' Schek din Oradea. Nascut in Baia Bare, Noris a absolvit Conservatorul 'Gh. Dima' din Cluj – sectia chitara clasica si timp de trei ani a cutreierat tara cantand rock celtic in trupa Blackbeers. Profesor de chita­ra la Liceul de Arta din Oradea, in var­sta de 32 de ani, el a cucerit atat ju­riul, cat si publicul printr-o prestatie de exceptie, atitudine si o excelenta teh­nica instrumentala. Aici trebuie men­tionat ca Adrian Cosmin Vaman ne-a entuziasmat cu umorul debordant.

'Concursul de Folk Chira Chiralina a fost o mare reusita, iar pentru mine, personal, a fost o surpriza placuta, ca brailenii au gustat din plin muzica folk. Cred ca am reusit dupa mai multi ani sa va readucem in salile de spectacol si am reusit sali pline in cele trei zile de concurs. Este o mare realizare pentru noi. De la Braila, astazi, se da semnalul muzicii folk in Romania. Incercam ca la anul sa aducem concurenti si din tarile vecine, acolo unde sunt comunitati de romani, din Moldova, Bulgaria, Ucraina, Serbia, Ungaria. Ar fi un lucru deosebit, avand in vedere ca atat la «Darclée», la «George Grigoriu» cat si la «Cantecul de dragoste de-a lungul Dunarii» avem participare internationala. Asta ne-a adus un plus de imagine si a readus Braila pe harta lumii din punct de vedere cultural', a spus Gheorghe Bunea Stancu, presedintele Consiliului Judetean Braila. Titus Andrei, realizator muzical Radio Romania Actualitati si presedinte al juriului, a tinut sa precizeze: 'fii asa cum e acum eu cred ca este numrul 1 intre festiva­lurile folk din Romania... Meritati acest lucru, ne-ati impresionat profund pe toti'.

×
Subiecte în articol: muzica