x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica La Rondine – o operă pucciniană rar cântată - cu Opera Maghiară din Cluj Napoca la Bucharest Opera Festival

La Rondine – o operă pucciniană rar cântată - cu Opera Maghiară din Cluj Napoca la Bucharest Opera Festival

de Magdalena Popa Buluc    |    30 Mai 2024   •   16:00
La Rondine – o operă pucciniană rar cântată - cu Opera Maghiară din Cluj Napoca la Bucharest Opera Festival

Spectacolul La Rondine de G. Puccini, este titlu cu care vine la Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition joi, 13 iunie, ora 19:00, pe scena ONB, Opera Maghiară din Cluj Napoca, care reuşeşte – ca de fiecare dată în ultimii trei ani –, să surprindă prin curajul şi unicitatea alegerilor repertoriale, marcând faptul că este prima companie de operă care a venit în turneu la Bucureşti în urmă cu mai bine de un secol şi jumătate. 1860 cu 11 titluri jucate în prezenţa în Alexandru Ioan Cuza.

La Rondine rămâne, fără exagerare, opera pe nedrept neglijată a lui Puccini. Punerile în scenă sunt puţine din păcate, opera bucurându-se de atenţia cuvenită doar după 1990. Practic, a fost pusă în scenă la Teatro Regio din Torino (1994), pe scena celebrei La Scala (tot 1994), Leeds Opera North (1994; 2001), Oper Bonn (1995), Washington National Opera (1998), Los Angeles Opera (2000; 2008), New York City Opera (2005), Royal Opera House London (2002; 2005, 2013), Metropolitan Opera (2008, 2014), Teatro Nacional de Sao Carlos (2012), Opera San Jose (2017), Opera Naţională din Letonia (2018), La Fenice (2018).

În România, premiera naţională a operei La Rondine a avut loc pe data de 7 martie 2009, pe scena Teatrului Muzical „Nae Leonard” din Galaţi, regia Anda Tăbăcaru-Hogea, dirijor Sorin Oancea. Opera Maghiară Cluj-Napoca propune în finalul stagiunii 2018-2019 premiera operei La Rondine / Rândunica, a opta în ordinea creaţiilor lui Puccini, anterioarele fiind, în ordine, Le Villi (1884), Edgar (1889), Manon Lescaut (1893), Boema (1896), Tosca (1900), Madama Butterfly (1904), La Fanciulla del West (1910).

Opera „La rondine" este una dintre lucrările târzii ale lui Giacomo Puccini, tonul și atmosfera sa evocă lumea operetelor, iar povestea ne amintește de operele „La Boheme" și „Dama cu camelii". În lumea pariziană a secolului al XIX-lea, o tânără și un tânăr din diferite clase sociale se îndrăgostesc. După o scurtă perioadă idilică, trecutul femeii, precum și diferențele sociale împiedică împlinirea relației. Premiera a fost prezentată la Cluj Napoca în data de 11 aprilie 2019.

La Rondine, libretul Giuseppe Adami, vede luminile scenei la 27 martie 1917, pe scena Grand Theatre de Monte Carlo (sau Teatrul Casinoului), opera în sine bucurându-se de o caldă primire din partea publicului şi a presei, mai ales că rolul lui Ruggero era interpretat de Tito Schipa, iar dirijor era Gino Marinuzzi. Numai, că... Puccini nu a fost deloc mulţumit, aşa că propune în 1920, o versiune revizuită, cu premiera la Teatro Massimo din Palermo. Practic, exigenţa compozitorului Puccini şi-a spus din plin cuvântul. Puccini a revenit nu mai puţin de trei ori asupra operei La Rondine (1917, 1920, 1921), cu două finaluri total diferite, fără a fi mulţumit însă. Ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, în 1994, compozitorul italian Lorenzo Ferrero oferă o nouă orchestraţie operei, una în cel mai autentic spirit puccinian, prezentată la Torino. Trebuie menţionat şi faptul că La Rondine urma să aibă premiera la Viena, idee abandonată din cauza izbucnirii Primului Război Mondial.

Cele trei acte propun trei locuri diferite, salonul Magdei de la Paris, Barul Bullier, Riviera Franceză. Sunt locuri în care frumoasa şi expresiva muzică pucciniană se lasă descoperită prin momente precum Chi il bel sogno di Doretta, Ore dolci e divine, Dimmi che vuoi seguirmi, Parigi, E la citta de’ desideri, Fanciulla, e sbocciato l’ amore… o muzică încântătoare, pe nedrept nevalorificată scenic mult timp.

Anul centenar puccinian este sărbătorit la Opera Națională București prin cea de-a treia ediție Bucharest Opera Festival care se va desfășura în perioada 7-16 iunie 2024.

Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition are pe afiş în cele 10 seri de festival, nu mai puţin de 8 producţii din creația marelui compozitor, un spectacol semi-staged, o gală de operă și 10 teatre: Opera Maghiară de Stat din Budapesta, Daegu Opera Festival din Coreea, Opera Națională Română Iaşi, Opera Naţională Română din Cluj Napoca, Opera Națională Română Timişoara, Opera Maghiară din Cluj-Napoca, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanţa, Opera din Braşov, Teatrul de Operă şi Operetă „Nae Leonard” din Galaţi şi, bineînţeles, Opera Naţională din Bucureşti.

Peste 1500 de muzicieni, balerini, personal artistic şi tehnic vor fi prezenți pe scenă, în fosă şi în culise la Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition.

Un festival care aduce la București cele mai importante teatre de operă și balet din România și nu numai, dând posibilitatea publicului de a experimenta călătorii culturale diversificate.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

DISTRIBUŢIA

Dirijor: Horváth József

Magda de Civry: Covacinschi Yolanda

Ruggero Lastouc: Pataki Adorján

Rambaldo Fernandez: Balla Sándor

Lisette: Antal Lívia

Prunier: Bardon Tony

Yvette: Pataki Enikő

Bianca: Hary Judit

Suzy: Székely Zsejke

Périchaud: Szilágyi János

Gobin: Ádám János

Crébillon: Sándor Árpád

A zongorista: Oláh Csongor

Maggiordomo: Peti Tamás Ottó

Georgette: Pataki Enikő

Gabriella: Hary Judit

Lolette: Székely Zsejke

Rabonnier: Mányoki László

Adolfo: Rétyi Zsombor

Una voce: Fülöp Tímea

Pincérek: Pop Radu, Székely Dániel

și cetățeni, studenți, pictori, doamne și domni eleganți, grizzly, florari, dansatori.

Acțiunea are loc la Paris, în timpul celui de-al Doilea Imperiu.

Cu participarea corului și orchestrei Operei Maghiare

 

 

×