x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Lavinia Răducanu, la Palatul Ştirbey

Lavinia Răducanu, la Palatul Ştirbey

de Dana Andronie    |    10 Iun 2012   •   14:07
Lavinia Răducanu, la Palatul Ştirbey

Lavinia Raducanu revine in Bucuresti cu un nou proiect muzical, intitulat "Swing me, baby!', alaturi de chitaristul Gabi Muzicas, joi, 14 iunie, la Palatul Stirbey, incepand cu ora 20:00. Ca cei doi "cetateni ai lumii' ce sunt, Raducanu si Muzicas au selectat teme de swing, tango, bossanova, astfel declarandu-si artistic sentimentele.

Lavinia Raducanu se pregatise pentru scena lirica si toate semnele aratau o cariera de succes... I se incredintasera rolurile principale din "Aida', "Traviata', "Orfeu in Infern'... Facuse deja spectacolul "Satra' impreuna cu Beatrice Rancea la Teatrul Muzical din Constanta ti apoi la Teatrul Muzical din Timisoara, cand i s-a descoperit o serie de chisturi maligne pe aparatul ORL. Au urmat nu mai putin de noua operatii, din zona nasului pana pe laringe. Ultima interventie medicala, efectuata in Italia, i-a afectat corzile vocale si a obligat-o la sase luni de "tacere'. Greu pentru un artist sa-l condamni la mutenie! Dupa un an de pauza, a reinceput sa invete sa vorbeasca. Primul cuvant rostit, pe silabe, a fost Gabi, prenumele sotului ei, care i-a fost de mare folos in momentul de rascruce.

Muzicas a simtit ca exista riscul unei depresii la sotia sa, care se pregatise ca un sportiv de performanta pentru scena operei. Si i-a alcatuit un taraf si a convins-o ca-si poate folosi energia si cunostintele culturale in (re)aducerea in atentia si interesul publicului a culturii autentic tiganeasca. Asa au inceput sa culeaga folclor tiganesc din Rusia, Ucraina, Serbia, Ungaria, Macedonia, apoi sa il orchestreze pentru formula de taraf preponderent din corzi, pe care Lavinia il dirijeaza cu mana, pe la spate. A inceput sa exerseze zilnic impreuna cu taraful, dar si cu tinerii din comunitate, cu care face cursuri de pian, canto si balet, isi confetioneaza costume - pentru care fiecare dimensiune sau culoare a volanelor se inscrie intr-un cod al cutumelor ancestrale, avand o semnificatie definita. Nu s-a sfiit sa abordeze si swing manouche-ul, initiat de Django Reinhardt.

Spectacolul de la Palatul Stirbey poate fi "servit' la pretul de 99 de lei/persoana. Veti beneficia nu numai de o muzica rafinata, ci si de o mancare gustoasa, de berbecut la protap, mititei ca la Stirbey, salata din gradina ursului etc. Sa aveti pofta! Un asemenea meniu (muzical) nu-i de ratat!

×
Subiecte în articol: muzica