x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Leonard Slatkin şi Kian Soltani: staruri internaţionale în concert la Ateneul Român

Leonard Slatkin şi Kian Soltani: staruri internaţionale în concert la Ateneul Român

de Magdalena Popa Buluc    |    19 Mar 2024   •   20:30
Leonard Slatkin şi Kian Soltani: staruri internaţionale în concert la Ateneul Român

Filarmonica "George Enescu" programează în stagiunea sa simfonică încă două concerte ce se anunţă a fi evenimente pe măsura anvergurii internaţionale prin care se recomandă. Joi, 21 martie și vineri, 22 martie 2024, de la ora 19, Orchestra Simfonică a Filarmonicii "George Enescu" va evolua sub bagheta dirijorului Leonard Slatkin , iar solistul celor două seri va fi violoncelistul Kian Soltani. Programul concertelor de la Ateneul Român cuprinde prima audiție românească a lucrării To Bartók with Love compusă de Ștefan Zorzor, Variațiuni pe o tema Rococo pentru violoncel şi orchestră, op. 33 de Piotr Ilici Ceaikovski și Simfonia Fantastică, op. 14 de Hector Berlioz

Dirijorul american Leonard Slatkin (n. 1944) are în palmares şase premii Grammy și 35 de nominalizări. Este director muzical laureat al Orchestrei Simfonice din Detroit, director muzical onorific al Orchestrei Nationale din Lyon, dirijor laureat al Orchestrei Simfonice din St. Louis şi dirijor principal invitat al Filarmonicii din Gran Canaria. Slatkin a dirijat aproape toate orchestrele de top din lume şi este totodată activ în calitate de compozitor, autor şi pedagog.

Cu un stil de interpretare descris de Gramophone drept „pură perfecțiune” şi elogiat de The Times drept un „violoncelist remarcabil”, Kian Soltani (n. 1992) este unul dintre cei mai apreciaţi violoncelişti din generaţia sa. Concertează alături de cele mai importante orchestre şi susţine recitaluri pe cele mai renumite scene din lume: Pierre Boulez Saal din Berlin; Wigmore Hall din Londra; Schubertiade; Musikverein din Viena; Beethovenhaus din Bonn; Konzerthaus din Dortmund.

Artistul realizează înregistrări pentru casa de discuri Deutsche Grammophon, iar recent, a câștigat cel mai prestigios premiu de muzică clasică din Germania, Innovative Listening Experience Award oferit la Opus Klassic Awards 2022, pentru albumul său „Cello Unlimited” lansat în octombrie 2021. Din octombrie 2023, activează ca profesor la catedra de violoncel a Universităţii de Muzică și Arte ale Spectacolului din Viena.

Ateneul Român

Joi, 21 martie 2024, ora 19

Vineri, 22 martie 2024, ora 19

Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"

Dirijor LEONARD SLATKIN

Solist KIAN SOLTANI

 

Program

Ștefan Zorzor - „To Bartók with Love” (p.a.r.)

Piotr Ilici Ceaikovski – Variaţiuni pe o temă Rococo pentru violoncel şi orchestră, op. 33

Hector Berlioz - Simfonia fantastică, op. 14

×