x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Loredana, în doliu! A murit Adrian Enescu, compozitorul piesei "Bună seara, iubito"

Loredana, în doliu! A murit Adrian Enescu, compozitorul piesei "Bună seara, iubito"

19 Aug 2016   •   16:35
Loredana, în doliu! A murit Adrian Enescu, compozitorul piesei "Bună seara, iubito"
Sursa foto: Adrian Enescu
Compozitorul Adrian Enescu a încetat din viaţă vineri, au confirmat, pentru AGERPRES, reprezentanţi ai Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR).
 
Artistul va fi incinerat, marţi, 23 august, la ora 14,00, la Crematoriul Vitan-Bârzeşti, a precizat, pentru AGERPRES, soţia acestuia, actriţa Adina Popescu. Ea a spus că Adrian Enescu a încetat din viaţă vineri, "în urma mai multor complicaţii".
 
Între orele 11,00 şi 13.00, sicriul cu corpul neînsufleţit al artistului va fi depus în Aula Palatului Cantacuzino.

Compozitor, orchestrator, instrumentist, Adrian Enescu s-a născut la 31 martie 1948, la Bucureşti.

A făcut studii muzicale la secţia pian a Liceului de muzică nr. 2 din Bucureşti, apoi la secţia de Compoziţie a Conservatorului de Muzică 'Ciprian Porumbescu' (1974). Din 1977 devine membru al UCMR, după prima sa apariţie discografică, din 1975, în calitate de orchestrator.

Debutul discografic îl reprezintă L.P.-ul 'Basorelief' (1977), poem-pop de mari dimensiuni, pe versurile lui Ioan Alexandru, urmat de o serie de apariţii discografice care-l impun ca pe unul dintre compozitorii originali de la noi (L.P. cu Loredana Groza, 1988). În paralel cu creaţiile de jazz sau muzică uşoară, colaborează intens cu regizorii de film şi teatru, semnătura sa muzicală apărând în coloana sonoră a multor lungmetraje, realizări pentru care primeşte numeroase distincţii: Premiul ACIN 1975, 1978, 1980, premii la Festivalul filmului de la Costineşti 1978, 1979, 1982, 1985-1988, Festivalul de la San Remo - 1985, Festivalul de la Lisabona - 1985.


Între anii 1980-1984 colaborează cu compania italiană de balet 'Liliana Cosi' sau lucrează ca orchestrator în studiouri muzicale din SUA şi Canada. Peste Ocean se familiarizează cu sunetele avangardiste, de ultimă oră în anii '80, ale muzicii electronice, căreia îi este unul dintre primii promotori din România.

Şi după 1990 se implică în cele mai diverse proiecte muzicale, cărora le imprimă propria amprentă, inconfundabilă. Astfel, semnează muzica de pe discul Loredanei Groza 'Diva Inamorata' (2001), apare pe albumul de compilaţie 'Renaşterea unei naţiuni', editat de Earthtone Records (SUA, 2001), creează coloana sonoră pentru lansarea celei de-a zecea colecţii de modă 'Janine' (2002). De asemenea, participă la jurizarea Festivalului 'DaKino' (1993), a primei ediţii a 'MTV Romanian Video Music Awards' (2002).
 
Loredana Groza

Printre realizările lui Adrian Enescu în domeniul muzicii de film sau de teatru se numără coloana sonoră a filmului 'Noro', regizat de Radu Gabrea (2002), spectacolele de teatru 'Iluzia comică' de Pierre Corneille, în regia lui Alexandru Darie (Premiul UNITER pentru 'Cel mai bun spectacol', 2000), 'La ţigănci', adaptare după Mircea Eliade, în regia lui Alexander Hausvater (2001), sau 'Anatomie. Titus. Căderea Romei' de Heiner Muller (r. Alexandru Darie, 2003). A realizat coloana sonoră pentru filmul 'Second Hand' (r. Dan Pizza, 2005) şi muzica pentru filmul 'Femeia visurilor' (r. Dan Pizza, 2005).
 
Cine nu a ascultat, măcar o dată, celebra piesă "Bună seara, iubito", compusă de Adrian Enescu, pe versurile lui Lucian Avramescu, cântată de Loredana Groza?
 
Piesa, care a beneficiat şi de participarea spectaculoasă a lui Ion Caramitru, actualul director al Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB), a devenit repede un hit şi este ascultată chiar şi acum de tineri în concertele Loredanei.
 
Lucian Avramescu



 

×