x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Madame Hooligan live

Madame Hooligan live

de Alex Revenco    |    03 Feb 2011   •   19:33
Madame Hooligan live
Sursa foto: /SYTSKE

Radu Almăşan de la Bosquito a în­fi­in­ţat Madame Hooligan la Los Angeles, unde a cântat în cluburi renumite (The Viper Room, House of Blues, Cascade The Roxy etc.), dar şi pe stadionul Busch din St. Louis, în faţa a 40.000 de oameni, în deschiderea meciului de baseball Cardinals – Cubs. În 2007, în publicaţia The Deli Magazine, Madame Hooligan a fost desemnată, de două ori, „Formaţia lu­nii”, ceea ce a dus la apariţia ei (tot de două ori) pe coperta revistei de rock indie/alternative.

Madame Hooligan a colaborat cu Tony Franklin (Jimmy Page, Whitesnake), Traa Daniels (POD), Fieldy (Korn), Bob Ezrin (Pink Floyd), Brian Virtue (inginer de sunet Rage Against The Machine, Korn, Def­to­nes). David Ballon (din prima formu­lă) a părăsit grupul din motive medi­ca­le, urmat şi de Andrei Cebotari (pro­bleme personale). La sfârşitul lui 2010 Radu a reformat Madame Hooligan cu doi ro­mâni, Radu Almăşan – solist vocal, chitară, Fe­lix Mircea Moldova – tobe şi doi americani: Austin Jesse Mit­chell – bass, claviaturi, Benjamin Da­vid Erdreich – chitară electrică. În aceas­tă formulă, Madame Hooligan a în­ce­put lucrul la un nou album şi a venit în Europa pentru un turneu de clu­buri şi festivaluri. După un prim spectacol în Olanda, urmă­toa­rea „staţie” pentru Ma­dame Hooligan e Bu­cu­reş­tiul, unde, în această seară, susţine un concert acustic, după ora 21:00, în The Ark. După Radu & Co urmează show-ul James Walsh, solistul trupei Starsa­i­lor. La evenimentul organizat de The Ark şi susţinut de Ema­gic, intrarea este 50 de lei.

Jurnalul Naţional: In (cel putin) doua piese, "Freak the World" si "Hooligan" ai acorduri de chitara si onomatopee vocale tipic romanesti. Au "iesit involuntar" sau intentionat?
Radu Almăşan: Absolut involuntar la "Freak the World" si absolut voluntar la "Hooligan". Ma gandeam sa imi fac un strigat-brand pe care sa-l folosesc toata cariera asa cum au avut Plant, Steven Tyler, Axl Rose etc. Asa am venit cu ideea de a folosi onomatopeele respective. De fapt, am uzat de ele la mai multe piese de pe cuprinsul albumului "Antiheroes" si cred ca le voi folosi in continuare. Mi se pare tare amuzant sa fiu pe scena in America, sa incep piesa "Hooligan" iar toata lumea din sala sa faca la unison cu noi strigate maramuresene. Lor li se pare tare exotic si interesant.

Pe disc, myspace si you tube, Madame Hooligan e trio. In ce formula canti la The Ark?
Am fost in trio pentru ca asa am inceput initial iar toate piesele si toate demersurile manageriale pentru a scoate albumul au fost facute de noi trei. Insa intotdeauna am avut un al patrulea membru in concerte. De obicei era un muzician de sesiune care era angajat sa cante bucatile respective. Acum in sfarsit am gasit un membru deplin, asa ca de cateva luni suntem, oficial de data asta, in formula de patru.

Spune cate ceva despre fiecare. Ai avut timp sa repeti cu noii colegi?
Ben este un chitarist foarte emotional, cand canta nu exista sa nu simti ceea ce vrea sa exprime. Dupa parerea mea este un talent ce poate fi intalnit foarte rar. Austin, basistul, e un geniu si nu ma refer numai la muzica. Este un autodidact perfect. A lasat scoala de mult si s-a autoeducat cum a stiut el. Are 21 de ani si este de departe unul din cei mai inteligenti si cultivati oameni pe care-i cunosc. Felix tobosarul este un tip foarte experimentat, cant cu el si la Bosquito si e pentru mine un partener pe care pot sa ma bazez. Daca vreau parerea cuiva, i-o cer lui cu toata increderea ca o sa fie data la nivelul cel mai competent. Debordeaza de energie pozitiva si ne ridica moralul mereu.

Ai trecut la cvartet pentru o "alta" exprimare sau pentru un sound mai bogat (with balls)?
Asa am sunat natural. Am incercat sa explic mai devreme cum s-a ajuns aici. Poate faptul ca Austin canta si la bas si la chitara, sintetizator, monom si programari a inclinat balanta spre a coopta oficial un al patrulea membru. Omul orchestra trebuie sa fie exploatat la potential maxim.

In Europa, concertul de la Bucuresti e primul? Ce urmeaza?
In Europa am debutat deja, acum doua saptamani, in Olanda. In Romania debutam la The Ark. Urmeaza foarte multe concerte. Suntem foarte aproape de un turneu in deschiderea unei trupe mari, dar nu vrem sa anuntam nimic pana nu e totul batut 100% in cuie. Oricum deja avem confirmate destule concerte si fara turul de care am mentionat.

In 2008, ai lansat "Antiheroes"in SUA. Pe cand la Bucuresti?
Nu stim. Initial nu am crezut ca publicul din Romania ar putea gusta Madame Hooligan. Mai apoi am vazut un feedback din ce in ce mai mare pentru ca in final foarte multa lume sa imi ceara sa aduc MHoo in concert in tara. Se pare ca am gresit cu estimarea initiala. Deocamdata ne focusam pe concerte iar daca va veni vremea vreunei lansari de disc in viitorul apropiat vom fi bucurosi sa o facem.

Ce zici ? Ar fi bine sa inregistrat un album live? V-ar da timp pentru "acomodare" si pregatirea noului material....
Noi ne inregistram la fiecare concert sau repetitie. Ne ajuta sa ne imbunatatim soundul. La album live nu ne-am gandit, poate e putin repede. Asteptam sa strangem un stadion de 30.000 de fani si atunci promit si un dvd live. Pana atunci veniti sa ne vedeti de cate ori aveti ocazia. Este o sansa pentru cei care nu se simt reprezentati de piata muzicala din Romania. Este altceva, nu este pentru toata lumea, este trupa perfecta pentru cei care se simt usor... altfel.

×
Subiecte în articol: arte muzica