x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Mandinga, tot înainte! De preferat, cu cască!

Mandinga, tot înainte! De preferat, cu cască!

de Dana Andronie    |    23 Mai 2012   •   15:18
Mandinga, tot înainte! De preferat, cu cască!

Dintre toate cele 18 tari concurente in prima semifinala Eurovision din Baku Crystall Hall, Romania a fost singura vaduvita de monitorizarea din casca. De ce tocmai cu noi, organizatorii s-au facut de bafta?! "A fost foarte dificil sa cant fara sa aud nimic. Ma bucur ca am reusit sa nu va dezamagesc si sa cant impreuna cu ceilalti colegi Zaleilah pana la capat, iar interpretarea noastra sa primeasca atatea voturi din partea telespectatorilor. Suntem mandri sa reprezentam Romania in finala Eurovision", a declarat Elena dupa ce s-a oprit din plans.

Putina prudenta nu strica!
Nu vreau sa invoc o teorie a conspiratiei, dar mi-e ciuda ca taman noua sa ni se ia maul! Dupa ce au comis-o, organizatorii si-au cerut scuze si, culmea!, ne-au felicitat pentru taria si profesionalismul Elenei si trupei Mandinga. "Ne-au asigurat ca a fost un incident neplacut, pe care il regreta si care nu trebuie sa dezvolte in noi o teorie a conspiratiei. Organizatorii ne-au asigurat ca in finala totul va fi perfect pentru Romania", a declarat Dan Manoliu, seful delegatiei. Sa fim totusi mai atenti cu laudele de sine, ca unora nu le miroase a bine... Am apreciat faptul ca intreaga echipa a Romaniei are o atitudine de invingator, cunoscandu-si foarte bine valoarea.

Dar sa iesi, inainte de a incepe competitia, cu declaratii de genul "noi vom intra intre primii cinci in finala si avem o sansa sa castigam concursul", "show-ul este perfect, iar Elena Ionescu este in voce" (parole rostite de insusi seful delegatiei) poate zgandari anumite orgolii. De fapt, s-a si vazut cat de simplu ne putem rupe gatul, indiferent cat de frumusel si talentat este el! Putina prudenta nu strica. Oricum, ma bucur ca Elena Ionescu a reusit sa duca la bun sfarsit piesa, si ca n-a cedat emotiilor si presiunii jocurilor din spatele scenei.

Mergem inainte! In finala de sambata, 26 mai, avem rezervat numarul 14 in concurs. In finala s-au mai calificat Moldova (Pasha Parfeny, "Lautar"), Islanda (Greta Salóme & Jónsi, "Never Forget"), Ungaria (Compact Disco, "Sound Of Our Hearts"), Danemarca (Soluna Samay, "Should’ve Known Better"), Albania (Rona Nishliu, "Suus"), Cipru (Ivi Adamou, "La La Love"), Grecia (Eleftheria Eleftheriou, "Aphrodisiac"), Rusia (Buranovskiye Babushki, "Party For Everybody") si Irlanda.

De pe trotuar, pe Crystall Hall!
Cea mai performanta voce din prima semifinala ii apartine albanezei Rona Nishliu. De o sensibilitate iesita din comun, Rona a socat atat prin coafura sa extravaganta, dar si prin capacitatile sale vocale de exceptie. Rara avis!

Cipru s-a prezentat foarte bine cu Ivi Adamou, in varsta de 18 ani, care a fost descoperita la concursul de talente X-Factor. Piesa este cu priza, iar Ivi a reusit sa cante si sa danseze cocotata pe un maldar de carti. Dragostea trece prin... carte, care va sa zica... Vorba lui Leonard Miron, comentatorul Televiziunii Romane, Cipru a aratat ca are cultura la baza...

Desi reprezentanta din Danemarca, Soluna Samay, a aparut adesea pe strazile capitalei daneze in postura de cantaret ambulant, s-a prezentat impecabil pe scena mirobolanta din Baku. Ce (r)evolutie! De pe trotuar, pe Crystall Hall!

Dupa Suedia, babutele care reprezinta Rusia la cea de-a 57-a editie au cele mai mari sanse sa castige. La selectia nationala pentru Eurovision 2012 Baku, Buranovskiye Babushki au invins staruri consacrate, cum ar Dima Bilan, fost castigator la Eurovision.
Si Compact Disco, din Ungaria, si Pasha Parfeny, din Moldova, au doua piese atragatoare, interpetarea fiind de ambele parti reusita; doua evolutii interesante, care sunt de podium in marea finala.

Irlanda i-a ales tot pe gemenii Jedward sa urce pe scena din Baku. Este pentru prima data cand statul trimite la Eurovision aceeasi reprezentanti doi ani la rand. Anul trecut, cei doi s-au clasat pe locul 8, cel mai bun rezultat al Irlandei in ultimii 11 ani de prezenta la campionatul european de muzica. Piesa nu-i de senzatie, dar cand reusesti sa aduci o cascada in mijlocul scenei, atunci te scalzi in finala.

In aceasta seara, de la ora 22:00, incepe cea de-a doua semifinala. Din distributie fac parte: Serbia, Macedonia, Olanda, Malta, Belarus, Portugalia, Ucraina, Bulgaria, Slovenia, Croatia, Suedia, Georgia, Turcia, Estonia, Slovacia, Norvegia, Bosnia si Hertegovina, Lituania. Tarile calificate direct in finala de sambata sunt: Marea Britanie, Franta, Italia, Azerbaidjan, Spania si Germania. "Merit fara reusita exista, dar nu si reusita fara un oarecare merit", spunea La Rochefoucauld. Reusita Romaniei este meritul ca a ajuns in finala, mai departe fiecare vecin european isi va juca sansa – si cartea – pana cand se pune pe masa asul din chinta roiala! Hai, Romania!

×
Subiecte în articol: muzica