x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Mariana Nicolesco: "Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée nu are egal în Europa şi în lume"

Mariana Nicolesco: "Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée nu are egal în Europa şi în lume"

de Carmen Anghel    |    20 Iul 2012   •   18:31
Mariana Nicolesco: "Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée nu are egal în Europa şi în lume"

Evenimentul cultural, care implineste 17 ani de la lansare, debuteaza la 1 august, la Braila. In 2012 participa 166 de concurenti din 24 de tari de pe patru continente. Celebrari Verdi si Wagner in apropierea bicentenarului nasterii marilor compozitori. Maestrul Nicolae Herlea este sarbatorit la implinirea a 85 de ani de viata.

Marea soprana Mariana Nicolesco a uimit si continua sa uimeasca lumea cu senzationala determinare cu care face sa se perpetueze si sa mearga din triumf in triumf Festivalul si Concursul International de Canto pe care le-a creat in memoria legendarei predecesoare Hariclea Darclée.

La aproape 2.000 se ridica numarul celor veniti din 47 de tari, din 1995 incoace, la Competitia de canto si la Cursurile de Maiestrie Artistica, Master Classes, oferite de Mariana Nicolesco in anii dintre o editie si alta a acesteia. Numai in acest an si-au anuntat participarea 166 de tinere voci din 24 de tari de pe patru continente: Romania si Republica Moldova, Armenia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Croatia, Franta, Georgia, Germania, Grecia, Israel, Italia, Japonia, Kazakhstan, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Rusia, Spania, Statele Unite, Turcia si Ucraina.

Ce anume face ca acest Concurs sa se bucure de un asemenea succes? Doamna Mariana Nicolesco ne vorbeste cu mandrie si dragoste despre eveniment. "Spiritul pe care l-am impus, de respect pentru fiecare concurent, de incurajare, constiinta acestuia ca, laureat sau nu, va fi un invingator daca izbuteste sa se depaseasca pe sine. Dovada ca asa stau lucrurile e numarul mare de tineri artisti care vin la Cursurile de Maiestrie Artistica, Master Classes. Din Romania si din multe alte tari."
Vocea Haricleei Darclée a minunat lumea inspirandu-i pe toti cei care viseaza la o cariera lirica.

"Hariclea Darclée, figura tutelara a manifestarilor, e un exemplu stralucit de maiestrie artistica ­ ne spune doamna Mariana Nicolesco. Nu intamplator 13 opere au fost compuse pentru vocea ei, toate incununate de un considerabil succes, interpretate de ea, si unele ramase in repertoriul universal; in primul rand Tosca de Puccini, apoi La Wally de Catalani sau Iris de Mascagni. Am luat cu totii nota de anvergura extraordinara a mijloacelor ei artistice atunci cand, la o editie a Cursurilor mele de Maiestrie Artistica, dupa o indelunga cercetare pentru a regasi partituri uitate, le-am incredintat tinerilor interpreti care le-au oferit publicului intr-o seara memorabila.

Daca nu avem bucuria de a dispune de inregistrari din operele cantate de Hariclea Darclée, am dobandit astfel, o data cu marturiile din presa mondiala, certitudini indiscutabile asupra harului ei de a transforma dificultatile tehnice in valori expresive, emotionante.

Acum doi ani, in 2010, am celebrat la cel mai inalt nivel 150 de ani de la nasterea Haricleei Darclée si 15 ani de cand am creat marile evenimente muzicale dedicate memoriei sale. Continuam acum, asa cum am facut-o din 1995 incoace, reveland talente noi, deschizandu-le multora perspectivele perfectiunii in arta si ale implinirii propriului destin."

Manifestarile din acest an cuprind Celebrarea a 85 de ani de la nasterea lui Nicolae Herlea prezent, ca intotdeauna, in Juriul Concursului: vom urmari conferinta sustinuta de dr. Stephan Poen, insotita de videoproiectii cu arii interpretate de marele bariton. Alaturi de Mariana Nicolesco, Presedinte de Onoare, Nicolae Herlea este si in acest an Presedintele Juriului International, din care fac parte Marco Balderi (Italia), Daniel Stanislaw Kotlinski (Polonia), Stephan Poen (Israel), Zachos Terzakis (Grecia) si Flavio Trevisan (Italia).

Concertul Inaugural din seara Deschiderii Festive, de la 1 august, va fi sustinut de soprana Edith Borsos, din Romania. "Laureata a Marelui Premiu Darclée 2010 alaturi de baritonul spaniol Alvaro Lozano, va fi aplaudata impreuna cu acesta si cu alti laureati ai Competitiei in capodopera verdiana Il Trovatore, dirijata de maestrul Marco Balderi, care dintotdeauna contribuie la triumful reprezentatiilor si concertelor din cadrul Festivalului si Concursului Darclée", adauga marea soprana.

Marco Balderi va dirija Corul Filarmonicii "George Enescu" si Orchestra Festivalului Darclée in Etapa Finala, cu public, a Concursului, Concertul Extraordinar Verdi ­ Wagner de pe Esplanada Dunarii, anticipand celebrarea bicentenarului nasterii celor doua genii ale muzicii si, bineinteles, Gala Laureatilor 2012.

"Astept cu o mare bucurie intalnirea cu tinerii concurenti, afirma Mariana Nicolesco, si marturisesc ca am mai multe emotii pentru fiecare dintre ei decat am avut vreodata in propria mea cariera."

×