x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Matthias Lange, chitaristul neamţ de la Rezident EX: "Îmi plac seriozitatea şi sensibilitatea lui Kempes"

Matthias Lange, chitaristul neamţ de la Rezident EX: "Îmi plac seriozitatea şi sensibilitatea lui Kempes"

de Alex Revenco    |    04 Iul 2012   •   15:39
Matthias Lange, chitaristul neamţ de la Rezident EX: "Îmi plac seriozitatea şi sensibilitatea lui Kempes"

Dupa cum se stie, Kempes se intoarce pe scenele din Romania cu supergrupul Rezident EX, primul concert urmand a avea loc pe scena Festivalului Folk You, in Vama Veche.
Alaturi de Ovidiu 'Kempes' Ioncu, Tavi Iepan, Adi Popescu, Christian Podratzky si Florin Cvasa este Matthias Lange, neamt get-beget, chitarist al trupei heavy metal Metalium. Ce cauta neamtul in Romania? Vom afla din interviul urmator, acordat in exclusivitate Jurnalului National.

● Jurnalul National: Ce stiai despre Romania, inainte de a-l intalni pe Tavi Iepan ? Cum v-ati cunoscut?
● Matt Lange: Marturisesc ca, inainte de a-l cunoaste pe Tavi stiam destul de putine lucruri despre Romania, cam aceleasi pe care le stiu toti occidentalii: Transilvania, Dracula, Hagi. Ne-am cunoscut prin intermediul unui prieten comun, care se invarte in cercurile muzicale si care ne-a recomandat unul altuia. Ne-am intalnit intr-un club si ne-am inteles imediat.

● Ce te apropie cel mai mult de Tavi Iepan si prin ce va deosebiti?
● E mai simplu sa-ti spun prin ce ne deosebim: prin lungimea parului! Ne apropie, in primul rand, pasiunea pentru muzica de calitate, indiferent de gen si, bineinteles, cantatul la chitara. Suntem in stare sa petrecem ore in sir pentru a slefui un pasaj muzical, cautand cele mai bune solutii pentru ca el sa sune asa cum ne dorim. Pe ceilalti colegi ii cunosc, deocamdata, destul de putin. Cu Ovidiu 'Kempes' Ioncu am petrecut ceva mai mult timp, atunci cand ne-a vizitat la Hamburg si mi-a facut o impresie foarte buna. Imi plac seriozitatea si sensibilitatea lui Kempes si abia astept sa cantam impreuna pe scena.

AM INCREDERE IN TAVI IEPAN
● Ce asteptari ai de la colaborarea cu Rezident EX ?
● Inca nu stiu exact cate concerte vom avea in Romania, daca va fi vorba de cateva luni pe an, nu stiu in cate locuri se poate canta sau cat de mult isi va dori publicul sa ne vada. Dar, cu siguranta, vom incerca sa venim de fiecare data cand suntem chemati si apropo de asta nu e ceva neobisnuit, in zilele noastre, ca cei care fac parte dintr-o trupa sa nu locuiasca in acelasi oras sau, uneori, in aceeasi tara. Bineinteles ca trebuie sa existe o foarte buna programare a concertelor. Imi plac noii colegi, muzica pe care o fac ei, iar nota de exotism pe care o au muzicienii romani imi va prinde bine cu siguranta. Noi, nemtii nu mai cucerim tari straine, ne-am hotarat sa cucerim doar inimile fetelor frumoase din tari straine.

● Numele tau este strans legat de grupul Metalium. Cum e sa canti cu totul altceva, alaturi de Rezident EX?
● Fac parte din acest proiect pentru ca il cunosc bine pe Tavi Iepan si am incredere in el. Astept cu nerabdare sa fie gata imprimarile pieselor vechi si sa incepem mixajele la piesele noi, iar cand aceste materiale vor fi gata, in mod sigur, implicarea mea afectiva va fi si mai mare decat este acum.

● Care este cea mai frumoasa amintire de la inregistrari?
● Ar fi doua. Una, dintr-o pauza de studio, cand am plecat cu Tavi sa mancam la o gradina de vara. Am luat niste specialitati, printre care si faimosii mici. Tavi mi-a spus ca micii din Romania sunt mult mai buni. Am de gand sa verific asta, la fata locului. A doua este chiar din timpul inregistrarilor, cand l-am fortat pe Tavi sa cante o voce de-a lui Kempes, intr-o gama imposibila pentru el iar filmarea rezultata e demna de 'Camera ascunsa'!

● Ti-au fost traduse textele cantecelor? Au vreo rezonanta pentru tine?
● Tavi mi-a povestiti cate ceva, dar nu pot spune, in acest moment, ca stiu despre ce este vorba in texte. Romania este inca o necunoscuta pentru mine. Pe vremuri, din cauza Cortinei de Fier, stiam doar ca este o dictatura, si nimic mai mult. Acum descopar Romania incetul cu incetul, prin muzica si sper sa aflu cat mai multe despre voi.

● Ai invatat cateva cuvinte romanesti ?
● Dupa cateva beri baute impreuna cu Tavi Iepan, cand i-am cerut sa ma invete ceva pe romaneste m-a pus sa strig "Haide, Poli!' Sper sa nu fie ceva nasol.

● Pana acum ai baut tuica romaneasca?
● Nu credeam sa fie ceva ce nu am baut pana acum, dar se pare ca m-am inselat. Tuica inca nu am baut. Ultima data cand s-a intors din Romania, l-am vazut pe Tavi abia dupa doua zile si l-am intrebat daca a adus tuica. A spus ca orice bautura adusa din Romania are o proprietate ciudata, se evapora dupa doua zile. Am o banuiala in legatura cu felul in care s-a evaporat tuica!

×