In perioada 8 -15 iulie are loc in Miercurea Ciuc cea de a 32-a editie a Festivalului de Muzica Veche. Manifestarea cultural-artistica transforma orasul in capitala europeana a muzicii vechi, aducand in regiune parfumul muzical al Europei de altadata. La eveniment participa 138 de artisti veniti din Serbia, Franta, Germania, Anglia, Suedia, Elvetia, Ungaria si Romania. Programul contine 17 concerte, dintre care o parte vor fi sustinute in curtea Cetatii Mikó, construita intre anii 1623 si 1631 in stil neorenascist, in biserica reformata si in Biserica catolica Sfantul Augustin din oras, si in Catedrala Franciscana din Sumuleu Ciuc, construita intre 1804 - 1876 in stil caracteristic tranzitiei dintre stilul baroc si neoclasicist. Alte concerte vor avea loc in sala festiva a Gimnaziului Márton Áron, cladire care dateaza din 1909 - 1910 si a carei decoratiuni ne amintintesc de atmosfera bisericilor medievale, si in Sala Cavalerilor al Castelului Lázár din Lazarea, construit intr-o combinatie de stiluri romanic, gotic si renascentist in acelasi timp.
Organizatorul festivalului este Centrul Cultural Judetean Harghita, sprijinita de Consiliul Judetean Harghita, Municipiul Miercurea-Ciuc si de alti parteneri.
Coordonatorul programului, Péter Boglárka, a declarat pentru Jurnalul National ca in spectacolele oferite in cadrul Festivalului sunt prezente stilurile artistice medievale, renascentiste si stilul baroc. De asemenea este prezenta in tematica festivalului conexiunea dintre muzica veche si muzica populara. 'Festivalul de Muzica de Veche are caracter international, fiind prezenti aici artisti de renume mondial din opt tari. De cativa ani unii dintre ei au inceput sa colaboreze la Miercurea Ciuc, infiintand doar pentru timpul festivalului Orchestra Baroca a Festivalului. In cadrul evenimentului cultural-artistic vor avea loc dansuri si concerte de muzica medievala, renascentista si baroca', a spus Péter Boglárka.
Universitatea de Vara de Muzica Veche
Potrivit coordonatorului programului, concomitent cu Festivalul de Muzica Veche, intre 9 – 14 iulie se desfasoara cea de a V-a editie a Universitatii de Vara de Muzica Veche, cu 8 master class-uri ale unor profesori de renume international. Cursurile de maiestrie si prelegerile profesorilor vor oferi celor 60 de cursanti inscrisi o unica posibilitate de a se perfectiona. Cursurile au o larga adresabilitate: sunt instruiti aici atat muzicienii incepatori cat si cei avansati. Cursantii pot alege din mai multe specialitati la aceeasi editie. Zilnic elevilor li se ofera si un curs de dansuri de epoca. Profesorii invitati sunt pedagogi excelenti si practicanti de inalt nivel ai muzicii vechi, echipa fiind intregita si cu traducatori de specialitate. Astfel, cursuri de maiestrie vor fi sustinute de: vioara baroca - Ulrike Titze (Germania), oboi baroc - Guido Titze (Germania), canto - Ramona Eremia (Cluj Napoca), dans renascentist si dans baroc - Gábor Kovács (Ungaria), flaut drept si flaut oblic - Zoltán Széplaki (Ungaria), acompaniament de percutie, improvizatie - Roland Kasza (Ungaria), viola da gamba si basso continuo - Ilse L. Herbert (Cluj Napoca), clavecin - Fülöp Mária (Sfantu Gheorghe). De asemenea, va fi sustinut si un curs de dans de catre Anikó Szabó (Cluj Napoca). Prelegerile vor fi sustinute de Adrian Rovatkay (Germania) 'De la dulcian pana la fagotul baroc', Elena Maria Sorban (Cluj Napohttps://www.google.ro/ca) 'Continutul expresiv al tonalitatilor in muzica baroca – Mattheson 1713', acompaniament: Paul Cristian (Brasov), Amalia Goje si Zsuzsa Csengeri Kostyák (Cluj Napoca).
Il insotim pe Marco Polo cu 'Ensemble Renaissance'
Festivitatea de deschidere a Festivalului de Muzica Veche va avea loc duminica de la ora 18,00 in curtea Cetatii Mikó. Cu aceasta ocazie ansamblul sarbesc 'Ensemble Renaissance' fondat in 1969, va prezenta publicului un spectacol muzical extraordinar, intitulat 'Calatoriile lui Marco Polo'. Ansamblul este format din artisti de renume care ne vor prezenta muzica italieneasca din secolulul XIII si XIV, dansuri si cantece populare grecesti, persane si arabesti, vom traversa cu ei China si Mongolia ascultand Imnul de intrare a imparatului 'Valurile bat in mal' din timpul Dinastiei Yuan (1271 – 1368) si 'Intrand in palat', din timpul Dinastiei Ming (1368 – 1643), ascultam muzica traditionala chinezeasca 'Iosomii' dar si muzica populara mongoleza intitulata 'Muntii albastri'. Alaturi de 'Ensemble Renaissance' traversam Asia Mica si intram in curtea sultanului din secolul XVI, admiram dansurile turcesti apoi ne intoarcem in Grecia si in final in Italia. In cele patru decenii de existenta 'Ensemble Renaissance' a sustinut peste 3.000 de concerte in Europa, Africa de Nord si Orientul Mijlociu.
Programul Festivalului
Luni, de la ora 20,00 Orchestra Baroca a Festivalului va sustine un concert intitulat 'Johann Sebastian Bach si fii sai'. Orchestra Baroca a Festivalului reprezinta un proiect unic al Festivalului de Muzica Veche de la Miercurea Ciuc, este alcatuita ad-hoc din muzicieni autohtoni de mare prestigiu profesional care canta la instrumente baroce, unii dintre ei activand in strainatate. Potrivit coordonatorului festivalului, Péter Boglárka, acesta va fi al doilea concert al orchestrei in formula baroca, componentii sai reunindu-se doar cu prilejul festivalului. Conducatorul artistic este Ulrike Titze, violonista baroca din Drezda. Marti, de la ora 18,00 va avea loc la biserica reformata din Miercurea Ciuc concertul intitulat 'Muzica baroca germana', sustinuta de Ansamblul Mercurium, infiintat sub influenta Festivalului de Muzica Veche din Miercurea Ciuc. De la ora 19,30 vor incanta publicul Adrian Rovátkay (Germania), Fülöp Mária (Sfantu Gheorghe) si Sam Chapman (Anglia). Miercuri, de la 19,00 va avea loc concertul sustinut de profesorii Universitatii de Vara, in sala festiva a Gimnaziului Márton Áron. Joi, in curtea Cetatii Mikó vor concerta Miqueu Montanaro (Franta) si Kobzos Kiss Tamás (Ungaria). Vineri Biserica reformata va gazdui Ansamblul Baroc Transylvania din Cluj Napoca de la ora 18,00 si Ansamblul Collegium din Carei la ora 19,30. Ziua de sambata este dedicata copiilor si cursantilor Universitatii de Vara. De la ora 10,00 va avea loc partea I a concertului de inchidere a Universitatii de Vara de Muzica Veche iar de la 11,00 peste 200 de copii sunt asteptati la un spectacol de teatru de papusi 'Boszorka' si Casa de jocuri istorice 'Pörgettyu - Talentum - Boszorka'. De la ora 16,00 va avea loc partea a II-a a concertului de inchidere a Universitatii de Vara de Muzica Veche, in sala festiva a gimnaziului din Miercurea Ciuc. De la ora 19,00 iubitorii muzicii vechi vor putea asculta concertul Ansamblului Musica Historica (Ungaria) si concertul Ansamblului Codex (Sfantu Gheorghe - Miercurea Ciuc), urmata de o serata de dans renascentist la Cetatea Mikó. Tot de la ora 19,00 la Castelul Lázár din Lazarea, va sustine un concert extraordinar Ansamblul Barozda (Suedia - Ungaria - Romania). Duminica de la 12,00 Lyceum Consort (Bucuresti) va concerta la Biserica Franciscana din Sumuleu Ciuc, iar in Cetatea Mikó de la ora 17,00 poate fi urmarita Povestea printului Arghirus, spectacolul ansamblului Kájoni Consort si al formatiei de copii Gyöngyharmat din Baraolt. Apoi va urma concertul Ansamblului Trei Parale din Bucuresti, intitulat 'Bazar. Cantari urbane din secolul al XIX-lea' si Ansamblul Barozda. Accesand linkul http://www.musica-antiqua-hr.ro/flash/ro.html poate fi citit caietul de programe al Festivalului.
Festivalul de Muzica Veche este considerat unul dintre cele mai importante evenimente culturale de acest gen din tara, fiind cel mai vechi si mai renumit festival de muzica veche din Romania. Primul Festival de Muzica Veche a avut loc la Miercurea Ciuc in anul 1980, fiind interzis in 1986 de autoritati si reluat in 1990.