„Este o o onoare și o deosebită bucurie să revin la pupitrul Orchestrei și Corului Filarmonicii George Enescu. Aceasta plăcere o împărtășesc și cu pianista Naoko Anzai, un oaspete frecvent al orchestrelor din România. Ne aflăm în perioada spirituală festivă a Crăciunului care, în tradiția muzicii clasice occidentale, este cel mai bine reprezentată de stilul baroc. În cazul meu, muzica barocă reprezintă un interes primordial, datorită educației și a experienței pe care le-am acumulat pe parcursul anilor, atât în calitate de dirijor, dar mai ales în calitate de organist”, a declarat dirijorul Nicolae Moldoveanu. „Pentru aceste concerte, am ales un program care să includă un repertoriu baroc, din muzica lui Händel și a mai puțin cunoscutului compozitor german Gottfried Heinrich Stölzel. În completare, Simfonia clasică nr. 64 de Haydn poartă un nume cu tâlc, Tempora Mutantur, adică Se schimbă vremurile...Să sperăm că asta se va întâmpla în bine, referindu-mă la pandemie, deși ne confruntăm cu o serie de restricții. Solista Naoko Anzai va interpreta o piesă în stil neoclasic, Concertul nr. 2 de Șostakovici, care se integrează ideal în linia stilistică a programului și nu necesită prezența unui ansamblu numeros. Cred că cele două săptămâni care au rămas până la Crăciun ne pot aduce, printr-o vizită la Ateneul Român, bucuria și satisfacția oferite de arta muzicii”, a subliniat Nicolae Moldoveanu.
CONCERT SIMFONIC CU PUBLIC
16 și 17 decembrie 2021, Sala mare a Ateneului Român, ora 19.00
Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii "George Enescu"
Dirijor
NICOLAE MOLDOVEANU
Solistă
NAOKO ANZAI
Program
Joseph Haydn
Simfonia nr. 64, în la major, Hob.1/64
Dmitri Şostakovici
Concertul nr. 2, în fa major, pentru pian şi orchestră, op. 102
Georg Friedrich Händel
Concertul în fa major pentru orgă şi orchestră de coarde, op. 5, nr. 4
Gottfried Heinrich Stölzel
Te Deum
Dirijorul corului
IOSIF ION PRUNNER
Prețurile biletelor sunt:
Categoria I : 110 lei;
Categoria II : 100 lei.
Biletele se pot procura :
- De la Casa de Bilete a Ateneului Român ( doar cu o oră înainte de începerea concertului !)
Program: Marți - Vineri 12:00 - 19:00. Plata doar în numerar.
Telefon: 021.315.68.75
- Online, accesand site-ul www.fge.org.ro - sectiunea „Calendar“. Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condițiile prevăzute de lege.
În urma prevederilor Hotărârii nr. 112 din 07.12.2021, prin care se declară prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile, însă cu o serie de relaxări, Filarmonica “George Enescu” anunță că publicul va putea ocupa 50% din capacitatea celor două săli de concert din incinta Ateneului Român.
Accesul în sala Ateneului Român este permis "cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă toţi participanţii sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 respectiv persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.şi este asigurată purtarea măştii de protecţie".Verificarea acestor condiții se va face înainte de accesul în incinta Ateneului Român.
Nicolae Moldoveanu , născut la Hunedoara, a urmat cursurile Liceului de Muzică din Deva, unde a început studiul viorii şi al pianului. A urmat apoi cursurile de dirijat şi orgă la Müsikhochschule din Leipzig, Zürich şi Royal Academy of Music din Londra. În 1986 a emigrat în Elveţia, iar din 1997 a devenit membru al Grupării muzicienilor de la Royal Academy of Music din Londra, unde a avut șansa de a colabora cu Sir Colin Davis. A susținut cu regularitate concerte alături de orchestre prestigioase din Europa, fiind interesat și de operă. Printre ansamblurile importante pe care le-a dirijat se numără Opera Covent Garden, St. Martin-in-the-Fields, Orchestra Naţională a Franţei, Opera din Dallas, Orchestra Simfonică Radio din Praga. De asemenea, a colaborat cu numeroase alte ansambluri internaționale, precum Orchestra Filarmonicii din Malaezia, Orchestra de Cameră din Stockholm, Orchestra Națională din Johannesburg, Orchestra de Cameră din Scoția, Orchestra Simfonică din Islanda ș.a., cât și cu majoritatea orchestrelor filarmonice din România.
Pianista japoneză Naoko Anzai s-a născut la Tokio, unde a început să studieze pianul. În 1986 s-a stabilit în Elveţia, urmând cursuri de perfecţionare artistică în cadrul Müsikhochschule din Zürich, cu profesorii Homero Francesh şi Jurg von Vintschger. Naoko Anzai este câştigătoarea unor premii decernate de Societatea Artistică elveţiano-niponă, în urma cărora şi-a diversificat activitatea, fiind frecvent invitată să susţină concerte şi recitaluri în Europa şi Japonia.
Concertele de Crăciun ale Filarmonicii „George Enescu” sunt realizate în parteneriat cu Grupul de Farmacii Elixir Nova Farm.