x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Nicolas Simion în concertul dedicat lui Jancy Korossy, cel mai mare pianist de jazz al României, singurul conaţional premiat de preşedintele american Jimmy Carter (VIDEO)

Nicolas Simion în concertul dedicat lui Jancy Korossy, cel mai mare pianist de jazz al României, singurul conaţional premiat de preşedintele american Jimmy Carter (VIDEO)

de Cristinel C. Popa    |    23 Noi 2013   •   16:30
Nicolas Simion în concertul dedicat lui Jancy Korossy, cel mai mare pianist de jazz al României, singurul conaţional premiat de preşedintele american Jimmy Carter (VIDEO)

Interpreţi respectaţi ai jazzului internaţional se reunesc la Bucureşti pentru a aduce un omagiu celui considerat un pionier al jazzului românesc, Jancy Korossy. Perceput ca fiind primul om de jazz din România, Korossy a avut o carieră extraordinară în străinătate cântând alături de mari interpreţi ca: Woody Herman, Ray Brown sau Phil Woods.

Premiat de însuşi preşedintele SUA, Jimmy Carter, românul de etnie maghiară Korossy a avut o contribuţie importantă la diversificarea jazzului românesc având inspiraţia să îmbine liniile melodice ale jazz-ului clasic cu elemente din folclorul românesc. Deşi mai puţin cunoscut de publicul nostru, jazzmanul român a fost unul din cei mai cunoscuţi muzicieni de gen, apreciat drept "cel mai influent şi autentic pianist de jazz din Europa", compozitor din elita creatorilor de ritm.

Aşadar, pe 30 noiembrie, iubitorii genului se pot bucura de prezenţa unor interpreţi de jazz deosebiţi la ArCub, artişti care îl vor omagia. Saxofonistul Nicolas Simion şi prietenii săi  -  trompetistul Ryan Carniaux (SUA), pianistul Mircea Tiberian, basistul Chris Dahlgren (SUA) şi percuţionistul Drori Mondlak (SUA) - le pregătesc iubitorilor genului un spectacol-eveniment, dedicat memoriei marelui  pianist şi compozitor român. Abordând un repertoriu ales din preţioasa moştenire compozistică a maestrului Korossy, Nicolas Simion şi invitaţii săi readuc în atenţia publicului farmecul inedit al jazz-ului etno. Piese celebre, precum Arde, Arde, Jocul cu mingea, Of...Of, vin să demonstreze importanta contribuţie adusă de acest muzician. De altfel, succesele carierei sale au fost apreciate la nivel înalt, atât în România, cât şi în SUA. Jancsy Korossy a fost singurul muzician român premiat de un preşedintele al SUA, Jimmy Carter.

Iată şi prezentarea de pe afişul concertului: "Depăşind graniţele geografice, reprezentanţi de marcă ai jazz-ului contemporan răspund iniţiativei lui Nicolas Simion şi promovează la Bucureşti, într-un concert-eveniment, energia şi originalitatea etno-jazz-ului". De altfel, Nicolas Simion, saxofonist, clarinetist şi reputat compozitor de jazz, este un purtător de ştafetă în jazz-ul de factură etno, muzica sa, foarte apreciată în Europa, fiind extrem de bogată în influenţe populare româneşti, balcanice şi est-europene.

Românul se numără printre inventatorii curentului etno în jazz-ul mondial

Iată şi profilul marelui om de jazz prezentat de Florian Lungu: "Emigrat cu mai bine de 40 de ani în urmă, muzicianul născut la Cluj, în decembrie 1926 a reprezentat unul dintre numele de referinţă ale diasporei române. Pianist şi compozitor autodidact afirmat în oraşul natal de la vârsta de 19 ani, apoi pe scene bucureştene ca şi în ţări est-europene, Jancy Korossy îşi uimea în anii ‘60 auditorii prin tehnica strălucitoare pe claviatură, prin complexitatea şi rafinamentul armoniilor, dar mai ales prin nesecata inventivitate dovedită în improvizaţii. Veritabil şef de şcoală în jazz-ul autohton, Jancy Korossy rămâne creatorul care a acreditat şi a concretizat sonor încă de acum cinci decenii ideea reformulării în limbajul jazz-ului a unor inflexiuni şi ritmuri specifice folclorului românesc, aceasta cu decenii înainte ca stilul "etno" să devină o modă a zilei. Tot el a fost unul dintre primii jazzman-i din ţară care a cultivat stilul "free". Admiratorii săi mai vârstnici îşi amintesc din acei ani concertul în care pianistul a propulsat-o în jazz pe foarte tânăra Aura Urziceanu, participarea la inaugurarea Clubului de Jazz al Casei Studenţilor din Bucureşti unde el a evoluat solo (1968), revenind acolo în trio cu Johnny Răducanu - contrabass, Bob Iosifescu - baterie, regretatul Dan Mândrilă - saxofon-tenor, ca şi remarcabilele înregistrări efectuate în studiourile Radiodifuziunii Române. Era perioada în care Jancy Korossy se afirmase ca unul dintre cei mai pregnanţi pianişti de jazz ai continentului, cucerind sufragii unanime din partea publicului ca şi a specialiştilor, la Festivalurile Internaţionale de Jazz de la Praga (1960), Varşovia (1961), Budapesta (1962), tot din acei ani datând primele sale înregistrări discografice…În 1968, Jancy Korossy a emigrat în Germania, unde a înregistrat la Casa "MPS" excelentul album "Identification" cuprinzând mai ales compoziţii proprii de tentă românească (disc de curând reeditat pe CD de o firmă discografică japoneză). Plecat din ţară, artistul s-a stabilit în cele din urmă în Atlanta, Georgia (SUA).

După 1990, muzicianul a revenit în România. În 1993 a evoluat la Braşov, într-un concert sub egida Festivalului "Cerbul de Aur". La ediţia 2001 a Festivalului Internaţional de Jazz de la Bucureşti, a apărut la Sala Palatului drept pianist şi co-lider împreună cu Nicolas Simion, iar în data de 29 octombrie la un admirabil concert organizat din iniţiativa muzicianului Marius Popp, apoi pe podiumul Festivalului Internaţional de Jazz Braşov unde s-a produs cu quartetul propriu – "Jancy Korossy & Nicolas Simion Group", iar pe 2 decembrie 2001, la mega-concertul aniversar "Johnny Răducanu - 70 de ani de jazz în România".

În ce priveşte recolta discografică a perioadei din urmă, menţionăm CD-urile "Sweet Home" ("Jancy Korossy & Nicolas Simion Group"), "Live in Transylvania" (în duo cu Nicolas Simion), "Live In Graz" ("Nicolas Simion Group  feat. Lee Konitz & Jancy Korossy") editat în Austria precum şi "Dor de acasă" în duet pianistic cu tânăra Ramona Horvath". La împlinirea a 80 de ani a avut parte de un concert aniversar la Ateneul Român.

Dedicaţie de la Simion pentru cel iubit ca un prinţ

Jancy Korossy s-a stins din viaţă la 21 ianuarie 2013, în vîrstă de 86 de ani. În seara de 5 aprilie 2013, în pauza concertului susţinut de Orchestra Naţională Radio sub bagheta dirijorului Sabin Păutza (concert cuprinzând şi noua lucrare a lui Nicolas Simion intitulată "Poem pentru Jancy"), a fost lansat dublul album discografic "Jancy Korossy - American Impressions and Romanian Landscapes" editat de casa "7Dreams" şi avându-l în prim-plan pe marele saxofonist Nicolas Simion. Iată şi cuvintele scrise de acesta pe poemul dedicaţie închinat maestrului: "În amintirea scumpului de Jancy, dedic această partitură doamnelor Cristina şi Ramona Horvath, care l-au respectat pe Maestru şi l-au iubit ca pe un prinţ, Nicolas Simion, Bucureşti, 2013".  





×
Subiecte în articol: jazz