x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Noua Serie a Concertelor Enescu la ICR Londra se deschide în acordurile viorii lui Enescu mânuite magistral de Gabriel Croitoru

Noua Serie a Concertelor Enescu la ICR Londra se deschide în acordurile viorii lui Enescu mânuite magistral de Gabriel Croitoru

de Magdalena Popa Buluc    |    04 Oct 2023   •   18:00
Noua Serie a Concertelor Enescu la ICR Londra se deschide în acordurile viorii lui Enescu mânuite magistral de Gabriel Croitoru

Violonistul Gabriel Croitoru și pianistul Horia Mihail deschid noua stagiune a celui mai longeviv și de succes program permanent al Institutului Cultural Român de la Londra, „Seria Concertelor Enescu”, joi, 5 octombrie 2023, de la ora 19:00. Gabriel Croitoru va cânta pe celebra vioară ce i-a aparținut lui George Enescu, Guarneri del Gesù, cunoscută pentru acordurile impunătoare care i-au adus supranumele de „Catedrala”.

Publicul londonez va avea oportunitatea să-i asculte pe cei doi artiști de talie internațională în cadrul unui program ce include compoziții de George Enescu, Dan Dediu, Mozart, Dvořák și Mendelssohn.

„Seria Concertelor Enescu” a ICR Londra se desfășoară, fără întrerupere, sub egida Societății Enescu din Marea Britanie, încă din anul 2007. De-a lungul anilor, în Sala Enescu din 1 Belgrave Square – sediul Institutului Cultural Român de la Londra – au concertat sute de muzicieni români, britanici și internaționali, uniți prin pasiunea de a aduce compozițiile enesciene în prim plan și de a le prezenta în context internațional. În 2015 și 2016, influenta publicație Time Out London a desemnat ICR Londra drept una dintre cele mai interesante adrese muzicale din centrul orașului.

Violonistul Gabriel Croitoru are o bogată prezență în viața muzicală din România, în triplă postură de solist-concertist al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești, membru al Cvartetului de Stat „Transilvan” al Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca și profesor universitar la Universitatea Națională de Muzică din București. Gabriel Croitoru a apărut ca solist în compania unor orchestre de mare notorietate internațională: Royal Philharmonic Orchestra, Gewandhausorchester Leipzig, orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla și altele, având ocazia de a colabora cu renumiți dirijori precum Leopold Hager, Jacques Bodmer sau Odon Alonso.

Pianistul Horia Mihail a concertat cu marea majoritate a orchestrelor simfonice din România și cu Orchestra Națională Radio. „Subtilitatea ritmică și articulația atmosferei și a culorii sunetului pe care le-a dat lui Prokofiev au fost rare”, scria în ziarul Boston Globe. De-a lungul carierei a colaborat cu muzicieni de renume, fiind membru al cunoscutului ansamblu „Romanian Piano Trio” și susținând turneele „Duelul viorilor”, „Flautul de aur/ Flautul fermecat“ și „Vioara lui George Enescu la sate“. De asemenea, a susținut un turneu național de recitaluri solo intitulat „Pianul călător – Pe urmele lui Franz Liszt“. În prezent, Horia Mihail este director artistic al Filarmonicii Brașov și director general al Centrului Cultural „Apollonia”.

×
Subiecte în articol: enescu ICR Londra