x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Orchestra Gulbenkian

Orchestra Gulbenkian

de Elena Zottoviceanu    |    12 Sep 2011   •   21:00
Orchestra Gulbenkian

CHARLES IVES ((1874-195), cel mai important compozitor american din secolul XX, a impletit traditiile muzicale ale Lumii Noi (imnuri religioase, cantece populare, marsuri, dansuri etc.) cu cele europene si cu inovatii proprii de forma, armonie si ritm. Definitorie pentru muzica sa este o inegalabila capacitate de a evoca sentimentele si sunetele vietii americane. Peisajele, evenimentele nu sunt evocate direct ci trecute prin filtrul memoriei, ca de exemplu parada de 4 iulie traita in oraselul copilariei. The 4-th of July face parte dintr-un grupaj de piese reunite sub titlul de Holiday Symphony, care se refera toate la sarbatori publice ca aniversarea lui Washington, Ziua decoratiei 4 iulie si Thanksgiving. In cele cateva minute ale scurtei piese se pot auzi solutii armonice originale, formule ritmice aparte, o orchestratie surprinzatoare etc.

O alta piesa esentiala a repertoriului simfonic american este Simfonia a II-a de LEONARD BERNSTEIN (1918-1990); inspirata de un poem de W.H. Auden The Age of Anxiety (Varsta nelinistii). Originala este prezenta pianului solo (partitura dificila dar nu concertistica), un fel de element autobiografic, de auto-analiza, urmand indeaproape sugestiile filozofice si poetice. Creatorul trece intre Prolog si Epilog prin 14 variatiuni numite 7 Varste si 7 Stadii, denuntand goliciunea spirituala a vietii moderne, si o sectiune care alatura un bocet unei scene de jazz. Cu eclectismul sau fl amboiant, Bernstein acumuleaza in scopul expresiei elemente de limbaj disparate: tehnica variationala, atonalitate, jazz, blues, gestica romantica, un
lamento, teme autocitate etc. Este o muzica serioasa si dramatica.

Suita a III-a pentru orchestra "Sateasca" de GEORGE ENESCU (1881-1955) este o culme a creatiei de maturitate a compozitorului. Bogatia de idei muzicale de cea mai nobila substanta, o lume emotionala si o fascinatie sonora subtila creeaza acea "vraja enesciana" despre care se vorbeste adesea. Lucrarea se deosebeste fundamental de celelalte doua Suite, mai atasate de modelele neoclasice, prin universul ei profund introspectiv si prin etosul autentic romanesc. Evocand paradisul pierdut al copilariei, totul pare departat, estompat, imagini privite printr-un ochean intors, cele cinci tablouri mu-zicale orienteaza ascultatorul inspre momente si impresii dintr-un ciclu cosmic complet zi-inserare-noapte-zi traite in casa parinteasca si strabatute de un lirism patrunzator.

Preocupat toata viata de pedagogia muzicala, BENJAMIN BRITTEN (1913-1976) se adreseaza tinerilor doritori sa cunoasca instrumentele orchestrei simfonice. Pe o tema solemna de Henry Purcell, Britten construieste 13 Variatiuni ingenioase menite a pune in valoare calitatile tehnice si expresive ale fiecarui instrument in parte. Pentru final, orchestra se readuna intr-o Fuga triumfala.

Pianista DANA CIOCARLIE (n. 1967), este stabilita din 1990 in Franta. A studiat la Scoala Normala de Muzica din Paris. Intalnirea din 1994 cu Christian Zacharias i-a marcat cariera. Au cantat lucrari la patru maini (" ...are sunetul lui Schumann asa cum rar poate fi auzit..." spunea muzicianul). Al doilea Mare premiu la Concursul Schumann, 1996, ii deschide drumul in Asia si Statele Unite. I s-au dedicat lucrari. Este una dintre interpretele importante ale lucrarilor lui Horatiu Radulescu.


Marti 13 septembrie 2011
Ora 17 Ateneul Roman
Seria "Enescu si contemporanii sai"
Orchestra Gulbenkian
Dirijor: Lawrence Foster
Solista: Dana Ciocarlie

Program
● Charles Ives –The 4-th of July
● Leonard Bernstein - Simfonia a II-a pentru pian si orchestra "The Age of Anxiety"
Prolog.
The Seven Ages.
The Seven Stages.
The Dirge.
The Masque.
The Epilogue
● George Enescu – Suita a III-a in Re Major "Sateasca" op. 27
Primavara pe camp
Copii in aer liber
Vechea casa a copilariei la apus de soare.
Pastor. Pasari calatoare si corbi.
Clopot de vecernie
Parau sub luna
Dansuri taranesti
● Bemjamin Britten – Variatiuni si Fuga pe o tema de Purcell (Ghid de orchestra pentru tineri), op. 34

×
Subiecte în articol: festivalul george enescu 2011