x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Ovidiu Scridon şi Silvan Stâncel: unul de pe Venus, altul de pe Marte

Ovidiu Scridon şi Silvan Stâncel: unul de pe Venus, altul de pe Marte

de Dana Andronie    |    21 Apr 2013   •   13:37
Ovidiu Scridon şi Silvan Stâncel: unul de pe Venus, altul de pe Marte
Cu proiectul “Acoustic Live”, cei doi virtuozi au ajuns să aibă concerte şi în străinătate
Chitare clasice, acustice, ukulele, kajon, muzicuţe, elemente de percuţie. Muzică flamenco-pop-folk cu influenţe de jazz tradiţional, pe scurt, Acoustic Live. Adică  Ovidiu Scridon şi Silvan Stâncel. În urmă cu trei ani s-au găsit şi, de atunci, formează un cuplu muzical de succes, care a reuşit să obţină concerte dincolo de graniţele României.

Jurnalul Naţional: Cum s-a născut Acoustic Live?


Ovidiu Scridon: Am activat multă vreme în zona muzicii folk, iar când am început colaborarea artistică alături de Silvan Stâncel, care este unul dintre cei mai talentaţi chitarişti flamenco din România, am considerat util să definim cumva proiectul nostru. Acoustic Live ni s-a părut cea mai potrivită denumire a ceea ce facem noi, ţinând cont că folosim instrumente acustice, iar ca genuri, combinăm muzica flamenco-pop-folk cu influenţe de jazz tradiţional.

Silvan Stâncel: În 2008 am fost singurul artist român care a participat la Festivalul Internaţional de Muzică - MIGRATIONS - de la Paris. Întors în ţară, am iniţiat şi lansat, în cadrul unei conferinţe de presă la Alba Iulia, proiectul cultural Acustic Live, proiect de promovare a chitarei şi a muzicii acustice. Am organizat atunci mai multe concerte, întâlniri cu artişti, conferinţe, cursuri de chitară şi tabăra naţională de chitară Acoustic Live Music Camp, care anul acesta ajunge la cea de-a şasea ediţie... Am început colaborarea cu artistul Ovidiu Scridon şi am convenit ca această idee să fie valabilă şi pentru proiectul nostru comun. 

Primul succes pe care l-aţi avut împreună?


O.S.
: În martie 2010. De trei ani încoace, fiecare spectacol se termină cu multe bisuri, cu oameni care ne aplaudă în picioare şi cu multe invitaţii de a participa la alte evenimente.

S.S.: Reacţiile au fost neaşteptat de bune şi am decis atunci să repetăm experienţa... Şi de trei ani tot repetăm această experienţă muzicală pe scene naţionale şi, mai nou, pe scene internaţionale. Ovidiu şi cu mine suntem, muzical vorbind, foarte diferiţi… Cineva ne-a spus odată că “Ovidiu e de pe Venus şi Silvan de pe Marte, însă împreună formează ceva unic”. Prin urmare, Ovidiu e responsabil cu partea mai sensibilă a spectacolului, el fiind mai liric, iar eu cu partea ritmică, veselă, glumeaţă. Se pare că acest contrast e un element care atrage mult şi defineşte în parte succesul colaborării.    

Cum aţi ajuns în Anglia?


O. S.: Am primit un e-mail în care cineva îşi exprima dorinţa de-a organiza un concert cu noi,  în Londra. Persoana respectivă, despre care atunci nu ştiam mai nimic, ne-a mărturisit că a aflat despre noi de pe internet. Am vorbit punctual la telefon de vreo cinci ori şi-am avut surpriza placută să descoperim, ajunşi în Anglia, că organizatorii sunt nişte oameni absolut speciali, care se ocupă de cu totul altceva şi se află la primul proiect de acest gen. Au dat însă  dovadă de un profesionalism şi de o dăruire extraordinare. De fapt, în povestea noastră cu muzica, de foarte multe ori marele câştig sunt persoanele pe care le întâlnim. Adrian Amaricăi şi Marius Mândru ne-au demonstrat că mai sunt oameni cu suflet mare şi că poate nu-i totul pierdut în ce ne priveşte pe noi, românii.

S. S.: M-au cucerit, m-au pus pe gânduri, m-au făcut să reanalizez tema prieteniei, a respectului şi a lucrului bine făcut... Le mulţumim şi pe această cale pentru tot efortul lor.   


Ce au spus englezii despre Acoustic Live? Dar românii?


O. S.
: La finalul oncertului din Londra am avut vreo cinci bisuri şi, dacă n-am fi avut informaţii din culise referitoare la punctualitatea englezească şi la ora la care trebuia să se termine evenimentul, probabil s-ar mai fi lungit spectacolul. Un grup impresionant de englezi a venit la scenă imediat după concert şi, chiar dacă au recunoscut că n-au înţeles nici un cuvânt românesc, au rămas impresionaţi de calitatea spectacolului nostru şi de felul cum au reactionat şi-au cântat alături de noi ceilalţi spectatori români. Unul dintre cei doi organizatori, cu lacrimi în ochi, ne-a făcut o altă invitaţie de-a cânta din nou în Anglia, în octombrie 2013.

S.S.
: Am cunoscut şi câţiva africani din Republica Ghana, care ne-au propus să încercăm o colaborare pe muzică gospel şi un concert în Africa. 


Sunteţi diferiţi, dar vă potriviţi de minune. V-aţi "luat" definitiv şi irevocabil?


O.S.: Petrecem foarte mult timp împreună: în maşină, în hoteluri, prin urmare, dacă n-am fi prieteni şi n-am fi pe aceeaşi frecvenţă, toată povestea de pe scenă nu cred c-ar putea funcţiona. Suntem însă doi artişti liberi. Avem planuri foarte îndrăzneţe pentru scenele internaţionale, spre care facem paşi importanţi. Curând, vom avea un turneu în Italia, apoi în Slovacia şi, din nou, în Anglia. Suntem în discuţii avansate să cântăm în Belgia, şi chiar în Africa.

S. S.: Înainte de toate e o experienţă umană, o punere în practică a noţiunii de prietenie şi camaraderie. Conjuncturile în care ajungem sunt adevărate lecţii de viaţă pe care nu le înveţi în nicio şcoală, momentele de cumpănă ne fac să analizăm, în detaliu, realitatea iar contextele ne ajută să ne şlefuim mereu personalitatea, să fim mereu mai buni, în primul rând ca oameni… Ovidiu Scridon e un artist sensibil şi un om pe care te poţi baza în orice moment. Pe plan muzical, aducem împreună un proiect inovativ, original, chitaristic şi, se pare, foarte apreciat de către public, altfel nu-mi explic numărul mare de invitaţii de a concerta în ţară şi în străinătate. Anul acesta avem deja peste 20 de concerte în România şi altele în străinătate. În ţară, urmează un nou turneu numit - “Blondă sau brunetă”, prin care promovăm primul meu album cu acelaşi nume. Atât Ovidiu, cât şi eu avem repertorii individuale proprii şi împreună îmbinăm mai multe genuri muzicale. Amândoi ne compunem singuri piesele, suntem membrii UCMR-ADA şi CREDIDAM. E un spectacol în continuă transformare, întotdeauna diferit şi mereu îmbogăţit. Avem planuri şi pentru compoziţii comune. Suntem mereu deschişi invitaţiilor şi colaborărilor, pentru că asta ne ajută să evoluăm. Pe scurt, e o relaţie profesională şi umană pe perioadă nedeterminată, prin care dorim să aducem ceva frumos, armonios, echilibrat în vieţile oamenilor. Veniţi la concerte ca să vă convingeţi!     

×
Subiecte în articol: silvan stâncel Ovidiu Scridon