x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Pe urmele lui Celibidache în Suedia, un film-eveniment transmis de ICR Stockholm

Pe urmele lui Celibidache în Suedia, un film-eveniment transmis de ICR Stockholm

de Magdalena Popa Buluc    |    04 Ian 2022   •   09:59
Pe urmele lui Celibidache în Suedia, un film-eveniment transmis de ICR Stockholm
Sursa foto: foto Bertil S-son Aberg

Un film documentar despre Sergiu Celibidache (1912-1996), realizat la 25 de ani de la dispariția sa, a fost prezentat de ICR Stockholm și Trinitas TV.

Documentarul „Despre Sergiu Celibidache, cu dragoste, dupa 25 de ani–Întâlniri scandinave” se înscrie în seria de evenimente aniversare organizate în 2021 de ICR Stockholm, care a sărbătorit în acest an 15 ani de existență. Filmul prezintă o întâlnire cu adevărat emoționantă cu trei dintre cei mai apreciați muzicieni scandinavi, Arve Tellefsen, Christer Thorvaldsson, Stig Nilsson, care l-au însoțit pe marele dirijor în parcursul carierei acestuia în Suedia. Acești artiști cunoscuți în spațiul scandinav s-au întâlnit la Oslo, în Norvegia, pentru a povesti cu admirație și respect, în exclusivitate pentru acest film-eveniment, despre cum marele dirijor român le-a marcat destinul profesional.

Filmul a fost transmis în România de Trinitas TTV în ultima zi a anului 2021, şi disponibil pe canalele online ale ICR Stockholm. Despre Sergiu Celibidache, cu dragoste, dupa 25 de ani” a fost prezentat cu subtitrare, în limba suedeză, pe canalele online ale ICR Stockholm. Documentarul este realizat de Cristina Liberis și Laurențiu Topală, imaginea este semnată de Valentin Micu, iar grafica îi aparține lui Bogdan Aursachioaei. Subtitrarea şi interpretariatul au fost asigurate de Arina Stoenescu.

Sergiu Celibidache a condus, începând din 1962, Orchestra Radio Suedeză timp de nouă ani. În1965 a devenit dirijorul principal al Orchestrei Radio, care a ajuns, sub conducerea sa, la un număr de 100 de muzicieni și a devenit un ansamblu de cel mai înalt nivel internațional. În 1967 a fost numită oficial Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Suedeze, ansamblu care susține în prezent concertele la Berwaldhallen în capitala suedeză.În calitate de director artistic, Celibidache a realizat numeroase turnee în Suedia, Danemarca, Germania, Elveția, Spania, Finlanda, Austria, Olanda. "Celibidache este o instituție în Suedia în continuare. A pus Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Suedeze pe harta orchestrelor foarte bune ale lumii", a declarat istoricul Radu Lăzărescu, care va publica în curând o carte despre Sergiu Celibidache.

În iunie 1970, Sergiu Celibidache a susţinut alături de Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Suedeze cinci concerte de neuitat la Sala Radio din București. A fost prima revenire în ţara sa de origine, după plecarea la numai 24 de ani, în 1936, în Germania. Interpretările sale intense, impregnate de echilibru, rafinament și o trăire interioară puternică, l-au făcut pe Celibidache să devină unul dintre cei mai mari dirijori ai secolului XX. În 1970, artistul român a fost numit Cavaler al Ordinului Vasa în Stockholm, fiindu-i acordat, la Copenhaga, și Premiul de muzică Leonie-Sonning.

 

 

                                                                                                                    

×