x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Peninsula – Cluj, o mutare sinucigaşă. Organizatorii nu au făcut faţă cerinţelor unui festival internaţional

Peninsula – Cluj, o mutare sinucigaşă. Organizatorii nu au făcut faţă cerinţelor unui festival internaţional

de Alex Revenco    |    23 Iul 2013   •   18:16
Peninsula – Cluj, o mutare sinucigaşă. Organizatorii nu au făcut faţă cerinţelor unui festival internaţional
Sursa foto: Foto: Teodora Neagu

După zece ediţii, desfăşurate la Tg. Mureş (lângă faimosul complex 'Vichend'), Peninsula a ajuns unul dintre cele mai respectate festivaluri din România. An de an au fost acolo nume mari şI foarte mari din muzica internaţională, unele în premieră în România, de exemplu Nine Inch Nails, Korn şI Iggy Pop. Mulţi spun că reuşita ediţiilor de la Tg Mureş se datorează în mare măsură 'echipei Sziget Festival', care a făcut 'instructaj' cu organizatorii locali. Cum, necum, la Tg. Mureş veneau fani din întreaga ţară iar într-un an, 35% din spectatorii de la Peninsula au fost bucureşteni. De fiecare dată, organizarea era fără reproş, conferinţele de presă începeau la ora fixată, concertele se desfăşurau respectându-se cu stricteţe programul, scenele erau  amplasate 'inteligent', cei care alegeau una dintre ele nu auzeau nimic din ce se întâmplă pe celelalte. Anul trecut 'echipa Sziget' s-a retras de la Peninsula dar încă mai 'era benzină' şI festivalul a fost ok. În 2013 însă, spre surprinderea generală se anunţă mutarea acestuia la Cluj. Anularea celor mai importante două concerte (Kaiser Chiefs şI DragonForce) a fost doar începutul dezastrului. Sâmbătă, de exemplu, concertele de pe toate scenele au avut loc cu intârzieri de zeci (!) de minute, programul arătat pe ecranele de la scena mare nu avea legătură cu realitatea, artiştilor veniţi din  Bucureşti li se oferea cazare în ...corturi amplasate în spatele scenei, probleme financiare grave, muzicieni neplătiţi, spectatori puţini.

Au existat semnale că Peninsula va fi un eşec

Am întrebat un muzician din Cluj cum i se pare festivalul, la el acasă, faţă de cum era la Tg Mureş iar răspunsul lui a fost: “mi-aş fi dorit să pot spune că e mai bine, dar nu este!”. Iar în titlul articolul său despre festival, Liviu Alexa (de la 'Ziar de Cluj') îi pune o întrebare primarului în exerciţiu: “Domnule Boc, va asumaţi eşecul asocierii Clujului cu escrocheria Peninsula?” După care explică: “În decembrie 2012, am fost primul jurnalist care a publicat vestea asocierii Clujului cu Peninsula. M-am bucurat la acea vreme pentru idee, chiar dacă unii au comentat gestul dumneavoastră insinuând că puteam foarte bine să nu le acest festival târgu-mureşenilor, ci să susţinem mai bine iniţiativele culturale băştinaşe. Câteva luni mai târziu, prin publicaţia online , pe care o conduc, am criticat vehement manevrele financiare şi am atenţionat că există semnale solide că Peninsula va fi un mare eşec, datorită lipsei de profesionalism a organizatorilor. Mi-aş fi dorit să mă fi înşelat. Dar am avut dreptate: cele mai bune trupe de pe afiş au lipsit de la Peninsula, acuzând lipsa de seriozitate şi de bani a organizatorilor; mai mult, nesimţiţii de organizatori au vândut în continuare bilete fără să refacă afişele, dând impresia că acele trupe o să fie pe scena de festival, ceea ce se numeşte ţeapă, înşelăciune, escrocherie, cum vreţi să-i spuneţi. Un blogger clujean, Dan Ciulea, a publicat o poză, care oglindeşte Peninsulei: duminică seara, nu erau mai mult de 150-200 de spectatori”.

×
Subiecte în articol: peninsula 3013 cluj