x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Pledoarie pentru poezie

Pledoarie pentru poezie

de Dana Andronie    |    27 Oct 2011   •   21:00
Pledoarie pentru poezie

Chiar in ziua Sfantului Dumitru, Miticii, in special, dar si cei veniti de peste granita orasului Bucuresti au avut parte de 'Vremea nemaniei', propovaduita la Sala Palatului de Tudor Gheorghe. 'Bucurati-va de viata! Bucurati-va de pace!', astfel si-a deschis olteanul universal sesiunea de bunatate inspirata din versurile lui Grigore Vieru. De ce 'Vremea nemaniei'? La aceasta intrebare a raspuns, in direct, chiar autorul spectacolului ine­dit: 'Nu mai degustam poezia. Suntem prinsi in lumea virtuala a informatiei si ne seaca sufletul. Mi-e mila de generatia asta care e infima la frumusetea poeziei. Ne taiem singuri craca! Ne-am invrajbit unii pe altii!'.

Si ce-i de fa­cut? Nimic mai simplu si, in acelasi timp, foarte greu de infaptuit. Sa fim mai buni! 'N-o sa reusim, cat haul!', ne-a recunoscut Tudor. Cu toate acestea, taumaturgul ne propune 'Vremea ne­ma­niei' si fiindca pe noi, publicul, nu ne-a dezamagit de­loc in cei peste 40 de ani de cand tot mun­ces­te sa ne educe, de ce n-am incerca sa mai lasam mania si rautatea deoparte si sa ne bucuram de viata. Grigore Vieru a inteles viata, dupa ce a inteles moartea, iar versurile sale sunt cu­tre­mu­ra­toa­re: 'Nu am, moar­te, cu tine nimic,/ Eu nici ma­car nu te urasc./ Vei fi mare tu, eu voi fi mic,/ Dar nu­mai din propria-mi viata tra­iesc.// Nu frica, nu tea­ma,/ Mila de tine mi-i,/ Ca n-ai avut niciodata ma­ma,/ Ca n-ai avut niciodata copii'.

Precizare: doua concerte din cadrul tur­nelui prin tara au fost amanate din cauza gripei care a pus sta­pa­nire si pe Tudor Gheorghe. Astfel, 'Vre­­­mea ne­ma­niei' va fi in Braila la 20 no­iembrie, iar in Galati – la 21 noiembrie.

×
Subiecte în articol: muzica