x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Premieră mondială la București în concertul de deschidere al Concursului Internațional "George Enescu"

Premieră mondială la București în concertul de deschidere al Concursului Internațional "George Enescu"

de Magdalena Popa Buluc    |    05 Iun 2024   •   12:00
Premieră mondială la București în concertul de deschidere al Concursului Internațional "George Enescu"

Simfonia nr. 1 "Consolations" compusă de coreeanul Shin Kim, lucrarea câștigătoare a Secțiunii Compoziție a Concursului Enescu din anul 2022, va fi prezentată în premieră mondială la București, în Concertul de deschidere al Concursului Internațional George Enescu, ediția a XIX-a, sub bagheta dirijoarei Delyana Lazarova. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 31 august 2024, la Ateneul Român.

Acompaniați de Orchestra Națională Radio, Maria Marica (vioară), Benjamin Kruithof (violoncel) și Alexandra Segal (pian) - câștigători ai Concursului Internațional George Enescu, ediția a XVIII-a - vor interpreta Triplul Concert pentru vioară, violoncel, pian și orchestră de Paul Constantinescu.

Sâmbătă, 31 august 2024, va avea loc la Ateneul Român din București deschiderea celei de-a XIX-a ediții a Concursului Internațional George Enescu, eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.

Dirijoarea bulgară Delyana Lazarova urcă la pupitrul Orchestrei Naționale Radio pentru concertul de deschidere al concursului, care îi va avea drept soliști pe Maria Marica (pian), Benjamin Kruithof (violoncel) și Alexandra Segal (pian), câștigători ai anterioarei ediții a Concursului Internațional George Enescu.

Programul serii se va deschide cu o premieră mondială: Simfonia Nr. 1 Consolations pentru orchestră, compusă de coreeanul Shin Kim, câștigător al Premiului pentru muzică simfonică al Concursului Enescu. În lucrările sale, Shin Kim distinge trei teme majore: religia, narațiunea și fenomenele psihologice, acordând o mare atenție accesibilizării muzicii simfonice clasice-contemporane pentru o categorie cât mai largă de public.

Consolations, prima simfonie a compozitorului coreean, este o călătorie emoțională profundă, reflectând realitățile întunecate și grele ale vieții umane, dar și lumina speranței și consolarea care vin în ciuda acestor obstacole. Cu cinci mișcări distincte, simfonia explorează spectrul complet al trăirilor umane, de la durere și suferință până la speranță și pace interioară, "Hymnus Caelestis", ultima mișcare, încheind simfonia cu un imn ceresc, aducând lumină și liniște acestei călătorii muzicale.

 

Născut în Coreea de Sud, compozitorul Shin Kim (29 de ani) este, în prezent, masterand la Academia Regală de Muzică din Londra, Marea Britanie, unde studiază sub îndrumarea profesorului Dr. Rubens Askenar. Anterior, a studiat la Universitatea de Arte din Coreea cu Byung-moo Lee și timp de un an a fost studentul lui Karlheinz Essl la Universitatea de Arte din Viena. Câștigător a două dintre cele mai importante concursuri de compoziție din europa, Concursul Enescu și Concursul de la Geneva, Shin Kim este membru al Societății Internaționale a Muzicii Contemporane (ISCM), filiala sud-coreeană, și compozitor în rezidență al ansamblului SONOR XXI.

Triplul concert pentru vioară, violoncel, pian și orchestră, interpretat de cei trei tineri soliști ai serii, a fost compus în anul 1963, ultimul an de viață al compozitorului Paul Constantinescu, și este una dintre lucrările-reper ale componisticii românești.

Alături de creația de muzică simfonică, muzică de cameră și vocală, Paul Constantinescu (1909-1963) a semnat de asemenea o serie de coloane sonore pentru filmele O noapte furtunoasă (1952), O scrisoare pierdută (1953) și Moara cu noroc (1956). Prima înregistrare a Triplului concert i-a avut ca soliști pe Valentin Gheorghiu la pian, Ștefan Gheorghiu la vioară - câștigătorii premiului pentru cea mai bună interpretare a Sonatei a 3-a pentru vioară și pian de George Enescu în 1958 - și Radu Aldulescu la violoncel. Maestrul Iosif Conta s-a aflat la pupitrul Orchestrei Naționale Radio.

Seara se va încheia cu Poema Română scrisă de George Enescu pe când avea doar 16 ani. Prin Poema Română, a cărei primă audiție a avut loc la Paris în 6 februarie 1898, muzicianul trece deja pragul maturităţii: Este într-adevăr uimitor de observat ştiinţa orchestrală remarcabilă pe care o stăpâneşte acest tânăr, care are doar 16 ani. Este o lucrare care ar fi putut fi semnată de un maestru [...]. El a făurit o creaţie personală, ceea ce este o mare raritate a epocii noastre." (în Nouvelle Revue Parisienne, Paris, 12.02.1898). Din prima lovitură, acest tânăr a făurit o creaţie de maestru şi a fost călduros sărbătorit. (A. Boisard, în Le Monde Illustré, Paris, 19.02.1898).

Repertoriul vast al dirijoarei Delyana Lazarova a fost influențat de formarea sa muzicală internațională: a studiat vioara la Jacobs School of Music din Indiana cu Mauricio Fuks și dirijatul la Universitatea de Arte din Zürich cu Johannes Schlaefli, iar după ce a câștigat ediția inaugurală a Concursului Internațional de Dirijat Siemens Hallé, a ocupat pozițiile de dirijor asistent la Orchestra Hallé și de director muzical al Orchestrei de Tineret Hallé, din 2020 până în 2023.

În 2024, la invitația maestrului Cristian Măcelaru, Lazarova urcă pe scena Festivalului Enescu la pupitrul Orchestrei Simfonice București. Apoi a deschis stagiunea Orchestrei Simfonice Tiroler din Innsbruck și în curând își va face debutul alături de Orchestra Națională din Bordeaux, Orchestrele Simfonice BBC și BBC Scottish, Filarmonica din Dresda și Orchestra Simfonică Germană din Berlin.

Violonista Maria Marica este câștigătoarea ediției din 2022 a Concursului Internațional George Enescu, iar în luna iunie a aceluiași an a câștigat Concursul New Hope Grand Prix din Cluj-Napoca. Marica a concertat în toată România, dar și în Franța, Italia, Portugalia, Cehia, Germania, Austria și Statele Unite, iar în noiembrie 2023, recitalul său de la Ateneul Român a fost inclus în seria Tineri interpreți de top a Uniunii Europene de Radiodifuziune. A susținut recitaluri camerale alături de mari interpreți precum Marc Coppey, David Grimal, Alexander Sitkovetsky, Victor Julien-Laferrière, Solenne Païdassi, Philippe Cassard, printre alții.

În cadrul Festivalului Internațional George Enescu de anul trecut, Maria Marica a interpretat la Ateneul Român Dublul concert pentru vioară, pian și orchestră de Mendelssohn alături de pianista Alexandra Segal, și ea câștigătoare a Concursului Internațional George Enescu. Maria Marica cântă pe o vioară realizată de Auguste Sébastien Philippe Bernardel în 1845, obținută printr-un împrumut privat.

Benjamin Kruithof se afirmă ca un instrumentist de prim rang al generației sale. Câștigător al Concursului Internațional George Enescu din 2022, violoncelistul a primit titlul Rising Star din partea European Concert Hall Organisation (ECHO) pentru stagiunea 2024-2025, fiind nominalizat de Concertgebouw din Amsterdam și de Filarmonica din Luxemburg. În noiembrie 2023, Benjamin Kruithof a primit Premiul Publicului acordat de Festspiele Mecklenburg-Vorpommern.

În calitate de solist, cele mai importante apariții recente și viitoare includ concerte alături de Orchestra Filarmonicii din Luxemburg, Orchestra Filarmonicii "George Enescu", Orchestra de Cameră din Luxemburg, Filarmonica Nordwestdeutsche Herford, Orchestra Simfonică din Liechtenstein. A susținut recitaluri la Concertgebouw din Amsterdam, Gasteig din München, Kings Place din Londra și la Sala Cortot din Paris, iar publicul din România l-a putut urmări anul trecut în cadrul Festivalului Internațional George Enescu alături de Orchestra de Cameră Est-Vest.

Pianista Alexandra Segal este câștigătoarea Concursului Internațional George Enescu ediția 2022 și laureată a numeroase concursuri internaționale. Artista de origine israeliano-ucraineană se bucură de o bogată activitate, susținând concerte în SUA, Germania, Franța, Italia, Spania, Elveția, Suedia, Israel, România, Austria, Polonia, Croația, Ucraina. A concertat în mai multe săli prestigioase, precum KKL Luzern, Ateneul Român, Sala Verdi, Filarmonica din Kiev, Muzeul de Artă din Tel Aviv și a fost difuzată în direct pe posturile naționale de radio și televiziune din România, Israel și Ucraina.

Segal a cântat cu Orchestra Filarmonicii "George Enescu", Orchestra Simfonică din Ierusalim, Orchestra Simfonică din Haifa, Orchestra de Cameră din Kiev, Orchestra de Cameră Dogma, Orchestra Filarmonicii din Donețk, Orchestra de Cameră L'Appassionata, Orchestra de Cameră din Elblag, Orchestra Simfonică Raanana și Orchestra Simfonică a Școlii de Muzică Buchmann-Mehta, sub bagheta unor dirijori precum Avi Ostrowsky, Yoav Talmi, Kensho Watanabe, Vag Papian.

 

 

×