x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Premiera primei opere rock simfonic din România – Meşterul Manole

Premiera primei opere rock simfonic din România – Meşterul Manole

27 Noi 2013   •   21:43
Premiera primei opere rock simfonic din România – Meşterul Manole
Timişoara, sâmbătă, 30 noiembrie, ora 19.00, la Capitol
Scrisă în 1973 de Victor Cârcu pentru Phoenix, opera rock simfonic Meşterul Manole nu s-a mai concretizat atunci, fiind respinsă de cenzura comunistă. Dar ideea acestui proiect a reapărut la sfârşitul anului 2008, în cadrul unui concert “Baniciu şi prietenii”, de la Sala Palatului. Atunci, Ioji Kappl şi Mircea Baniciu au lansat o piesă nouă, intitulată “Pe Argeş în jos” (muzica Josef Kappl, pe un text cules şi prelucrat de Vasile Alecsandri), prezentată drept piesa principală a operei rock “Meşterul Manole”. Într-un interviu acordat site-ului pressalert.ro, Joji Kappl a declarat: “Port acest proiect în suflet de mulţi ani şi în sfârşit am reuşit să-l concretizez. Mă leagă foarte multe lucruri de Timişoara şi mă bucur că am reuşit să-l realizez. Piesa titlu a operei, “Pe Argeş în jos”, a fost realizată în 2008. Încă de atunci am intenţionat să realizez Meşterul Manole, dar din diferite motive nu s-a concretizat. Este prima operă rock simfonică română, scriem istorie. Avem planuri să mergem şi la Cluj, şi la Curtea de Argeş, şi la Bucureşti şi chiar peste hotare. Materialul include părţi rock şi în majoritate părţi simfonice”.

Mircea Baniciu şi Ovidiu Lipan sunt invitaţi speciali

Spectacolul, organizat în colaborare cu Asociaţia Pro Philharmonia, este inspirat dintr-o capodoperă a poetului anonim, transmisă din generaţie în generaţie pe cale orală. Varianta pe care a 'lucrat' Ioji e culeasă de Vasile Alecsandri şi apărută în volumul  “Poezii populare”. Motivul principal al baladei este sacrificiul, orice construcţie având nevoie de aşa ceva pentru a rezista. Este vorba despre Biserica Mănăstirii Curtea de Argeş, realizată la porunca lui Negru Vodă de “Nouă meşteri mari, Calfe şi zidari Şi Manoli - zece, Care-i şi întrece”, locul construcţiei fiind ales la sugestia unui “Biet ciobănaş, Din fluier doinaş”, cel care a găsit “Un zid părăsit, Şi neisprăvit,
Cânii, cum îl vad, La el se răpăd, Şi latră- a pustiu, Şi urlă-a morţiu”. După ce a zidit-o pe Ana, Manole “De pe-acoperiş, Mort bietul cădea! Iar unde cădea, Ce se mai făcea? , O fântână lină, Cu apă puţină, Cu apă sărată, Cu lacrimi udată! “.
Pe scenă vor urca mezzosoprana Mihaela Ispan şi baritonul Dan Pataca, corul “Ion Românul” şi Orchestra Filarmonicii Banatul din Timişoara, dirijor Radu Popa. Invitaţi speciali Mircea Baniciu şi Ovidiu Lipan Ţăndărică. Biletele costă 50 de lei şi se găsesc la  sala Capitol.




×