x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica "Printre lupi" cu Zoia Alecu

"Printre lupi" cu Zoia Alecu

de Dana Andronie    |    29 Apr 2012   •   11:34
"Printre lupi" cu Zoia Alecu

"Va las sa judecati, sa deliberati si sa aplaudati cu cata intensitate veti voi. Inchideti ochii, lasati mesajul sa va patrunda in mijlocul inimii. Si apoi spuneti ce simtiti sau taceti, dar nu acceptati sa va fiu indiferenta!'. Astfel va indeamna Zoia Alecu, mandra posesoare (are si de ce!) a celui de-al treilea album. Lansarea "Printre lupi' este gazduita de Clubul Jukebox. Ziua festivitatii: 17 mai. Ora 19:00.

Jurnalul National: Ai influente de muzica irlandeza pe care le-ai urzit cu rock si folk.

Intre copertile celui de-al treilea album au incaput cel putin trei Zoite. Astept sa ma contrazici cu argumente...

Zoia Alecu: Nici prin cap nu-mi trece sa te contrazic. Intr-adevar, in mine se regasesc toate aceste trei parti: maturitate, copilarie si rebeliune. Dar nu de acum, ci dintotdeauna. Mama s-a nascut in Oltina, Dobrogea, unde cimpoiul este foarte des folosit. Instrumentul mi-a intrat in suflet si in auz inca de cand aveam 4-5 ani. Da, influenta este irlandezo-dobrogeana. Influenta rock vine din cei 20 de ani in Sfinx Experience. Pe album este si un country a la Zoita, sunt si influente pop, dar numitorul comun este folkul - muzica libera, fara orice prejudecata. Asa vad eu folkul, ca pe un gen muzical care nu iti pune bariere, fara canoane si fara forme definite.

Cum s-a nascut "Printre lupi'?

Zoia Alecu: Chinurile facerii au inceput chiar din 2009, dupa lansarea primului album - "Carari de maci'- si a durat pana la finele anului 2010. Prin octombrie 2010 am inceput sa traiesc o mare tragedie in plan personal. Am pierdut-o pe Doncuta, sora mea cea mare, care m-a parasit pe 19 noiembrie. Peste doar trei luni, pe 8 februarie 2011, l-am pierdut si pe tata. M-am simtit nedreptatita, dezorientata si, Doamne!, atat de singura! "Printre lupi' este piesa pe care am scris-o cu gandul la Doncuta, pe care am iubit-o enorm si care, exact cum am spus in versuri, a fost un miel bland ce s-a lasat sfasiat de lupii cei flamanzi. Ea nu a mai avut nici timp, nici putere, sa lupte cu lupii, s-a dus in lumea ingerilor, dupa o viata in care a rupt din ea pentru toti cei care s-au infruptat din sufletul ei blajin. Iar piesa "Orbii' ii este dedicata tatalui meu, care a fost un mare erou pentru mine. A fost un luptator, un soldat curajos in slujba dreptatii. Tot ce am eu mai de pret am mostenit de la tata. "Orbii' este prima compozitie din viata mea, creata la 16 ani, cand eram cu mult mai rebela decat acum, cand vedeam poporul roman ca pe un popor de orbi, care se lasa condus prin "epoca de aur' de minciuni, de slogane si ipocrizie, prin bezna saraciei si a dezinformarii.

Fiecare piesa are povestea ei. Poti sa ne dezvalui cateva...

Zoia Alecu: "De ce taci?' este un fel de hard-rock despre romanii care dorm, cu speranta ca in vis, vor veni niste zane sa ne salveze. "Pinguini, papagali si vulturi' este tot o piesa cu subiect social. Cand ma gandesc ca ne mai asteapta patru ani de "avem o mostenire grea', dupa ce am tot votat cu gura plina de mititei si creierul apasat de bere, parca imi vine sa-mi tai venele pe lung! "Castele din cuvinte' este o piesa de dragoste inspirata chiar din viata personala. In martie 2011 a aparut un barbat care, ei bine, are proprietatea cuvintelor si pentru mine acest lucru este foarte incitant. Din pacate, acum, fluturasii incep sa dea semne de oboseala. Dar viata e frumoasa si eu ma incapatanez in a-mi toci placutele de frana cand e vorba de iubire. Caci, pentru mine, iubirea este o "sfera de lumina' care vine cu tam-tam, cu bucurie, adesea copilareasca, si pleaca atunci cand nici nu te astepti. "Tupolev pufos' este o piesa inspirata de prietena mea stewardeza, Ani, care este exact ca un puf de papadie. Trebuie sa fii atent cand sufli peste ea, s-ar putea sa se imprastie si ar disparea in vazduh, ca un puf.

A revenit folkul pe cai mari?

Zoia Alecu: A revenit pe cai mari in 2009, iar acum mi se pare ca au devinit ponei. Oameni buni, sunteti in pericolul de a va rataci spiritul! Nu va multumiti cu ceea ce primiti de la televiziune! Cautati-va muzica sufletului si mesajul care va face inima sa bata aritmic. Ascultati si veti intelege ca folkul inseamna curajul de a trai frumos si de a invinge nimicul.

Esti profesionista pana in varful unghiilor, faci muzica de-o viata, la anul vei implini 40 de ani de scena. Showbiz-ul cum te rasplateste pentru faptele tale bune in muzica?

Zoia Alecu: Da, in 2013 se vor implini 40 de ani de respect pentru scena pe care am urcat de zeci de mii de ori. Nu vreau sa ma gandesc inca la aniversare, dar stiu ca va fi una frumoasa, rebela si... copilaroasa. Nu am simtit ca show-bizul m-a rasplatit vreodata!

×