x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Privighetoarea din Carpaţi

Privighetoarea din Carpaţi

de Rodica Mandache    |    26 Noi 2011   •   21:00
Privighetoarea  din Carpaţi

Hariclea Darclée a cunoscut gloria. Au admirat-o Puccini, Saint Saëns, Mascagni, Massenet. Era frumoasa, avea voce unica si era o perfecta femeie de afaceri. In 1911 era socotita de presa uluitoare: o minte intelectuala, un suflet ardent, o inima pasionata, o femeie prea frumoasa, o femeie de lume, o mare artista – cadenta marii glorii unanim recunoscute.

Cam prin acest timp, un impresar, Beccario, ii oferea un angajament la Buenos Aires. Darclée, cu un instinct feroce, refuza. Conditiile nu erau cele obisnuite – adica de obicei insemna reprezentatie extraordinara si platita la fiecare spectacol, dar acest Beccario ii oferea 20.000 de franci avans la Milano, adica la plecare, urmand sa primeasca la venire restul de 20.000 de franci, dar pana la urma a acceptat si s-a suit pe vaporul 'Re Vittorio'.

Cand a ajuns la Buenos Aires, Beccario nu s-a aratat, deci nici cei 20.000 de franci nu i-a primit. Dupa doua zile a venit un trimis al impresarului, gainar, care a anuntat-o pe diva ca primele trei spectacole sunt complet vandute. Era rugata sa cante si sa i se plateasca per spectacol. Cu un simt practic grozav, Darclée a realizat excrocheria, si anume ca Beccario dorea sa-i plateasca doar cele trei spectacole.

Drumul cu vaporul durase 15 zile pe mare.

Domnule Beccario, cum am venit, tot asa ma voi intoarce! Tot cu 'Re Vittorio'!

Snapanul Beccario s-a vazut obligat sa restituie costul biletelor. Sud-americanii, foarte plini de temperament, au agatat scandalul cu pasiune.

Darclée, cu multa demnitate, dar foarte priceputa, a explicat escrocheria in marile ziare ale Argentinei – Diario si La Razon: 'Vorbesc publicului argentinian, care asa de frumos m-a primit, pe care il iubesc, dar iata faptele...'

Incidentul n-a ramas localizat in Argentina. Toate ziarele din Italia, Spania, Portugalia l-au crantanit.

Si cum se intampla si in tabloide, fiecare ziar impopotona povestea cu amanunte scandaloase, tinand partea curajoasei si demnei Darclée.

Energia de care a dat dovada a impresionat publicul, care, oricum, o adora. A primit sute de telegrame si scrisori de felicitare pentru inteligenta cu care a ripostat la matrapazlacurile impresa­rului de atunci care s-au perpetuat si astazi.

Beccario nu putea intelege proportiile scandalului. Facuse de atatea ori la fel, dar fiecare nas isi are nasul.

Continuarea in numarul urmator

×
Subiecte în articol: muzica hariclea darclee