x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Profesorul şi violoncelistul Marin Cazacu a primit ordinul „Meritul Cultural” în numele Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română”

Profesorul şi violoncelistul Marin Cazacu a primit ordinul „Meritul Cultural” în numele Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română”

de Magdalena Popa Buluc    |    15 Ian 2021   •   18:29
Profesorul şi violoncelistul Marin Cazacu a primit ordinul „Meritul Cultural” în numele Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română”
Sursa foto: Profesorul şi violoncelistul Marin Cazacu. Foto: Virgil Oprina

În urma ceremoniei desfăşurate la Palatul Cotroceni în ziua de 15 ianuarie, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, mai multe personalităţi ale vieţii culturale au participat la festivitatea prin care Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a conferit o serie de ordine şi medalii.

 

                În acest context, s-a conferit Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română” Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer, Categoria F – „Promovarea culturii”, în semn de apreciere pentru contribuția importantă avută la dezvoltarea culturală a țării noastre, pentru dăruirea pusă în procesul de educare prin cultură a publicului de toate vârstele, dovedind excelență la nivel național și internațional.

 

                Profesorul şi violoncelistul Marin Cazacu, manager al Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română” a luat cuvântul în cadrul ceremoniei în numele tuturor celor decoraţi: „Vă mulțumesc în numele colegilor mei, cu care împart bucuria de a fi decorați astăzi de Ziua Culturii Naționale, apreciere care ne onorează și ne obligă în același timp. În aceste vremuri dificile provocate de pandemia de coronavirus, artiștii și conducătorii de instituții de cultură și-au adaptat strategiile culturale la noua situație, și în condiții restrictive au  oferit  publicului iubitor de artă  soluții noi de  comunicare a emoțiilor artistice, de care avem atâta nevoie și unii și alții. Însă, toți ne dorim întoarcerea cât mai repede la normalitatea de dinainte de apariția pandemiei. Închinăm munca noastră idealului de a trăi într-o Românie educată și cultivată, în care valorile spirituale ale omenirii să fie cunoscute, însușite și promovate, iar cultura scrisă și creațiile contemporane ale poporului român să devină surse de inspirație pentru noi toți. Cultura și educația au fost de-a lungul istoriei mereu prioritare pentru elitele acestui popor. Prin eforturile și strădaniile noastre de azi ne aliniem dezideratelor înaintașilor noștri cu gândul de a contribui la dezvoltarea spirituală a țării noastre și cu speranța de a fi continuate de generațiile viitoare. Închei prin a-l cita pe Mircea Eliade: «Cultura este singurul mijloc de afirmare, și în fața omenirii de azi și în fața istoriei de mâine».”

 

 

Orchestra Română de Tineret, 2021. Foto: Virgil Oprina

 

 

                În cadrul aceleiaşi ceremonii s-au conferit ordine şi medalii după cum urmează:

 

  • Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor, Categoria B – „Muzica”, Filarmonicii de Stat Sibiu;
  • Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor, Categoria D – „Arta spectacolului”, Teatrului de Comedie București, Teatrului Național „Mihai Eminescu” Timișoara, Teatrului Național de Operetă și Balet „Oleg Danovski“ Constanța și Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian“ București;
  • Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer, Categoria D – „Arta spectacolului”, Operei Comice pentru Copii București;
  • Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria D – „Arta spectacolului”, Asociației „UNTEATRU”;
  • Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor, Categoria E – „Patrimoniul cultural național”, Muzeului Național de Artă al României.
  • Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria E – „Patrimoniul cultural național”, Asociației Monumentum și Asociației Mioritics;
  • Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer, Categoria F – „Promovarea culturii”, Centrului Național de Artă „Tinerimea Română”;
  • Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria F – „Promovarea culturii”, Centrului Cultural Clujean.

 

                Totodată, în semn de înaltă apreciere pentru contribuția deosebită avută, de-a lungul întregii sale activități, la promovarea culturii și a identității naționale românești, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Ofițer domnului Ștefănescu Alexandru, scriitor, critic literar.

 

                De asemenea, în semn de înaltă apreciere pentru contribuția importantă avută, de-a lungul întregii sale activități, la promovarea culturii și a identității naționale românești, Președintele României a conferit Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Ofițer domnului Pânzaru Mihai (PIM), grafician.

 

 

Sala Palatului, Tinerimea Română

 

 

În semn de apreciere pentru contribuția importantă avută, de-a lungul întregii lor activități, la promovarea culturii și a identității naționale românești, Președintele Klaus Iohannis a conferit:

 

  • Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria A – „Literatura”, domnului Feldman Radu Alexandru, scriitor, și domnului Pantea Aurel, scriitor, critic literar.
  • Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria H – „Cercetarea științifică”, domnului Borțun Dumitru, profesor universitar.

 

                Totodată, în semn de apreciere pentru contribuția avută la promovarea culturii și a identității naționale românești, Președintele României a conferit:

 

  • Medalia „Meritul Cultural”, Clasa a III-a, Categoria C – „Artele plastice”, doamnei Ciocan Ioana, curator independent, director general al Pavilionului de Artă București – Art Safari.
  • Medalia „Meritul Cultural”, Clasa a III-a, Categoria F – „Promovarea culturii”, doamnei Vulcu Codruța, fondatorul și directorul festivalului ARTmania Sibiu și Vicepreședinte al Asociației Română a Organizatorilor de Concerte și Evenimente Culturale; doamnei Simion-Mercurian Chris, scriitor și regizor; domnului Radu Șerban, director general Cărturești; domnului Kessler Erwin, istoric de artă, curator, filosof, director al MARe – Muzeul de Artă Recentă.

 

 

×
Subiecte în articol: Marin Cazacu