x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Radio România 95: CONCERT ANIVERSAR cu violonistul Alexandru Tomescu

Radio România 95: CONCERT ANIVERSAR cu violonistul Alexandru Tomescu

de Magdalena Popa Buluc    |    31 Oct 2023   •   14:00
Radio România 95:  CONCERT ANIVERSAR cu violonistul Alexandru Tomescu

RADIO ROMÂNIA aniversează 95 de ani de când intră în casele ascultătorilor, aproape un secol de când prestigioasa instituție publică reflectă cele mai importante evenimente. La 1 noiembrie 1928 a avut loc difuzarea primei emisiuni a serviciului public de radio al Societăţii de Difuziune Radiotelefonică, instituție cunoscută în prezent sub numele de brand Radio România.

Ca o concretizare a misiunii de promovare a culturii asumate de radioul public, dirijorul și compozitorul Mihail Jora a înființat în același an 1928 Orchestra Radio, astăzi Orchestra Națională Radio, care sărbătorește așadar aceeași frumoasă vârstă.

În acest an, concertul aniversar prezentat de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va avea loc vineri, pe 3 noiembrie 2023 (de la 19.00), la Sala Radio, și îl va avea ca solist pe apreciatul violonist ALEXANDRU TOMESCU. Acesta va interpreta Concertul în re major pentru vioară și orchestră de CEAIKOVSKI. Celebra lucrare a reprezentat sursa de inspirație a peliculei cinematografice „Concertul” (2009), în regia lui Radu Mihăileanu.

Evenimentul va fi dirijat de muzicianul britanic RUMON GAMBA. Absolvent al Academiei Regale de Muzică din Londra, acesta a colaborat cu celebra BBC Philharmonic (ca dirijor asistent și ulterior ca dirijor asociat). Activitatea sa se derulează cu precădere în țările nordice, unde astăzi este dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Oulu – Finlanda.

 

Seara se va deschide cu Preludiu simfonic semnat de  ION DUMITRESCU și se va încheia cu Simfonia nr. 6 – Pastorala de BEETHOVEN, partitură ce redă dragostea compozitorului pentru natură, pentru lungile plimbări la țară, departe de viața citadină a Vienei în care și-a petrecut aproape întreaga existență.


              Editura Casa Radio celebrează Ziua Radioului prin două momente speciale ce vor avea loc în foaierul central al Sălii Radio, în pauza și la finalul acestui eveniment.

  În pauza concertului, vor fi prezentate publicului două albume recent apărute ce ilustrează, muzical, trecutul și prezentul artistic al instituției. „Mihail Jora – Muzică de balet” este un CD dedicat primului director muzical al Radiodifuziunii Române, și Alexandru Tomescu – vioara Stradivarius Elder-Voicu și Sînziana Mircea – pian. Beethoven, Brahms, Enescu”, reprezintă un nou album ce evidențiază arta violonistică a lui Alexandru Tomescu, solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio România.

Lansarea celor două albume va avea loc cu participarea pianistei Ilinca Dumitrescu, o ferventă promotoare a creației lui Mihail Jora, și a solistului serii, violonistul Alexandru Tomescu. Cei doi muzicieni vor oferi apoi publicului, la finalul concertului, o sesiune de autografe, pe albumele lansate. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×