x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Recital cameral. Marc Coppey, violoncel - François Dumont, pian

Recital cameral. Marc Coppey, violoncel - François Dumont, pian

de Magdalena Popa Buluc    |    03 Mar 2022   •   23:08
Recital cameral. Marc Coppey, violoncel - François Dumont, pian

Un recital cameral extraordinar, susținut de doi muzicieni francezi de reputație internațională, violoncelistul Marc Coppey și pianistul François Dumont, va avea loc marți, 15 februarie, ora 19, în Sala mare a Ateneului Român.

Apreciat și susținut de Lord Yehudi Menuhin  și de Mstislav Rostropovici, Marc Coppey și-a început spectaculoasa carieră internațională câștigând, la 18 ani, Premiul I și Premiul pentru cel mai bun interpret al muzicii lui Johann Sebastian Bach în cadrul prestigioasei competiții internaționale Bach de la Leipzig. Astăzi, datorită performanțelor sale excepționale ca solist sau membru în ansambluri camerale și, în ultimii ani, ca dirijor, Marc Coppey a fost  recunoscut ca parte din elita muzicienilor francezi, dovadă și  distincția Comandor al Artelor și Literelor/ Commandeur des  Arts et des Lettres   acordată de Ministerul Francez al Culturii în anul 2020. Este profesor la Conservatorul Național Superior de Muzică din Paris și  director artistic al  Saline Royale Academy d’Arc-et-Senans.  Cântă pe un violoncel Matteo Gofriller (Veneția, 1711), cunoscut sub numele de ‘Van Wilgenburg’,

Printre profesorii sub întrumarea căror s-a format pianistul François Dumont se numără Dmitri Bashkirov, Leon Fleisher, William Grant Naboré, Murray Perahia, Menahem Pressler, Andreas Staier și Fou Ts’ong. Interpretul este laureat al unor mari concursuri internaționale de pian: Chopin. Reine-Elisabeth, Clara Haskil, Piano Masters/ Monte-Carlo și a fost distins de către Critica Muzicală Franceză cu Prix de la Révélation. François Dumont are o bogată listă de înregistrări discografice. Ultimul său album consacrat Nocturnelor de Fauré,  interpretate pe un pian Gaveau din 1922, a primit, din partea publicației Pizzicato din Luxemburg,  aprecierea maximă de „Supersonic”.

 

×