x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Regal pianistic la Festivalul Enescu

Regal pianistic la Festivalul Enescu

de Maria Sârbu    |    21 Iul 2013   •   16:46
Regal pianistic la Festivalul Enescu
Radu Lupu, Daniel Barenboim şi Concertul pentru două piane de Mozart

În prima zi a toamnei calendaristice, 1 septembrie, va începe la Bucureşti Festivalul “George Enescu”. În deschidrea prestigiosului eveniment este programat concertul Staatskapelle Berlin, la Sala Palatului (în secţiunea Mari orchestre ale lumii). La pupitru va fi Daniel Barenboim, iar solist Radu Lupu (pian). Această coeziune valorică va da, fără îndoială, satisfacţie publicului prezent la spectacolul muzical din 1 septembrie, când vor răsuna Rapsodia română nr. 2 în Re Major op. 11 de Enescu, Concertul nr. 4 pentru pian şi orchestră în Sol Major op. 58 de L.van Beethoven şi Simfonia nr. 2 în Mi bemol Major op. 63 de Sir E. Elgar. Aceeaşi componenţă artistică, dar cu alte lucrări în program, se va afla pe scena Sălii Palatului şi în ziua a doua a festivalului, când Barenboim va dirija dar şi va interpreta împreună cu Radu Lupu Concertul pentru două piane în Mi bemol Major K365 de Mozart.

Marele pianist Radu Lupu va avea şi un recital la această ediţie a Festivalului Enescu: miercuri, 4 septembrie, sub cupola Ateneului Român. El va cânta la pian două lucrări de Schubert: Sonata nr. 20 pentru pian în La Major D 959 şi Sonata nr. 21 pentru pian în Si bemol Major D 960. Regal absolut pentru public în primele zile ale festivalului!

Staatskapelle Berlin, una dintre cele mai vechi orchestre din lume (are o tradiţie de peste 450 de ani), a fost condusă de-a lungul timpului de mari muzicieni. Numele lui Daniel Barenboim este legat de Staatskapelle Berlin din 1992, când el a devenit director muzical general al orchestrei, în 2000 fiind ales dirijor pe viaţă al acesteia.

Radu Lupu, care s-a născut la Galaţi, este un mare pianist al lumii. A concertat alături de prestigioase orchestre de pe mapamond, a câştigat multe premii pentru performanţele sale. În septembrie îl vom vedea din nou la Festivalul Enescu, dominând pianul.

Până la 28 septembrie, melomanii vor avea parte de alte mari concerte ale unor orchestre cu renume, dirijate de personalităţi marcante. Vor fi mulţi alţi solişti excepţionali.

Înfrumuseţează această ediţie şi actori de teatru şi film, unul dintre ei fiind John Malkovich, care vine în România cu spectacolul “The Infernal Comedy – Conffesions of a Serial Killer” (9 septembrie, Ateneul Român). În spectacol sunt folosite lucrări muzicale de Vivaldi, Haydn, Mozart, Beethoven.

Remarcam mai sus prezenţa pianistului Radu Lupu în festival. Şi la ediţia aceasta au fost invitaţi mulţi pianişti, fie ca solişti ai marilor orchestre, fie cu recitaluri, printre care îi enumerăm pe Boris Berezovski, Emanuel Ax, Rudolf Buchbinder, Christian Zacharias, Evgheny Kiss, Katia şi Marielle Labèque, Leonel Morales, Fazil Say, Oliver Triendl, Yuja Wang, Alexandra Dariescu, Fausta şi Vlad Dimulescu, Horia Maxim sau Matei Varga.

×