Două valsuri scrise de compozitorul contemporan Eugen Doga au fost incluse în Top 200 al celor mai bune compoziţii clasice din toate timpurile - Top 200 Classical Music Pieces, lista titlurilor fiind publicată pe site-ul History Rundown. Este vorba de “Gramofon” şi valsul din filmul “O dramă la vânătoare”.
În acest top au intrat lucrări ale celor mai mari compozitori clasici şi puţine semnate de autori din secolul al XX-lea. Pe primele zece poziţii sunt creaţii de Beethoven (Simfonia nr. 5 pe I loc), Ceaikovski, Bach, Orff, Strauss, Verdi, Mozart, Offenbach.
Valsul “Gramofon” e pe poziţia 83, între poemul simfonic “Finlandia” de Sibelius şi Uvertura Egmont de Beethoven. Superbul vals “Gramofon” a fost scris pentru filmul “Fără dovezi”, produs, în limba rusă, în 1992. A doua compoziţie a lui Eugen Doga din acest Top este celebrul vals din filmul lui Emil Loteanu “O dramă la vânătoare” (Moi laskovîi i nejnîi zveri, 1979) – pe poziţia 94, între baletul lui Ceaikovski “Spărgătorul de nuci” şi opera bufă “Bărbierul din Sevilla” de Rossini.
De notat că în acest proiect al History Rundown este inclusă încă o creaţie semnată de un român: “Valurile Dunării” de Ivanovici, scrisă în 1880. Acest titlu e pe locul 70, între Dans ungar nr.6 de Brahms şi un vals de Waldteufel.
Eugen Doga (77 de ani) este un mare compozitor. A scris muzica la peste 200 de filme. A scris alte zeci de piese muzicale devenite hituri. Sunt unele lucrări de-ale lui Eugen Doga cunoscute pe întregul mapamond, dar puţini, în special în România, ştiu numele compozitorului. Este cel care a compus şi muzica pentru filmul “Şatra”, pentru filmul “Anna Pavlova”, pentru filmul “Lăutarii” - toate regizate de Emil Loteanu; este cel care a compus muzica la “Maria Mirabela” de Ion Popescu Gopo... Este cel care a compus baletul “Luceafărul” şi baletul “Venancia"; este cel care lasă o moştenire muzicală fabuloasă, căci a abordat genuri muzicale foarte diferite.
Românul Eugen Doga, născut într-un sat din stânga Nistrului, trăieşte la Chişinău. În continuare munceşte: scrie muzică, participă la evenimente culturale. A obţinut de-a lungul anilor numeroase premii şi titluri, acordate în Republica Moldova, România, Rusia, dar şi în alte ţări. Printre distincţiile primite se numără ordinul Steaua României, Ordinul Republicii (R. Moldova), Medalia de Aur “Omul secolului XX” (SUA). Este membru al Academiei de Artă Cinematografică din Rusia “NIKA”, membru al Academiei de Ştiinţe din R. Moldova.
Muzica lui Eugen Doga răsună pretutindeni, inclusiv la posturi de radio, la posturi tv, dar atunci când este difuzată nu întotdeauna se spune numele autorului. Păcat!
History Rundown oferă posibilitatea, pe site-ul său, ca toate compoziţiile din acest Top 200 să fie ascultate.
http://www.historyrundown.com/top-200-classical-music-pieces/