Sâmbătă seara publicul brăilean i-a aplaudat cu entuziasm, odată cu toţi tinerii participanţi la Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée, pe artiştii chinezi prezenţi la Brăila, care au oferit încântătoare melodii din ţara lor ca omagiu adus evenimentelor muzicale care ne fascinează pe toţi în aceste zile.
A urmat conferinţa susţinută de Dr. Stephan Poen intitulată 20 de ani de glorie a Artei Cântului, prilej de-a asculta singurele înregistrări existente ale vocii legendarei soprane Hariclea Darclée: Cântecul fluieraşului de George Stephanescu şi Vai mândruţo dragi ne-avem de Tiberiu Brediceanu, şi de-a urmări proiecţia video a filmului evocând splendidele manifestări dedicate din 1995 încoace memoriei sale, film prezentat la Reuniunea Ambasadorilor UNESCO de la Paris de Mariana Nicolesco. Sala, în picioare, a ovaţionat-o îndelung pe celebra soprană după fiecare arie din repertoriul Haricleei Darclée din opere în care a strălucit ea însăşi, prezentate pe un vast ecran: Le Cid de Massenet, Il Trovatore de Verdi, Tosca de Puccini.
La finele acestei serate magice, concurenţii care au trecut de prima etapă a Concursului Darclée au tras la sorţi ordinea de participare în etapa a doua a Competiţiei, în faţa Juriului Internaţional prezentându-se duminică şi luni 77 de artişti : 38 de soprane, 7 mezzosoprane, 12 tenori, 1 contratenor, 13 baritoni şi 6 başi. Dintre aceştia 32 sunt din România, 16 din China, 8 din Polonia, 5 din Rusia, 4 din Republica Moldova, 4 din Coreea de Sud, 2 din Turcia şi câte unul din Portugalia, Statele Unite, Spania, Abhazia, Mexic, Armenia.
Ieri seara, duminică, publicul a trăit momentele emoţionante ale reîntâlnirii cu talentele revelate de-a lungul timpului de Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée : Alvaro Lozano şi invitaţii săi : mezzosoprana Oana Andra, bas-baritonul Zoltan Nagy, soprana Adela Zaharia şi basul Bogdan Taloş, cu toţii acompaniaţi la pian de Maestrul Marco Balderi.
Legenda foto: