x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Să nu fiţi indiferenţi! Veniţi la "Folk You!Florian Pittiş"! "Dincolo de orice Vamă.../ Dincolo de DA sau NU"

Să nu fiţi indiferenţi! Veniţi la "Folk You!Florian Pittiş"! "Dincolo de orice Vamă.../ Dincolo de DA sau NU"

de Dana Andronie    |    01 Aug 2012   •   17:58
Să nu fiţi indiferenţi! Veniţi la "Folk You!Florian Pittiş"! "Dincolo de orice Vamă.../ Dincolo de DA sau NU"

Va intrebati, probabil, ce festival e asta care se declara folk si in care canta Tudor Gheorghe, Dumitru Farcas, Gheorghe Zamfir sau Zdob si Zdub... Este, metaforic vorbind, ceea ce a spus Tudor Gheorghe: "E Folc cu «C» de la «ceapa»", adica un festival romanesc care are radacini in muzica primordiala

Nici nu ne vine sa credem. Festivalul Fok You! a inceput in 2005 si uite ca suntem in 2012. A inceput timid, cu cateva zeci de spectatori, pe o plaja. Zecile s-au facut sute, apoi mii, apoi zeci de mii. O rostogolire de bulgare de zapada pe o panta care nu se mai termina (si ce bine!), dar care genereaza, direct proportional, o crestere pe verticala...

Folk You! Este mai mult decat un brand, este un simbol. La inceput, cand nu se stia nimic din ce va fi si va deveni, Motu Pittis, spiritul tutelar al festivalului, l-a definit ca "miscarea de rezistenta impotriva prostiei revarsate". Et voila! – asta a si devenit!

In 2007, Motu ne-a parasit. De atunci, festivalul s-a numit Folk You! Florian Pittis, perpetuand numele mentorului, dar si preluandu-l ca talisman. Duminica, 5 august, in ultima seara a festivalului, se implinesc cinci ani de la moartea lui Florian Pittis. Comemorare? Celebrare?... Sa ne salutam, cu entuziasmul de la inceput, cu formula care a consacrat sloganul simbol al muzicii folk: FOLK YOU! Poate fi luata si ca insulta, dar numai impotriva conformismului si prejudecatilor anchilozante, dar este mai degraba o forma de exorcizare. Poetul si filosoful Lucian Blaga vorbea despre sufletul romanului care se descarca in "floarea unei injuraturi". Frumos spus, nu? Daca extindem metafora, constatam ca si poezia e o descarcare. Cantecul, de asemenea. Si ambele pot fi comparate cu niste flori. Manelele si poluarea, de orice fel, ne-au facut sa ne dorim ca, macar o data pe an, sa avem parte de Folk You! Vrem aer curat si muzica buna! Mesajul nostru e dublu: injuratura pentru cei care prefera play-back-ul si manelele si formula de salut pentru cei care vibreaza o data cu noi.

In ordine culturala, putem spune ca, daca FolK You! a reusit sa aduca, pe aceeasi scena, pe aceeasi plaja, enoriasi ai cantecului din toate zonele muzicale – si nu asa, simbolic, decorativ, ci masiv, evident si coplesitor! –, inseamna ca misiunea catarctica, binefacatoare a muzicii si-a atins pe deplin scopul. Secesiunile, feudele crenelate ale genurilor si-au deschis portile si se vor intalni, din nou, in camp deschis, pe plaja de la Vama Veche.

Astazi incepe cea de-a opta editie a festivalului (2-5 august), care este organizat de Asociatia Miscarea de Rezistenta. "Miscarea de Rezistenta exprima idei la care fiecare roman cu simtul responsabilitatii si cu intentii bune fata de tara lui nu are cum sa nu adere", spune Tavi Iepan, "rezidentul ex" al lui Kempes. "Prin promovarea valorilor autentice si a unui cod cultural si etic, Miscarea de Rezistenta ofera o platforma celor care nu pot si nu vor sa fie indiferenti. Felul cum s-a transformat societatea romaneasca in ultimii ani ar trebui sa ne preocupe pe toti".

"Pentru a sasea oara reprezint cu emotie muzica si poezia mea aici, unde zborul liber al pescarusilor se ingana romantic cu crestele valurilor inspumate ce poposesc pe tarm ca o alinare – spune Adrian Sarmasan. Vama Veche sau libertatea nemarginita a omului emotional ramane in continuare plaja imensa unde putem canta despre dragoste si pasiune, despre oameni si lucruri, este locul de unde putem striga impotriva nedreptatii ce ne pune calusul in gura, ca un obstacol dorit spre tacere... Nicicand, nicicum si, probabil, niciodata, Vama Veche nu va fi Vama Noua. Ea ramane generatiilor viitoare, ca o emblema a dragostei si sperantei ce ne leaga intru credinta si izbanda."


Program
Joi, 2 august
Ora 19:00
● Poze cu Sunet
● Cristi Dumitrascu si Andreas Aron
● Adrian Ivanitchi
● Magda Puskas
● Andrei Paunescu, Jelena+Totusi
● Doru Stanculescu
● Desperado
● Bere Gratis
● Compact
● Iris
● Celelalte Cuvinte

Vineri, 3 august
Ora 19:00
● Claudia Ciobanu&Razvan Krivach
● Foisorul de Folk
● Motto
● George Sarluceanu
● Maya
● Zoia Alecu
● Adrian Sarmasan
● Tudor Gheorghe
● Maria Gheorghiu
● Emeric Set
● Alina Manole
● Taxi
● Phoenix
● Zdob si Zdub

Sambata, 5 august
Ora 19:00
● Strada Mare
● Proiectul Tivodar
● Fox Studis
● Alexandru Andries
● Ada Milea
● Dinu Olarasu
● Adrian Naidin
● Poesis
● Florin Chilian
● Nicu Alifantis
● Mircea Baniciu
● Vama

Duminica, 6 august
Ora 19:00
● Adriana Andreica
● Folk Frate
● Marius Matache
● Tapinarii
● Timpuri Noi
● Gheorghe Zamfir&Dumitru Farcas
● Vita de Vie
● Mircea Vintila&Brambura
● Marius Mihalache&Irina Sarbu
● Sarmalele Reci
● Vunk
● Rezident Ex
Intrarea este libera

×
Subiecte în articol: folk you 2012