x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Şah mat la "Crizantema de Aur"! Câştigătoarea trofeului este Ina Elena Dincă. Ramona Bădescu n-a luat nimic!

Şah mat la "Crizantema de Aur"! Câştigătoarea trofeului este Ina Elena Dincă. Ramona Bădescu n-a luat nimic!

de Dana Andronie    |    30 Oct 2011   •   21:00
Şah mat la "Crizantema de Aur"! Câştigătoarea trofeului este Ina Elena Dincă. Ramona Bădescu n-a luat nimic!

Cea de-a 44-a editie a "Crizantemei de Aur" a avut parte de recitaluri im­pre­sionante ale unor mari interpreti, pre­cum "copilul teribil al muzicii li­ri­ce romanesti – "Florin Georgescu, Ior­dache Basalic si "regina" Felicia Filip, care ne-a amintit de minunata Maria Tanase.

Fosta cetate a Tarii Ro­manesti a fost surprinsa (neplacut) de sansonetele si cantonetele Ra­mo­nei Ba­descu. Sala a fost goala, dar ce mai conteaza, atat timp cat ea are im­p­r­esia ca o oferit un moment emo­tio­nant!
"In primul rand sunt emo­tio­na­ta ca sunt pe scena festivalului, dar emo­tia aceasta este de un milion de ori mai mare pentru ca interprez o me­lodie compusa de tatal meu – a spus Ramona. Imi aduc aminte ca pri­ma piesa pe care am cantat-o in viata mea, cand aveam 4 ani, era com­pusa tot de tata si se numea «Sunt Ramona din Craiova». O can­tam la «Cantarea Romaniei». Iata ca, dupa 38 de ani, interpretez o alta me­lo­die de-a tatalui meu! Sunt emo­tio­na­ta, ma simt foarte responsabila si ii multumesc! Premiul meu cel mai mare este ca pot sa interpretez melodia sa!"

O scurta precizare este suficienta pentru a aprecia la reala valoare atat piesa tatalui, inscrisa in concurs la sectiunea creatie, cat si interpretarea fiicei. Si anume: piesa – "Un cantec strabate lumea" – nu a castigat nimic, iar refrenul era magistral de... cacofonic: "Ma intorc acasa, ma in­torc acasa". Dar sa o lasam pe Ra­mo­na Badescu, in "responsabilitatea" ei si sa trecem la lucruri serioase. Ori­cum, pentru "jucatoarea" Badescu a fost sah mat la "Crizantema de Aur", care, din fericire, nu este "Cantarea Romaniei"...

Intr-un decor al jocului de sah, pionii, caii, turele, nebunii, regele si regina au prins viata in foaierul festivalului si au incantat publicul cu o deosebita parada a costumelor ce a incununat tema editiei de anul acesta: competitia.

Amfitrionii "Crizantemei de Aur" au fost marele actor Eusebiu Stefanescu si tanara actrita Antonia Ionescu Micu. Lirismul romantei a fost adus pe scena de concurenti. Lilica Ionita a impresionat atat juriul (prezidat de Felicia Filip), cat si pu­blicul cu sensibilitatea sa, in­ter­pretand cu dibacie si talent, chiar daca – sau poate tocmai de aceea – e nevazatoare.

Suita de recitaluri a fost completata de prestatia artistilor invitati din Portugalia, Franta si Republica Moldova. Zarui Vardanean, din Republica Moldova, a incantat pu­blicul cu romante rusesti, in timp ce frantuzoaica Estelle Boin a introdus spectatorii intr-o atmosfera tipic pariziana cu sansonetele indragite "La vie en rose" si "Champs Elysees". Unul dintre cele mai gustate momente ale serii a fost miniconcertul sustinut de Deolida Bernardo, o cunoscuta artista de fado din Portugalia.

La editia din anul acesta a festivalului a participat si Horatiu Bosca, trompetistul din orchestra lui Horia Brenciu (care a si luat un premiu special din partea Primariei Targoviste). "Este un foarte talentat trompetist, dar cum suma calitatilor oamenilor din orchestra mea este foarte mare, el are inca o calitate: canta foarte bine! – a declarat Horia. Si el este un im­pa­timit, ca si mine, de romante, romanta fiind una dintre starile noastre nostalgice."

Marele castigator de pe tabla de joc a "Crizantemei de Aur" a fost Ina Elena Dinca (5.000 de lei este valoarea trofeului). Premiul intai (4.000 de lei) i-a fost acordat lui Daniel Pop, locul II (3.000 de lei) l-a primit Vladimir Catana, iar locul III (2.000 de lei) – Neonila Duplei. La sectiunea creatie, locul I a fost castigat de Sveltlana Badrjan, locul II i-a revenit lui Ionel Bratu Voicescu, iar locul III, lui Mircea Aurel Ciugudean

Felicia Filip a acordat si anul acesta premiul sau special, "Voce cu parfum de Crizantema", concurentei Eugenia Moise.

×