Cea de-a 44-a editie a "Crizantemei de Aur" a avut parte de recitaluri impresionante ale unor mari interpreti, precum "copilul teribil al muzicii lirice romanesti – "Florin Georgescu, Iordache Basalic si "regina" Felicia Filip, care ne-a amintit de minunata Maria Tanase.
Fosta cetate a Tarii Romanesti a fost surprinsa (neplacut) de sansonetele si cantonetele Ramonei Badescu. Sala a fost goala, dar ce mai conteaza, atat timp cat ea are impresia ca o oferit un moment emotionant!
"In primul rand sunt emotionata ca sunt pe scena festivalului, dar emotia aceasta este de un milion de ori mai mare pentru ca interprez o melodie compusa de tatal meu – a spus Ramona. Imi aduc aminte ca prima piesa pe care am cantat-o in viata mea, cand aveam 4 ani, era compusa tot de tata si se numea «Sunt Ramona din Craiova». O cantam la «Cantarea Romaniei». Iata ca, dupa 38 de ani, interpretez o alta melodie de-a tatalui meu! Sunt emotionata, ma simt foarte responsabila si ii multumesc! Premiul meu cel mai mare este ca pot sa interpretez melodia sa!"
O scurta precizare este suficienta pentru a aprecia la reala valoare atat piesa tatalui, inscrisa in concurs la sectiunea creatie, cat si interpretarea fiicei. Si anume: piesa – "Un cantec strabate lumea" – nu a castigat nimic, iar refrenul era magistral de... cacofonic: "Ma intorc acasa, ma intorc acasa". Dar sa o lasam pe Ramona Badescu, in "responsabilitatea" ei si sa trecem la lucruri serioase. Oricum, pentru "jucatoarea" Badescu a fost sah mat la "Crizantema de Aur", care, din fericire, nu este "Cantarea Romaniei"...
Intr-un decor al jocului de sah, pionii, caii, turele, nebunii, regele si regina au prins viata in foaierul festivalului si au incantat publicul cu o deosebita parada a costumelor ce a incununat tema editiei de anul acesta: competitia.
Amfitrionii "Crizantemei de Aur" au fost marele actor Eusebiu Stefanescu si tanara actrita Antonia Ionescu Micu. Lirismul romantei a fost adus pe scena de concurenti. Lilica Ionita a impresionat atat juriul (prezidat de Felicia Filip), cat si publicul cu sensibilitatea sa, interpretand cu dibacie si talent, chiar daca – sau poate tocmai de aceea – e nevazatoare.
Suita de recitaluri a fost completata de prestatia artistilor invitati din Portugalia, Franta si Republica Moldova. Zarui Vardanean, din Republica Moldova, a incantat publicul cu romante rusesti, in timp ce frantuzoaica Estelle Boin a introdus spectatorii intr-o atmosfera tipic pariziana cu sansonetele indragite "La vie en rose" si "Champs Elysees". Unul dintre cele mai gustate momente ale serii a fost miniconcertul sustinut de Deolida Bernardo, o cunoscuta artista de fado din Portugalia.
La editia din anul acesta a festivalului a participat si Horatiu Bosca, trompetistul din orchestra lui Horia Brenciu (care a si luat un premiu special din partea Primariei Targoviste). "Este un foarte talentat trompetist, dar cum suma calitatilor oamenilor din orchestra mea este foarte mare, el are inca o calitate: canta foarte bine! – a declarat Horia. Si el este un impatimit, ca si mine, de romante, romanta fiind una dintre starile noastre nostalgice."
Marele castigator de pe tabla de joc a "Crizantemei de Aur" a fost Ina Elena Dinca (5.000 de lei este valoarea trofeului). Premiul intai (4.000 de lei) i-a fost acordat lui Daniel Pop, locul II (3.000 de lei) l-a primit Vladimir Catana, iar locul III (2.000 de lei) – Neonila Duplei. La sectiunea creatie, locul I a fost castigat de Sveltlana Badrjan, locul II i-a revenit lui Ionel Bratu Voicescu, iar locul III, lui Mircea Aurel Ciugudean
Felicia Filip a acordat si anul acesta premiul sau special, "Voce cu parfum de Crizantema", concurentei Eugenia Moise.