x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Seria Orchestrelor Românești aduce pe scena de la Sala Radio zece dintre ansamblurile reprezentative din București și alte cinci orașe din țară, în cadrul Festivalului Internațional George Enescu

Seria Orchestrelor Românești aduce pe scena de la Sala Radio zece dintre ansamblurile reprezentative din București și alte cinci orașe din țară, în cadrul Festivalului Internațional George Enescu

de Magdalena Popa Buluc    |    16 Aug 2023   •   23:15
Seria Orchestrelor Românești aduce pe scena de la Sala Radio zece dintre ansamblurile reprezentative din București și alte cinci orașe din țară, în cadrul Festivalului Internațional George Enescu

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional George Enescu vine cu noutăţi în programul principal, printre care se numără şi Seria Orchestrelor Româneşti. Cele mai importante orchestre din România vor fi în centrul atenției pe scena de la Sala Radio în cele patru weekenduri ale Festivalului Enescu, cu invitaţi de seamă şi lucrări diverse în program. Dacă până acum Sala Radio era spaţiul în care se ascultau muzicile secolelor XX - XXI, această ediţie a Festivalului Enescu aduce în atenția publicului calitățile interpretative ale orchestrelor românești, fiecare cu specificul său, abordând un program variat, care include atât autori romantici sau moderni, cât şi muzică contemporană. Atât soliștii cât și dirijorii invitați sunt tineri afirmați pe scenele internaționale, din Europa și Statele Unite ale Americii, români și străini.

”Seria Orchestrelor Românești a fost gândită să pună în valoare specificul orchestrelor invitate care, anul acesta, abordează un repertoriu universal variat, mixând lucrări bine-cunoscute publicului, cum ar fi Simfonia a 4-a de Ceaikovski, Simfonia a 2-a și a 5-a de Sibelius, Pelleas și Melisande de Debussy, cu premiere absolute în România. Maestrul Cristian Măcelaru a ales lucrări-spectacol și aici mă gândesc la Concertul de pian al lui Fazil Say, la Hore de Adrian Pop sau Frenesia pentru orchestră de Dan Dediu. Invităm publicul la Sala Radio și, pentru concertul din 10 septembrie de la ora 18.00 al ansamblului Musica Ricercata, la Sala Majestic a Teatrului Odeon.”a declarat Cristina Uruc, manager interimar Artexim.

Seria debutează sâmbătă, 2 septembrie, când publicul va putea asculta la Sala Radio, începând cu ora 13:00, Orchestra Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca, sub bagheta maestrului Jonathon Heyward şi cu Andrei Gologan la pian. În program sunt lucrări de Doina Rotaru (Nymphea), Britten (Concertul pentru pian și orchestră op. 13) şi Şostakovici (Simfonia nr. 1 în fa minor op. 10).

Duminică, 3 septembrie, urcă pe scena de la Sala Radio, începând cu ora 13:00, Orchestra Naţională Radio, cu Francesco Lecce-Chong dirijor, David Fray la pian şi Emil Vişenescu la clarinet. În program sunt lucrări de Doina Rotaru (Concertul pentru clarinet și orchestră, De simplici duplex II), Hindemith (Metamorfoze simfonice pe teme de Carl Maria von Weber) şi Bernstein (Simfonia nr. 2 pentru orchestră și pian solo, The Age of Anxiety).

Sâmbătă, 9 septembrie, va concerta la Sala Radio, începând cu ora 13:00, Orchestra Filarmonicii Banatul din Timişoara, alături de dirijorul Martijn Dendievel şi Cvartetul Arcadia. În program sunt lucrări de Pop (Hore pentru orchestră), Adams (Absolute Jest – Concert pentru cvartet de coarde și orchestră), Weinberg (Rapsodia pe teme moldovenești) şi Șostakovici (Simfonia nr. 9 în mi bemol major op. 70).

Duminică, 10 septembrie, publicul va asculta la Sala Radio, începând cu ora 13:00, Orchestra Simfonică Bucureşti, alături de dirijoarea Delyana Lazarova, Diana Moş la vioară şi Vlad Stănculeasa la vioară. În program lucrări de Dediu (Frenesia pentru orchestră op. 84), Iorgulescu (Ipostaze VI pentru vioară, alămuri și percuție), Bartók (Concertul nr. 1 pentru vioară și orchestră Sz. 36), Sibelius (Simfonia nr. 5 în mi bemol major op. 82).

Pe 10 septembrie, în cadrul aceleiași Serii, Ansamblul Musica Ricercata, va urca pe scena de la Teatrul Odeon, începând cu ora 18:00, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeşelea, alături de Corul de cameră Preludiu, dirijat de Andrei Stănculescu. Din program Transilvania (Bel)cantas, opere de Rossini şi Fioravanti. Vor interpreta tenorul Lawrence Brownlee, soprana Rodica Vica şi baritonul Mihail Dogotari.

Luni, 11 septembrie este programat concertul Operei Maghiare din Cluj, tot la Sala Radio, de la ora 18:00. Orchestra va fi condusă de dirijorul Lawrence Foster, iar programul include opera Pelleas şi Melisande, de Debussy.

Sâmbătă, 16 septembrie, urcă pe scena de la Sala Radio, începând cu ora 13:00, Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu, cu Roderick Cox dirijor şi Ioana Cristina Goicea la vioară. În program sunt lucrări de Ligeti (Lontano), Korngold (Concertul în re major pentru vioară și orchestră op. 35) şi Ceaikovski (Simfonia nr. 4 în fa minor op. 36).

Duminică, 17 septembrie, publicul va vedea la Sala Radio, de la ora 13:00, Orchestra Filarmonicii Moldova din Iaşi, sub bagheta dirijorului Hankyeol Yoon, cu Florian Mitrea la pian. În program sunt lucrări de Munteanu (Simfonia a II-a), Prokofiev (Concertul nr. 1 în re bemol major pentru pian și orchestră op. 10), Žebeljan (Hum away, strings), Bartók (Suita Mandarinul miraculos).

Sâmbătă, 23 septembrie, urcă pe aceeași scenă a Sălii Radio, de la ora 13:00, Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta dirijorului Alexandre Bloch, cu Alexandra Silocea la pian. În program sunt lucrări de Ciobanu (Simfonia a II-a… dinspre Enescu), Say (Concertul pentru pian și orchestră Water) şi Sibelius (Simfonia nr. 2 în re major op. 43).

Duminică, 24 septembrie, încheiem această serie de concerte în ultima zi de Festival, tot la Sala Radio, de la ora 13:00, cu Orchestra Filarmonicii Mihail Jora din Bacău, sub bacheta dirijorului Alan Buribayev, cu Ştefan Cazacu la violoncel. În program opere de Vlad (Lumina Sunetului Centenar), Salonen (Concert pentru violoncel și orchestră – în primă audiție românească) şi Bartók (Concertul pentru orchestră Sz. 116).

 

×