x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Sesiune muzicală remixată, un proiect Antropoloops (Spania), la sediul Institutului Cervantes

Sesiune muzicală remixată, un proiect Antropoloops (Spania), la sediul Institutului Cervantes

de Magdalena Popa Buluc    |    15 Iun 2023   •   18:58
Sesiune muzicală remixată, un proiect Antropoloops (Spania),  la sediul Institutului Cervantes

În cadrul Anualei de Artă și Știință, Neo Art CONNECT (NAC) 2023, Institutul Cervantes din București, partener al platformei NAC, organizează joi, 15 iunie, de la ora 19.00, la sediul său din Bulevardul Regina Elisabeta 38 (Sala Auditorium) o sesiune de muzică remixată și o prezentare de proiecte ale Asociației Antropoloops, conduse de Rubén Alonso. Evenimentul este realizat în colaborare cu Ambasada Spaniei în România. Rezervări, aici: https://eventbook.ro/other/bilete-antropoloops-remixul-ca-loc-de-intalnire-al-artelor-si-tehnologiilor.

Rubén Alonso Mallén (1973) este un muzician autodidact și arhitect de formație. În ultimii 15 ani, și-a dezvoltat cariera profesională la întâlnirea dintre aceste două domenii, cu un interes sporit pentru procesele de creație deschise și colective, precum și pentru reinterpretarea creativă a peisajului cultural tradițional. Ca muzician, dezvoltă din 2014, împreună cu Esperanza Moreno, proiectul de muzică electronică Antropoloops, care remixează fragmente de muzică tradițională din întreaga lume pentru a crea noi colaje muzicale.

 

Antropoloops este un proiect artistic care combină remixarea muzicală și reprezentarea vizuală a informațiilor: compunerea de piese muzicale cu fragmente de muzică tradițională din întreaga lume, respectând și valorificând în același timp sursele originale. Încă de la începuturile sale, în 2012, proiectul a elaborat o abordare creativă a etnomuzicologiei, lucrând asupra arhivelor, printr-o abordare care a generat noi sinergii cu alți artiști: explorarea istorică și gastronomică (căile de remixare cu LaPlasita) și lucrul asupra memoriei muzicale a plantelor (KLEOS cu Nomad Garden). Cu patru albume lansate, proiectul a fost prezentat în diverse festivaluri, atât la nivel național, cât și internațional (Statele Unite, Italia, Germania, Marea Britanie, Slovenia, Chile, Argentina).

Din 2017, echipa Atelierelor Antropoloops, a dezvoltat o linie de lucru educațională în care remixarea muzicii tradiționale servește drept vehicul care promovează incluziunea culturală și celebrarea diversității. În cadrul atelierelor, remixarea muzicală este folosită ca un loc de joacă și întâlnire, un spațiu în care diferența este înțeleasă într-un mod creativ, dinamic și deschis.

 

Atelierele Antropoloops au dezvoltat proiecte educaționale de lungă durată cu Fundația Carasso, Obra social de la Caixa, Europa Creativă, Muzeul Reina Sofia sau rețeaua PLANEA, precum și ateliere de lucru la Casa Encendida sau la Muzeul Prado. În cadrul atelierelor, se împărtășesc instrumente și abordări în cadrul diferitelor sesiuni de formare pentru profesori, dezvoltate în cadrul unor asociații spaniole (UNIA, Cultură și Cetățenie, CRIF Las Acacias) sau în colaborare cu Ministerul Regional al Educației din La Rioja. Lucrările lor au fost recent premiate în cadrul festivalului de film și etnografie ESPIELLO 2023.

 

Anuala de Artă și Știință, Neo Art CONNECT (NAC) este o platformă națională, rețea și anuală de artă și știință, inițiată de Galeria Galateca și Asociația Culturală Neo Art România și dezvoltată, în parteneriat cu BRD Groupe Société Générale, având ca partener strategic Fundația 9. Platforma și-a început manifestările artistice pe 18 mai cu o expoziție intitulată RECONECTARE care a oferit vizitatorilor oportunitatea de a vedea cele cinci proiecte câștigătoare ale burselor oferite în cadrul programului de BRD Groupe Société Générale, în ediția pilot Neo Art CONNECT, desfășurată în toamna anului 2022. Activitățile din cadrul platformei se vor încheia la finalul lunii iulie 2023.

 

În afara Institutului Cervantes din București, partenerii Anualei de Artă și Știință, Neo Art CONNECT la această primă ediție sunt: ARCUB, ATELIER 030202, Ghica House, Goethe Institute, Institutul Politehnic din București, creart, Teatrelli,  Muzeul Naţional Tehnic prof. ing. Dimitrie Leonida, Hotel Caro, UNARTE, UAP, Galeria Park, CODRU, Universitatea de Vest din Timișoara, AQUA Carpatica, Domeniile Sâmburești, Nespresso, Radio România Cultural, Metropola TV, modernism.ro, Biz, Agenția C’Arte, Propagarta, feeder.ro, Aici a Stat, Dreamingof.net, Kreatoria.ro, Finesociety.ro.

 

Pentru mai multe informații și interviuri cu invitații Institutului Cervantes din București în cadrul Anualei de Artă și Știință, Neo Art CONNECT, cei interesați sunt invitați să contacteze Departamentul de Cultură al Institutului Cervantes din Bucureşti la adresa cultbuc@cervantes.es.

 

 

 

×