x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Te salut, turneu ecologic!

Te salut, turneu ecologic!

de Dana Andronie    |    30 Noi 2010   •   19:56
Te salut, turneu ecologic!

140332-felicia-filip-munchen.jpg“Spune-mi, pădure cu frunză rară,/ unde-i iubirea de astă vară?/ nu ştie iarna să se îndure/ de noi, copacii fără pădure”... Adrian Păunescu s-a temut ca noi, românii, să nu rămânem fără rădăcini, să nu devenim o naţie fără valori, precum o pădure fără copaci.

“Dacă aş putea, aş aduce întreaga lume în agonie, pentru a realiza o purificare din rădăcini a vieţii; aş pune flăcări arzătoare şi insinuante la aceste rădăcini, nu pentru a le distruge, ci pentru a le da altă sevă şi altă căldură. Focul pe care l-aş pune eu acestei lumi n-ar aduce ruine, ci o transfigurare cosmică, esenţială”, scria Emil Cioran în “Pe culmile disperării”.

În zilele noastre, când trăim pe culmile disperării, se mai găseşte cineva să se îngrijească de-o purificare spirituală, perfect ecologică. Lavinia Şandru şi Cornel Diaconu au pornit într-un turneu european cu “Manifest pentru Sănătatea Pământului”. Primarul oraşului Nürnberg a fost plăcut surprins de mesajul responsabil transmis de caravana ECO EURO TOUR şi a apreciat că în România iniţiativa ecologistă prinde rădăcini.

Participanţii la evenimentele din Nürnberg şi München s-au bucurat de spectacolele susţinute de soprana Felicia Filip, Andrei Păunescu şi de o mare speranţă a artei interpretative româneşti, Denisa Godja din Viena. Regina Traviatei a cântat, împreună cu Andrei Păunescu, “Repetabila povară”. A fost un moment emoţionant, Felicia reuşind, pentru prima oară, să ducă până la capăt interpretarea poeziei. 

Au fost prezentate în avanpremieră secvenţe din filmul “Te salut, generaţie-n blugi”, comentate de Cornel Diaconu, regizorul care a realizat, în ciuda vremurilor, acest document artistic despre Cenaclul Flacăra.

Caravana ECO EURO TOUR, iniţiată şi condusă de Lavinia Şandru, este dedicată memoriei poetului Adrian Păunescu. Românii din diaspora reprezintă un potenţial care trebuie pe deplin valorificat în eforturile de a construi o Românie conectată la valorile europene. 

Vineri, 3 decembrie, caravana ECO EURO TOUR va fi prezentă la Carrara şi duminică, 5 decembrie, la Roma. Coorganizatorii din Italia ai primului turneu european de promovare a iniţiativei ecologiste din România sunt: Asociaţia Daciada din Carrara şi Asociaţia Românilor din Italia, ARI Roma.

“Natura este singura carte în care fiecare filă păstrează câte un adevăr”, spunea Goethe. Ar trebui să avem mai multă grijă de fiecare adevăr, altfel vom descoperi că “Nu mai suntem decât doi copaci/ vor veni tăietori să ne tundă/ vor lua crengi toţi copiii săraci/ pentru flacăra lor muribundă...”.

×
Subiecte în articol: arte muzica