x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica „Timișoara 2023 la nesfârșit”: Concerte cu interpretare în limba semnelor române și transport accesibilizat

„Timișoara 2023 la nesfârșit”: Concerte cu interpretare în limba semnelor române și transport accesibilizat

de Magdalena Popa Buluc    |    07 Dec 2023   •   10:00
„Timișoara 2023 la nesfârșit”: Concerte cu interpretare în limba semnelor române și transport accesibilizat

„Timișoara 2023 la nesfârșit” (7-10 decembrie), evenimentul care marchează, simbolic, încheierea anului Capitalei Europene a Culturii, este un eveniment incluziv, o sărbătoare pentru întreaga comunitate. Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara a luat multiple măsuri care să crească gradul de accesibilitate al spațiilor și momentelor din program, astfel încât persoanele cu dizabilități să se poată bucura din plin de eveniment.

Programul „Timișoara 2023 la nesfârșit” include o serie de concerte și spectacole remarcabile în zilele de 8 și 9 decembrie, când pe scena din Piața Unirii vor urca Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Sonics, EMAA și Klangphonics. Pentru a facilita vizibilitatea scenei pentru persoanele care folosesc fotoliul rulant, precum și pentru persoanele cu dizabilități diverse, în spațiul din fața scenei va fi instalat un podium dotat cu cu rampă și bare de sprijin. Accesul pe această platformă este limitat și este rezervat exclusiv pentru persoane cu dizabilități și însoțitorii acestora și se face pe baza unei brățări. Acestea pot fi solicitate în avans, prin e-mail la adresa evenimente@centruldeproiecte.ro sau în zilele de 7-10 decembrie, la zonele de acces pe platformă, în baza unui act de identitate și a certificatului de încadrare în grad de handicap.

 

La fel ca la Deschiderea Timișoara 2023 (16 februarie 2023), persoanele cu deficiențe de auz din public vor beneficia de interpretarea artistică a concertelor din Piața Unirii. Vineri, 8 decembrie, și sâmbătă, 9 decembrie, între orele 18:00 și 23:00, Lavinia Chițu și Denis Blidariu vor interpreta concertele în limba semnelor române. Cei doi vor fi pe scenă alături de artiști, vor traduce versurile și vor reda ritmul muzicii, astfel încât persoanele cu deficiențe de auz să se poată bucura de un spectacol memorabil.

În spațiul librăriei Am Dom (Piața Unirii, nr. 11) va fi amenajat un spațiu de odihnă pentru persoanele cu dizabilități, pe durata concertelor din zilele de 8 și 9 decembrie. Voluntari Timișoara 2023 au fost instruiți pentru sprijinirea deplasării înspre acest spațiu și pentru a oferi asistență pe durata evenimentelor culturale. De asemenea, în Piața Țepeș Vodă, lângă Tribunalul Timiș, vor fi instalate două toalete adaptate pentru persoane cu dizabilități.

 

Pe durata concertelor din zilele de 8 și 9 decembrie, persoanele care dețin permis albastru vor putea parca în zona cu trafic închis de pe strada Oituz. În plus, persoanele cu dizabilități pot solicita și transport adaptat înspre evenimentele din programul „Timișoara 2023 la nesfârșit”, precum și sprijin pentru transportul pe scările locuinței, cu ajutorul unei lize.

 

În programul celor 4 zile de sărbătoare sunt cuprinse diverse evenimente care se derulează în spații accesibilizate: Cinema Timiș, Cinema Victoria, Muzeul Apei, Galeria Bastion 3.

×
Subiecte în articol: Timișoara 2023 la nesfârșit