Spectacolul lui Tudor Gheorghe cu poezia domnului Caragiale – "Pe un franc poet" – se incheia cu un catren: "Pe adresa dumitale nu prea vin din Iasi parale, Caragiale". Raspunsul: "Am destule festivale". Morala: nu se poate cu de toate! Neica Tudor se pregateste de o alta premiera, pe 21 octombrie, la Bucuresti, o premiera care contine "raspunsul meu, la adresa enervarii mele". "M-am potolit pe mine insumi... Vorba lui Sorescu, precum moroii care capatasera un soi de transparenta... Eu capatai un soi de intelepciune, in ultima vreme", spune neica Tudor.
Jurnalul National: Sunteti plin de premiere desavarsite. Pregatiti un nou spectacol pentru la toamna. V-ati facut socotelile, cate spectacole ati avut?
Tudor Gheorghe: Habar n-am! Nu contabilizez lucrurile pe care le creez. N-a venit inca vremea sa-mi fac socotelile. Lasa, ca le fac altii. Trebuie sa traiasca si ei, saracii.
Jurnalul National: Ati ajuns la concluzia ca sunteti cu totul si cu totul din alta lume?
Tudor Gheorghe: (rade). Da, nu ma mai intereseaza lucrurile marunte, scandalurile, orgoliile... Toti vor sa fie. Eu nu mai am ce sa fiu! Vreau doar sa fac o munca de "asezare"... Cand vad cate experimente se fac si cu domnul Caragiale... Contemporaneitatea lui nu consta in imbracarea actorilor dupa moda zilelor noastre, sa aducem laptopuri sau motorete, nu cred in asta.
Jurnalul National: Este o vulgarizare a culturii, pentru a fi mai usor accesibila...
Tudor Gheorghe: Da, dar publicul nu e prost. Nu-i place sa-i dai mura-n gura. Vrea sa si gandeasca din cand in cand.
Jurnalul National: Acesta este publicul dumneavoastra!
Tudor Gheorghe:Sunt un ucenic serios si, ca cirac al doamnei Eugenia Popovici – care intotdeauna imi spunea ca textul este foarte important si ca actorii nu devin mari pe texte minore, ci pe texte clasice – am inteles ca textul la Caragiale este esential... Fara trucuri exterioare, fara inventii, fara farafaslacuri... Textul domnului Caragiale trebuie doar sa fie spus. Nu se interpreteaza! De aceea va fi un soc, pentru ca eu voi spune textele lui Caragiale asa cum le spun pe cele ale lui Sorescu. Nu trebuie sa faci absolut nimic. De ce trebuie sa joci teatru? Sa te strambi? Ce destept a fost ala, Shakespeare! Ce sfaturi ne dadea ala si noi n-am tinut cont de ele, ma... Auzi, sa nu tinem cont de ce a spus batranul...
Jurnalul National: Ei, lasati, si Tudor Gheorghe e destept...
Tudor Gheorghe: Eeee, da, face si el cat poate ca sa multumeasca cativa oameni care nu se lasa pacaliti de vulgaritate, de lucrurile usor accesibile...
Jurnalul National: Ce veti face cu "Nu se poate cu de toate"?
Tudor Gheorghe: Am luat texte periodice din Moftul Roman, din publicistica lui Caragiale, din proza pe care a scris-o... Nu lipsesc nici poemele in proza... Sunt al dracului de actuale. Voi explica ce este si cu Mitica. M-am saturat de chestia asta a fratilor mai ardeleni despre care eu credeam ca sunt mai profunzi, de la Blaga... Dar, nu! Ei nu au inteles nimic ce e cu Mitica. Ei cred ca daca vorbesc despre noi, miticii aia, ca ne jignesc. Nici vorba! Mitica este un personaj, o comoara de intelepciune si umor... Dar trebuie sa intelegi...
Jurnalul National: Am ramas si fara mitici!
Tudor Gheorghe: Din pacate, chiar nu mai sunt. Au devenit toti... mai altfel. In spectacolul meu vor fi lucruri absolut socante. M-am chinuit foarte tare sa aflu formula orchestrala, si va fi exact ca cea de la "Union". Imi va fi mila pentru domnul Marius Hristescu (n.r. – dirijorul si orchestratorul). Daca i-a placut sa lucreze cu mine, va trebui sa se si sacrifice.
Jurnalul National: Ce mai intra acum in acest cuvant: "de toate"?
Tudor Gheorghe: Filosoful Dragomira a gandit el mult si a inteles ca totul e chiar totul. Spectacolul va avea foarte mult umor rafinat, va avea o foarte mare virulenta... Multi se vor simti... "Nu se poate cu de toate" cade bine in campania electorala. Tot m-am plans eu ca am avut succes doar in campaniile electorale... In locul afiselor mele au aparut altii pe pereti... (rade). De data asta veti avea o surpriza si din punctul de vedere al afisului meu.
Jurnalul National: Va alege poporul! "Scoala, cucoana, si te bucura, ca esti si dumneata muma din popor"...
Tudor Gheorghe: (rade). Ma bazez pe chestia, tot de nenea Iancu zisa: "Da-i, Doamne, romanului mintea de dupa urma, ca voteaza tot la fel". Premiera va avea loc la Ploiesti, pe 1 octombrie, din respect pentru nenea Iancu.
Jurnalul National: Apoi veniti in Capitala. Se va cutremura Sala Palatului de ras...!
Tudor Gheorghe: Ei, nu stiu daca va fi rasul lor... Am o experienta si stiu cand or sa rada ei si cand o vor face de complezenta. Pe principiul "hai sa radem ca, daca nu, ne-a luat dracu’!". Or sa creada astia din jur ca ne vizeaza pe noi... Si atunci e un altfel de ras... Dar poporul va rade! Nu va fi pe gustul clasei politice, iti garantez. Mai ales ca, in spectacol, am si o sedinta a parlamentului turc, de pe la 1800 si ceva. "Doamnelor si domnilor senatori si deputati, a tunat si v-a adunat aici, ca sa faceti giumbuslucuri parlamentare. Europa, satula de ale ei, s-a apucat sa le reguleze pe ale noastre." Vorbesc si despre toate minoritatile... Nenea Caragiale il analizeaza pe ungur, ce nu s-a pomenit! Iti sar ochii din cap. Este foarte dur textul, vor sari ungurii!
Jurnalul National: Aveti imunitatea culturii romanesti!
Tudor Gheorghe: Da, bineinteles, si pe romani i-a facut zob, adica pe unguri de ce sa-i ierte nenea Iancu? "Cand vorbeste de inima lui de maghiar, mintea trebuie sa se duca sa se culce!"... "Si vorbind despre tricolor, el mi-a zis ca mananca cu mai mare placere o bucata de sapun invelita in tricolor decat un cascaval invelit in hartie alba." Este cutremurator!