Ne-am învineţit de râs urmărind finala naţională Eurovision 2010. O păpuşă gonflabilă, cu nume şi prenume, Valentina Pelinel, se chinuia să-şi folosească limba maternă, dar se tot împiedica în ea, o Gianină (Corondan, of course) coafată în mers pe geamul de la tren, un Horia (Brenciu, tot of course) care a spus în gura mare că suferă de sindromul Pavlov când vede microfonul (adică îi e foame să ce? Să cânte, probabil!), concurenţii se luptau să câştige în cursa de-a "cine falsează mai mult şi mai bine" în 16 limbi şi-o engleză...
Paula Seling şi Ovidiu Cernăuţeanu (Ovi), cu melodia "Playing With Fire", vor reprezenta România la Oslo, la 27 mai. Pe lângă felicitări, compozitorul - Ovi - a primit din partea organizatorilor un autoturism SEAT Ibiza. Nici un concurent nu s-a simţit destul de stăpân pe limba sa pentru a se prezenta în faţa poporului, astfel încât acesta să înţeleagă cât de cât de ce se chinuie pe scenă. Am avut astfel o finală naţională într-o cheie englezească, dar cu solfegiu de baltă. Sonorizarea a fost execrabilă. Organizatorii ar avea totuşi o scuză (prezumtivă): dacă a scăpat vreun elefant din cuşcă şi şi-a băgat trompa în pupitrul de comandă de la sunet?... Nici o legătură cu Nicu Alifantis, care este un elefant muzical...
NU MAI JIGNIŢI CIRCUL!
"Am prezentat această primă ediţie acum 16 ani", şi-a început Horia Brenciu show-ul. Bineînţeles că nu l-a crezut sau nu l-a înţeles nimeni! Cum adică "această primă ediţie"? Marina Almăşan a adus Eurovisionul la Circ, invocând faptul că în ultimii ani s-a tot spus că la acest concurs a ieşit circ... A fost o idee bună şi a avut o finalitate la care nici măcar iniţiatorul nu s-a gândit. Eurovisionul s-a făcut de râs sub cupola Circului!
"Eu trimiteam direct Circul Globus la Oslo! Au fost cei mai tari!" - comentează cineva pe pagina de internet a Televiziunii Române. Aşa a şi fost! Numerele de acrobaţie au fost extraordinare. Brânduşa Novac a avut o echipă care a demonstrat că este valoroasă şi are ce să caute la Circ. Marina Almăşan cu tot staff-ul organizatoric, cu sunetist cu tot, cu prezentatori şi concurenţi (mai puţin câştigătorii, of course... pardon, bineînţeles. Ne-am molipsit cu engleza de la ei) nu au făcut faţă unui spectacol sub cupolă. Nu trebuie să mai jignim Circul. Orice asociere a Eurovisionului cu această instituţie înseamnă denigrare. Organizatorii concursului naţional nici măcar scuza "că a ieşit circ" nu o mai pot avea!
"Poate şi pentru că soarta m-a adus în situaţia să concurez în selecţia naţională cu două piese, dar cu siguranţă nu numai din această cauză, simt că esenţial pentru fiecare din noi este să concurăm cu noi înşine, dovedind faţă de toţi ceilalţi un fair-play absolut - declara Paula Seling cu doar câteva ore înainte de finală. Sunt convinsă că performanţa oricărui concurent are valoare în sine, şi nu prin moartea caprei vecinului. Mişcarea muzicală din România are nevoie de un climat onest, de competiţie civilizată." N-am văzut nici o capră moartă, dar nu-i timpul pierdut. În muzică totul e cu cântec! Şi când se face playback. E adevărat - nu-i civilizat faţă de colegi, dar... no problem!
"RUN AWAY" DE LA MOLDOVA
Tot un duet sprijinit pe scenă de instrumente au ales şi fraţii noştri în cuget şi simţiri din Republica Moldova să trimită la Oslo. Olia Tira & SunStroke Project au luat maximum de puncte atât de la public, cât şi de la juriul de specialitate pentru piesa foarte disco "Run Away". Pavel Turcu, cel care a compus aşa-zisul "Imn Eurovision", nu a primit nici un punct de la juriu, dar popularitatea lui s-a văzut în rezultatul televotingului - 6 puncte. Coincidenţă sau nu, şi câştigătorii selecţiei moldoveneşti au avut acelaşi număr de intrare în concurs ca şi câştigătorii selecţiei româneşti: 3. În acest an, de organizarea Eurovision Moldova s-a ocupat Dan Manoliu, cel care a coordonat ani în şir selecţiile din România. Un plus de imagine se pare că a reuşit să aducă el concursului de peste Prut, câtă vreme fanii concursului se minunează de cât de bine a arătat show-ul transmis de televiziunea Moldova 1.