Festivalul 'George Enescu', editia a XX-a, se incheie duminica, 25 septembrie. Putem spune ca publicul a beneficiat de un regal muzical. Sunt binevenite si la final cuvintele directorului artistic al evenimentului, Ioan Holender, spuse inainte de inceperea acestui asemenea 'maraton':
'Intr-o Romanie aflata intr-un firesc efort de a-si onora statutul european si in acelasi timp bantuita de aprige si josnice batalii partinice pentru putere, este totusi un semn de bun augur ca in devastata si grea incercata cultura romaneasca Festivalul George Enescu si-a mentinut si intarit menirea de a unifica tot ce e mai bun si valoros in lumea muzicala din tara si din strainatate'.
Ultimele acorduri ale Festivalului se vor auzi pe scena Salii Palatului duminica, de la ora 19:30, cand Orchestra Nationala a Frantei, dirijata de Daniele Gatti (solist: Han-Na-Chang), va interpreta 'Boléro' de Ravel (muzica de balet pentru orchestra in Do major), dar nu inainte de a canta celelalte doua lucrari din programul serii: Brahms – Uvertura tragica in re minor op. 81 si Enescu – Simfonia concertanta pentru violoncel si orchestra in si minor op. 8. Cei carora le place muzica lui Mahler vor avea ocazia sa asculte Simfonia nr. 9 in Re Major, in interpretarea aceleiasi orchestre, cu acelasi Gatti, sambata, 24 septembrie, tot la Sala Palatului, de la 19:30.
Orchestra Nationala a Frantei activeaza sub auspiciile Radio France, si in istoria sa de 70 de ani a fost considerata intotdeauna un 'ambasador muzical' al acestei tari. Director muzical al orchestrei este italianul Daniele Gatti, chefdirigent al Operei din Zürich, care pana nu demult a colaborat cu Orchestra Filarmonicii Regale din Londra si cu Orchestra Santa Cecilia. A dirijat si alte orchestre vestite.
Maine, Ateneul Roman va gazdui, de la ora 17:00, recitalul de muzica si poezie 'Despre iubire'. Despre iubire 'in compania duo-ului' Bianca si Remus Manolescu, 'in contratimp sau pe timp' cu actorul Victor Rebenciuc – asta se va auzi de pe scena. Soprana Bianca Ionescu si pianistul Remus Manolescu au inclus in acest program muzica de Enescu, Bartók, Stravinski, Ravel, Webern, Berg, Prokofiev, iar Victor Rebengiuc va recita din creatia poetilor Carmen Sylva, Paul Verlaine, Georg Trakl, Rainer Maria Rilke, Arthur Rimbaud, Stéphane Mallarmé, Robert Desnos, Serghei Esenin, Vladimir Maiakovski, Octavian Goga, Vasile Voiculescu, Lucian Blaga, Ion Barbu, Emil Botta. O ingemanare mai frumoasa intre melodie si vers sub cupola unui templu al culturii nici ca se poate.
Tot maine, dar pe scena Operei Nationale Bucuresti, Compania de balet a acestei institutii prezinta, de la ora 19:00, 'Seara de balet'. Este vorba despre creatiile 'Vals fantezie' – muzica de Glinka, coregrafia George Balachine; 'Serenada' – muzica de Ceaikovski, coregrafia George Balachine si 'Falling Angels' – muzica de Steve Reich, iar conceptul si coregrafia – Jiri Kylian. Printre balerini se numara Bianca Fota, Mihaela Soare, Adina Tudor, Andra Ionete, Cristina Dijmaru, Ovidiu Matei Iancu, Gigel Ungureanu.
La Sala 'Mihail Jora' a Societatii Romane de Radiodifuziune este programat 'Gustavo Beytelmmann & Friends', cu participarea 'Trafic Strings' (19:00). La Sala Mica a Palatului (ora 11:00), publicul va fi asteptat de Phillipe Graffin si de Claire Désert, care au in program Enescu, Dohnanyi, Ysaye, Hersant, Ravel, Debussy.
Astazi este invitata Orchestra Romana de Tineret, dirijata de Cristian Mandeal, concertul urmand sa aiba loc la Sala Mare a Palatului, de la ora 19:30. Vor fi interpretate Rapsodia nr. 1 in La Major op. 11 de Enescu, Concertul pentru vioara si orchestra in Re Major op. 61 de Beethoven, 'Pasarea de foc' de Stravinsky si 'La Valse' de Ravel (solist David Garret). La Ateneu este programat (17:00) concertul 'Jerusalem Chamber Music Festival' – solisti: Elena Bashkirova, Mihaela Martin, Ori Kam, Frans Helmerson si Pascal Moragues. Vor fi interpretate lucrari de Brahms, Enescu, Bartók, Shumann.