x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Un dar îmbrăcat în frac!

Un dar îmbrăcat în frac!

de Dana Andronie    |    03 Mai 2012   •   18:43
Un dar îmbrăcat în frac!

Marturisesc, nu credeam vreodata ca voi scrie despre un lucru pe care l-am primit si despre care pot declara, fara a minti, ca nu exista. Desi exista! Nu mi-am iesit din minti, le mai posed inca, pe ici, pe colo, prin partile esentiale. Acestea fiind date in vileag, sa va lamuresc despre ce este vorba.

In 2009, Alexandru Andries a imprimat un album. Era planificat sa iasa pe piata in primavara lui 2010. Casa de discuri Sony ATV Music, care detine intregul catalog The Beatles, nu autorizeaza decat cover-uri cu textul original, in engleza, sau variante orchestrale. Acesta era motivul invocat. Intre Andries si Beatles este o legatura foarte stransa. Iata cat de stransa:

"...A mai fost un moment cu totul special, o sambata in care la TVR am vazut (cu gura cascata, aproape fara sa cred ca se intampla asa ceva) «Let It Be», difuzat de Tudor Vornicu. Era intr-o perioada in care un astfel de gest chiar era miraculos – un mic dar nesperat, intre reportaje agricol-industriale si nesfarsite telejurnale fara pic de cascaval! – declara Andries. Am devenit dependent de Beatles, am ascultat toate albumele lor pana cand le-am invatat pe de rost, dar nici nu-mi trecea prin cap atunci ca o sa scot si eu discuri, ca o sa cant pe scena, in fata unor sali pline. Si uite ca acum va aduc 23 de cantece din catalogul lor extraordinar, in varianta mea, in limba romana: e un gest de reverenta si dragoste pentru cei patru care au schimbat felul in care o lume intreaga percepe azi muzica... Exista muzica de dinainte de The Beatles si muzica de dupa The Beatles - asta spune tot - si e foarte frumos asa".

Declaratia de pe randurile de mai sus trebuia sa apara pe coperta albumului "Du-ma inapoi". A aparut, insa, doar in sectiunea "discografie" de pe pagina andriesciana detinuta de domeniul virtual. "Din fericire Andries e obisnuit sa fie interzis, nu?", se amuza chiar artistul in persoana.

Pentru a va starni si mai mult interesul fata de "albumul care nu exista", va dezvalui impresia pe care i-a facut-o lui Adrian George Sahlean (cel care l-a tradus pe Mihai Eminescu in limba engleza): "Este una dintre cele mai frumoase ilustrari de «traducere/adaptare transculturala» de poezie si muzica, ce nu se poate face decat cu... geniu. Sincere felicitari! Sa mai poti sa-ti surprinzi prietenii, inca, dupa ce-ti stiau deja masura, e printre cele mai grele lucruri de pe lume".

Povestea continua... 23 aprilie 2012, concert sustinut de acelasi Alexandru Andries pe scena Cinematografului Patria. Motivul invocat: implinirea a cinci decenii de cand legendara trupa The Beatles a lansat primul sau album, "Love me do". Asadar, Andries nu se lasa! S-a prezentat in fata onoratului public cu un "submarin galben" si cu cateva "gloante" de pe "revolver", fabricate intr-o limba andriesciana, fiind inspirat, bineinteles, de beatles-i. Un demers inedit si de apreciat! Andries nu s-a oprit nici aici! A oferit, tuturor celor care au venit la concertul sau, cate un exemplar dintr-un album ce nu exista! "Du-ma inapoi" contine doua CD-uri si un DVD, arata impecabil, zici ca-i imbracat in frac! Categoric, asa ceva nu s-a mai pomenit! Ce dar! Stiu de el doar ce-i care l-au primit, in rest.... sssst! Ne facem ca ploua. Sa nu se burzuluiasca cei care l-au interzis. Ii multumesc din suflet domnului Andries pentru generozitatea si incapatanarea sa. Dupa ce ma voi satura de ascultat "retroparodiile", le voi aseza in cufar, langa celelalte averi colectionate.

×