x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Un strop din muzica sferelor la Sibiu

Un strop din muzica sferelor la Sibiu

de Luminita Ciobanu    |    12 Mai 2011   •   20:35
Un strop din muzica sferelor la Sibiu
Sursa foto: Luminita Ciobanu/

Iarna a încercat să revină în miez de primăvară în inima Transilvaniei, la Sibiu, unde sâmbătă 7 mai, după o grindindă deasă, frigul şi-a făcut de cap, temperatura aerului depăşind cu greu 0 grade Celsius. S-a întâmplat chiar în seara în care în Piaţa Mică erau puse la punct ultimele detalii ale concertului "Selecţiuni din muzica sferelor” susţinut de Radu Nechifor la nai, alături de ţambalistul Marius Preda şi flautistul Cezar Cazanoi. Printr-o adevărată desfăşurare de forţe, concertul a fost mutat în Casa de Cultură a Sindicatelor.

Sibienii, care au venit în număr mare la acest eveniment, au avut parte de un spectacol grandios, în care muzica le-a încălzit inimile. Cu toţii au uitat de frigul de afară şi s-au lăsat purtaţi în universul muzicii, al poeziei, al virtuozităţii. Radu Nechifor, Marius Preda şi Cezar Cazanoi au dovedit că sunt muzicieni desăvârşiţi.  Radu Nechifor a  pus în scenă piese din folclorul românesc, îmbinate cu diferite sonorităţi care au conturat un sunet special, mirific, ridicând publicul în picioare. Pe scenă a urcat şi tânărul solist Sebastian Stan după ce, momentul susţinut de actorul Cătălin Grigoraş: "Sunt tânăr, Doamnă”, pe versurile poetului Mircea Dinescu, a fost îndelung aplaudat. Naiul a spus poveşti din vetrele satelor româneşti, istorisiri pentru înţelegerea cărora n-aveai nevoie de cuvinte pentru că, prin deosebita iscusinţă a lui Radu Nechifor, naiul a doinit, a spus jalea strămoşilor noştri, pentru ca, în final, să intre în rezonanţă cu natura, cu păsările codrilor seculari, prin cântecul Ciocârliei.

Artist apreciat atât în ţară cât şI peste hotare, profesor şi constructor de naiuri, Radu Nechifor a fost admis primul pe listă, în anul 2003, la clasa maestrului Gheorghe Zamfir din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. A fost distins cu numeroase premii la festivaluri iar până în prezent a înregistrat patru albume şi îl pregăteşte pe cel de-al cincilea. După ce a absolvit Universitatea Naţională de Muzică a structurat la Cisnădie un atelier de construire a naiurilor, avându-l dascăl pe elveţianul Joeri Murk, organizator al Festivalului Internaţional de nai de la Arosa.  Joeri Murk n-a stat pe gânduri şi a venit la Sibiu, declarându-se încântat de ceea ce a putut vedea în inima Transilvaniei, atunci când folclorul se îmbină cu sonorităţi precum cel de jazz, dar şi cu alte genuri muzicale, şi nu numai atât. Atunci când artiştii ştiu să pună în cânt şi o parte din sufletul lor care a vibrat în acord perfect cu muzica sferelor, cu bucuria tuturor celor care au avut parte de un spectacol de calitate.

Concertul a avut loc sub egida Asociaţiei Internaţionale de Tineret Become Youth& Arts care a organizeazat în perioada 2 mai – 8 mai 2011, evenimentele culturale la cea de-a VI-a ediţie a Festivalului UniverStudent.

×