x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Zoli şi Sistem: consum de energie zero!

Zoli şi Sistem: consum de energie zero!

de Dana Andronie    |    23 Mar 2011   •   18:35
Zoli şi Sistem: consum de energie zero!

La 26 martie, ora 20:30, stingem lumina, cu motiv bine întemeiat. Este Ora Pământului! 50 de oraşe din România vor fi oficial în întuneric pentru o oră, alăturându-se campaniei Earth Hour – cea mai mare manifestare de mediu din istorie. Evoluţia extrem de rapidă a acestei campanii de la un oraş – Sidney – la 4.500 de oraşe din 128 de ţări în numai patru ani a demonstrat că există sute de milioane de oameni care îşi doresc să se implice mai mult în rezolvarea problemelor de mediu actuale.

"Ştim că doar prin cantitatea de energie economisită pe durata evenimentului nu vom reuşi să salvăm planeta, însă vom aduce oamenii mai aproape unii de alţii şi îi vom ajuta să găsească soluţii pentru a adopta un comportament cât mai prietenos cu mediul în viaţa de zi cu zi. Anul trecut au participat 1,3 miliarde de oameni din 128 de ţări. Anul acesta s-au înscris 130 de ţări", declară ambasadorul Earth Hour, Zoli Toth.

Sâmbătă, 26 martie, începând cu ora 20:30, Sistem va susţine în faţa Ateneului Român un recital cu consum de energie zero! "Nu vom arde nici un bec! Amprentă de carbon zero! Putem să facem şi un asemenea concert!, spune Zoli. S-ar putea ca peste câţiva ani copiii mei să-mi bată obrazul că nu mai au nici o sursă naturală de care să se bucure. La ora asta, omenirea consumă cât pentru un glob şi jumătate. Acasă nu am vreun şoricel care să producă energie, staţi liniştiţi! Am becuri economice, iar când plec scot totul din priză. Am termostate de ambianţă şi se simte la buzunar. Dacă nu ne interesează de Pământ, măcar să fim atenţi la bani! Consumul excesiv de energie dăunează grav buzunarului nostru!" 

Ambasadorul îşi va consuma energia creativă, la maximum, de 1 Aprilie. Horia Andreescu, un maestru al artei dirijorale româneşti, Zoli Toth (iniţiatorul muzicii de percuţie neconvenţională din România), Adrian Enescu, compozitor de muzică simfonică, jazz şi film, sunt invitaţi cu concertul simfonic "Domino" la Timişoara, în Sala Mare a Filarmonicii Banatul, începând cu ora 19:00. Concertul pentru percuţie şi orchestră a fost prezentat, în premieră, anul trecut la Sala Radio din Bucureşti. "«Domino» va deveni una dintre lucrările de referinţă pentru percuţioniştii profesionişti de pe întregul mapamond. Instrumenta­riul foarte divers, structura, armonia şi, nu în ultimul rând, melodicitatea operei fac ca această lucrare să fie specială", spune Zoli, absolvent al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca şi cel pentru care Adrian Enescu a compus lucrarea. 

Zoli nu uită de Sistem, dar îşi doreşte să cânte cât mai des muzică clasică. A primit şi invitaţia de a participa la Festivalul "George Enescu". Are voinţă şi de ce să nu şi-o cultive? Dacă este în stare să urce, nimic nu-i va fi cu neputinţă. "Pe vremuri, tatăl meu, care era corist, vindea bilete la fabrici, ca să-şi facă norma de bilete vândute... Îmi doresc să fie cât mai multă lume la concert. Nu sunt un nume în muzica clasică, dar îmi doresc să cânt mai mult. Îmi place!" "Oamenii mărginiţi caută numai să-şi petreacă timpul, cei de talent să-l întrebuinţeze", spunea Schopenhauer. Iar Zoli, care nu risipeşte energia, îşi întrebuinţează cu responsabi­litate atât talentul, cât şi timpul...

×
Subiecte în articol: muzica sistem earth hour