x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură  Noutăți în lumea artelor vizuale

 Noutăți în lumea artelor vizuale

de Magdalena Popa Buluc    |    28 Aug 2023   •   18:30
 Noutăți în lumea artelor vizuale

Pentru săptămâna 28 august – 3 septembrie 2023, Uniunea Artiștilor Plastici din România face noi propuneri atractive din lumea artelor vizuale:  

Luni 28 august, la ora 16, în holul Primăriei Pitești (Strada Victoriei 24), are loc vernisajul ediției a VIII-a a Taberei Naționale de Creație Plastică. Evenimentul a debutat pe 23 august și au participat artiștii: Ammar Alnahhas, Nicoleta Cărare, Carmen Chițan, Nicolae Ispas, Gheorghe Mosorescu și Sorin Dumitrescu Mihăești. Curator - Daniel Preduț. Critic de artă - Ana Amelia Dincă.

 

La ora 18 se va deschide la Galeria ”Nicolae Mantu” din Galați (str. Domnească, nr.22), expoziția ”Cristian Radu – 40”. Artist invitat este Traian Tsamuris. Lucrările se vor afla pe simeze până pe 18 septembrie.

 

Marți 29 august, la ora 17, debutează la Casa Oamenilor de Știință din cadrul Academiei Române (Calea Rahovei nr. 176), un nou episod din seria evenimentelor artistice desfășurate în sălile Galeriilor de artă ale Academiei Române, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România: Expoziția ”Formă.Textură.Culoare” organizată de Filiala Arte Decorative București. Evenimentul reunește 52 de artiști a căror exprimare acoperă tehnici diverse, de la ceramică, la broderie, arte textile, sticlă și metal și oferă publicului o imagine cât mai comprehensivă a scenei artistice românești. Parcursul stilistic al creațiilor din această expoziție atinge o mare varietate, pornind de la figurativ și ajungând la abstract.  

 

Joi 31 august, se deschide la ora 16, la Centrul Expozițional ”Constantin Brâncuși” din Chișinău (Republica Moldova), cea de-a 33-a ediție a Expoziției Concurs de Artă Plastică Contemporană ”Saloanele Moldovei”. Manifestarea este una dintre cele mai longevive și simbolice manifestări artistice rezultante din colaborarea dintre Republica Moldova și România. În acest an, în urma unei jurizări, au fost acceptați să expună 226 de artiști din cele două țări, iar cele 9 premii, oferite de instituții de cultură din România și Republica Moldova, au fost obținute de: Vasile Rață, Vasile Sîtari, Florentina Carmen Chițcan, Eugen Strepu, Tudor Zbârnea, Ilie Boca, Oleg Cojocari, Liviu Nedelcu și Diana Rozalia Tăicuțu. Expoziția va putea fi admirată și la Bacău, începând cu data de 18  octombrie.

 

Vineri 1 septembrie, Galeria Artoteca din București (Sos.Mihai Bravu, nr.4), găzduiește de la ora 19, vernisajul Expoziției "Jurnal de introspecție VII". Expun artistele Mirela Trăistaru și Dorothea Fleiss. Curatoare este Carmen Olteanu. Lucrările vor putea fi vizionate până pe 20 septembrie. În demersul lor artistic „Jurnalul de introspecție”, artistele Mirela Trăistaru și Dorothea Fleiss susțin răspicat sau subtil că omul contemporan nu este decât o țesătură de gusturi de lapte, de mirosuri, de povești, de sunete, de afecțiuni, de ghicitori, de substanțe, de gesturi, de idei, de impresii, de priviri, de cântece, de extaz, de chin, de regăsire, de motivație, de compasiune, de revoltă, de artificii și de mâncare. Și că până la urmă este legat din toate părțile de locuri, de suferințe, de înaintași, de prieteni, de iubiri, de reședința permanentă, de evenimente, de limbi, de amintiri, de tot soiul de lucruri care, cu evidență, nu sunt el.

 

Începutul lunii septembrie înseamnă și continuarea proiectului “Citadele culturale”, care are particularitatea de a îmbina muzica și arta plastică. Cel de-al 23-lea județ cucerit de acest concept este Sibiu. Protagoniști sunt: unul dintre cei mai originali și valoroși artiști plastici contemporani - Ioan Tămâian și unul dintre cei mai interesanți chitariști români – Tudor Niculescu Mizil. Primul spectacol sincretic din turneu va avea loc : Sâmbătă 2 septembrie, ora 15, la Casa de Cultură din Arpașu de Jos, localitate care sărbătorește împlinirea a 800 de ani de atestare documentară, fiind consemnată în actul “Rivulum qui dicitur Arpas”. 

×