Un fapt inedit în zilele noastre: numele unui scriitor şi cadru didactic vasluian se află începând din aceasta luna pe frontispiciul şcolii din Duda, judeţul Vaslui.
Sunt puţine cazurile în care o personalitate în viaţă “daruieste” numele sau unei institutii. La frumoasa sarbatoare, prilejuita de Ziua comunei Duda-Epureni, unde Pricop a trăit şi locuieşte, dascalul şi scriitorul a primit si titlul de cetatean de onoare.
Primarul unei comune fruntase odinioara in ce priveste numarul de tineri, Chiriac Petrica, a fost amfitrion si al unei frumoase competitii fotbalistice.
La evenimentul la care a concertat cunoscuta interpreta Laura Lavric, au participat oameni de cultura importanti ai tarii, cum este, de exemplu, cunoscutul eminescolog Teodor Codreanu, dar si editorul revistei Meridianul cultural romanesc - prof. dr. Dumitru V. Marin, istoricul Costin Clit, prof. univ. dr. Petru Ioan - rectorul Universităţii Ştefan Lupaşcu Iaşi, poeta vasluiană Daniela Ouatu, Teodor Pracsiu (critic literar si inspector scolar), poetul Andrei Petrus, scriitorul Lina Codreanu, prof. Mihaela Antici, Adrian Butnaru si altii.
Foto: Cristinel C. Popa
“Scriitorul Ion Gheorghe Pricop a atins o varsta de culme a implinirii sale spirituale. De hramul satului, acest scriitor este pentru prima oara sarbatorit cum se cuvine, la el acasa”, a spus poate cel mai important eminescolog roman contemporan, profesorul Teodor Codreanu.
De altfel, Pricop este primul satean care a terminat liceul, primul absolvent de facultate si apoi primul scriitor al satului Novaci, acum un fel de cartier adiacent al localitatii Duda. Marele om al satului, poet, prozator şi profesor, locuieste, unde in alta parte, decat pe “Ulita Scriitorului”, impropriu denumita strada.
Foto: Cristinel C. Popa
“Un profesor si scriitor ce aprinde constiinte, pentru ca el realmente arde”, l-a descris istoricul Costin Clit.
A ramas fidel lumii satului
Scriitorul a marturisit ca nu a plecat din sat, cu toate ca ar fi avut nenumarate ocazii, ramanand fidel comunitatii locale.
“N-am plecat pentru ca am zis: de ce sa nu slujesc comunitatea unde mi-am petrecut tineretea, pe oamenii de aici”, a spus prof. Ion Gh. Pricop.
Foto: Cristinel C. Popa
De altfel, el este un om modest, aşa cum i şade bine unui scriitor. A nceput sa scrie la 16 ani la Gazeta de perete a şcolii, iar de atunci nu a incetat sa scrie, are câteva carti de proza si altele de poezie. De altfel, cu ocazia evenimentului si-a lansat o trilogie interesanta, romanul - “Paradigma desertului - Vremea moliilor, Rosu si galben, Vanatoare cu suspans”, ce “propune procedee inedite de abordare a satului romanesc pe cale de disparitie si a societatii intregi aflate mai mereu in degringolada, pe parcursul unui veac de singuratate”, dupa cum scrie Andrei Petrus in prezentarea acestuia.
Foto: Cristinel C. Popa
“Fiecare text e un nou inceput. Niciodata nu am avut incredere deplina ca ceea ce fac este arta si pana am sa mor si tot n-o sa pot sa-mi raspund”, a spus scriitorul. Dintre volumele semnate de Ion Gheorghe Pricop amintim: “La coada cometei”, “Corabii in septembrie”, “Calaretul de os”, “Caligramele destinului”, “Terapiile invocatiei”, “Balada varstelor”, “Confortul inorogului”.
Ziua comunei Duda-Epureni
Evenimentul a facut parte din programul editiei a patra a Zilei comunei Duda-Epureni. Cu aceeasi ocazie scoala din localitatea Epureni a primit numele unui alt fiu al satului, Constantin Asiminei, căruia i s-a dezvelit un bust si i-au fost editate/reeditate trei volume cu versuri sub ingrijirea aceluiasi inimos scriitor Ion Gheorghe Pricop. Competitia fotbalistica ce a tinut de eveniment a fost castigata de echipa satului Valea Grecului, localitate a carei scoala a primit si ea in cadrul aceluiasi eveniment numele longevivului si respectatului invatator si director Nicolae Popa.
Foto: Cristinel C. Popa
La final, satenii au mancat gospodareste, au baut si au dansat pe muzica marii interprete de muzica populara Laura Lavric ce nu a ezitat sa il invite la dans pe priceputul edil Petrica Chiriac. Daniela Chiriac, sotia acestuia, s-a dovedit o gospodina priceputa, printre altele mesterind un “batalion” de placinte “poale-n brau”, pe langa nelipsitele sarmale “ca la mama acasa”. Satenii au fost pentru cel putin o zi (ziua hramului comunei), fericiti aproape de culme! Ansamblul de dansuri Salcioara i-a facut sa tresalte, sa se ridice un pic catre cer!